You are currently viewing Η πανήγυρις της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου
KODAK Digital Still Camera

Η πανήγυρις της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου

Η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού εορτάστηκε χθες 7 και σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 2017, στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου και φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό Του.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος και του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου, πλαισιούμενοι από Κληρικούς της Μητροπολιτικής Περιφερείας και άλλους, με την παρουσία της Ιεράς Αδελφότητος της Ι.  Μονής και άλλων Μοναστικών Αδελφοτήτων και παρουσία του Διευθυντή Μηχανικού του ΓΕΣ, Υποστρατήγου κ. Νικόλαου Λάλου και της Διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου κ. Μάρθας Μυστακίδου.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε, κατόπιν παρακλήσεως του σεπτού Ποιμενάρχου, ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη για τους ευγενικούς και θερμούς του λόγους αλλά και για την τιμή και την ευλογία, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην ευαγή αυτή Ι. Μονή και συμπανηγυρίζει τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών, αναφέρθηκε στην αφθαρσία των Ι. Λειψάνων των Αγίων μας ως απόδειξη της αναστάσεως των ανθρώπων κατά την Δευτέρα Παρουσία, οι οποίοι Άγιοι απέθαναν μεν, αλλά προγεύονται του Παραδείσου. Τόνισε δε ότι ο Όσιος είναι ένα σιωπηλό «εύλαλο» κήρυγμα που διατρανώνει ότι η αλήθεια είναι ο Ίδιος ο Χριστός και ότι αξίζει να κερδίσουμε τον Χριστό φροντίζοντας την ψυχή μας χωρίς να την φορτώνουμε με επίγεια πλούτη και με δόξα, καθώς αυτά δεν την ωφελούν. Τελειώνοντας το εμπνευσμένο κήρυγμά του ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Στην συνέχεια, κατά την τάξη της Ι. Μονής, τελέσθηκε με την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών Ι. Αγρυπνία στο σπήλαιο, όπου φυλάσσεται το αδιάφθορο Ι. Λείψανο του Αγίου.

Σήμερα το πρωί 8ης Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου και με την συμμετοχή των Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκταρίου Ευγενικού, π. Ανθίμου Παπαλεξοπούλου, π. Αρκαδίου Ραζνύ και των Διακόνων π. Νικολάου Βαρδουνιώτη και π. Δαμασκηνού Γεννηματά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνήθεια των Χριστιανών να «χαιρετούν» τους Αγίους κατά την ημέρα της μνήμης Των δια «φιλήματος» (ασπασμού), συνδιάζοντας το γεγονός με το ότι ο Χριστός απεκάλεσε τους Μαθητάς «φίλους» και όχι «δούλους» αλλά και με το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, που τελείται στην μνήμη κάθε εορταζομένου Αγίου κατά την οποία προσερχόμενος κάθε πιστός στο «Ποτήριον της Ζωής» ψελλίζει με κατάνυξη «… ου φίλημα σοι δώσω καθάπερ ο Ιούδας» τονίζοντας, αναφερόμενος στα δάκρυα του Πέτρου και στην αποκατάσταση Του δια της τρίτης ερωτήσεως  «Σίμων Ιωνά φιλείς με;», την αξία της μετανοίας για κάθε άνθρωπο. Τέλος ομίλησε και για την τεσσαρακονταετή αδελφική φιλία του με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, τον οποίο και ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση στην πανήγυρη του Οσίου.

Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γ. Γκιώνης, ο Συν/ρχης κ. Δ. Γαβριηλίδης και Αξιωματικοί εκπρόσωποι της Σχολής Μηχανικού, εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου και άλλων Τοπικών Αρχών. Μετά το πέρας αυτής ο σεπτός Ποιμενάρχης καθηκόντως ευχαρίστησε τον άγιο Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών, τους Ιεροψάλτες της αγίαν Καθηγουμένη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα, τις διακονήσασες ως και πάντας τους πολυπληθείς ευλαβείς Προσκυνητές που προσήλθαν να αποδώσουν το οφειλετικό «φίλημα» (ασπασμό) στο άφθαρτο Ι. Λείψανο του εορταζομένου Οσίου Παταπίου για να αποκομίσουν τον αγιασμό και την ευλογία.

Ακολούθησε κατά την Μοναστηριακά ειωθότα η «ευλογία» της Μονής (προσφορά φαγητού στους προσκυνητές) και Μοναστηριακή Τράπεζα.