Ο εορτασμός της Ανακομιδής Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Βατοπαιδινού στο Πρωτάτο

Ο εορτασμός της Ανακομιδής Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Βατοπαιδινού στο Πρωτάτο

Με τη δέουσα αγιορειτική λαμπρότητα τελέστηκε στο πάνσεπτο ναό του Πρωτάτου Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Πρώτου του Βατοπαιδινού του Οσιομάρτυρα, του υπό των Ενωτικών αποκταθέντος.

Στην Πανήγυρη χοροστάτησε και ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, συλλειτούργησαν αγιορείτες πατέρες ενώ συμμετείχαν στις ακολου-θίες πολλοί μοναχοί και ευλαβείς προσκυνητές.

Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού, και έκτοτε τιμάται η μνήμη του τη αυτή ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του προηγουμένου της ιεράς μονής Γρηγορίου μακαριστού Γέροντα Γεωργίου Καψάνη σε ομιλία του για τον Οσιομάρτυρα Κοσμά: «Μακάριε και Σεπτέ Πρώτε του Αγίου Όρους, Ιερομάρτυς του Χριστού Κοσμά, πρώτος στο ιερό διακόνημα του Πρώτου της Ιεράς Κοινότητος, πρώτος και στο μαρτύριο και την ομολογία του Χριστού. Πρώτος στην έδρα του Πρωτάτου, πρώτος και στην αγχόνη και τον θάνατο και τον τάφο».