Προσβλητικός , προκλητικός και αχάριστος αποδεικνύεται  ο Αμερικής Δημήτριος προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και  τη Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου

Προσβλητικός , προκλητικός και αχάριστος αποδεικνύεται ο Αμερικής Δημήτριος προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου

••Απέρριψαν ως “απαράδεκτες και προτεσταντικού χαρακτήρα” τις εξηγήσεις που έδωσε για τις μεθοδεύσεις του.

Ανάλυση του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

•• ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ΝΥ/ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΛΜΟΥΚΟ

Προφανώς δεν θα περίμενε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πως μετά τις συζητήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο 2017, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τις προσωπικές κατευθύνσεις που του έδινε επί δύο ώρες, στη Σχολή της Χάλκης
(απ´όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα) η κατάσταση θα εξακολουθούσε να ευρίσκεται σε μηδενική βάση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανώς εκνευρισμένος, όπως φαίνεται στις φωτό αυτές, δίνει στον Δημήτριο τις κατευθύνσεις του ώστε να μη χρειαστεί να επανέλθει. Μάλιστα σε μερικές φωτό ο Πατριάρχης φαίνεται να του μιλά με αποφασιστικό τρόπο. Είχα δεσμευτεί να μην παρουσιάσω αυτή την στιχομυθία,μέρος της οποίας άκουσα ως αυτήκοος μάρτυς. Μετά, όμως, από αυτή την εξέλιξη η δέσμευση δεν ισχύει.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις που του έγιναν, αλλά χειροτέρεψε την κατάσταση. Ανέθεσε σε λαϊκούς νομικούς, άσχετους με τα ισχύοντα στην Εκκλησία μας, να συντάξουν μία Έκθεση της ντροπής, γεμάτη απο κανονικά και λογικά ολισθήματα. Μόνη και κυρίαρχη αγωνία των συντακτών της Έκθεσης αυτής, να παρουσιάσουν τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου ως τις μόνο σωστές και ενδεδειγμένες ώστε να οδηγήσουν την Σύνοδο στην ετυμηγορία του. Ούτε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, που ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος και έρχονταν συχνά σε ρήξη με το Φανάρι, δεν είχε αυτό το διαστροφικό μυαλό, ούτε είχε ως μόνη έγνοια του να περάσει το δικό του, πάση θυσία.
Έγιναν διάφορα στη χθεσινή Σύνοδο. Σας τα παρουσιάζουμε χάρη στις πληροφορίες που έχει παπντα ο Εθνικός Κήρυξ και προσωπικά ο έγκριτος δημοσιογράφος- αναλυτής Θεόδωρος Καλμούκος.
Αυτές τις ημέρες συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου. Κατά την συνεδρία της Τρίτης 28 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου η Σύνοδος, απέρριψε ως «απαράδεκτες και προτεσταντικού χαρακτήρα » τις εξηγήσεις που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για όλα όσα έπραξε που εξανάγκασαν την Σύνοδο να του ζητήσει να επαναφέρει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην τάξη και στην κανονικότητα.

Τί λέει η Έκθεση

Οι εξηγήσεις δόθηκαν μέσω μιας Έκθεσης της Νομικής Υπηρεσίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου – γνωμάτευση για τον Κατάλογο των Υποψηφίων προς αρχιερατεία και την εκλογή νέου Μητροπολίτη Σικάγου.

Το Πατριαρχείο απεφάσισε όπως συμπεριληφθούν στον Κατάλογο όλα τα ονόματα των ιεραρχών οι οποίοι υπηρετούν σε Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, εκτός Αμερικής και οι οποίοι όμως είχαν υπηρετήσει ως ιερείς σε κοινότητες της Αρχιεπισκοπής.

 

Όπως αποκαλύπτει ο “Εθνικός Κήρυξ”έγινε εκτενής συζήτηση, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αντιστάθηκε με πείσμα γαϊδάρου , επιμένοντας στην Εκθεση την οποία κατέθεσε και την οποία όπως έγινε γνωστό την μεθόδευσε ο ίδιος. Ωστόσο, με παρέμβασή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, έδωσε την κατεύθυνση με τρόπο αποφασιστικό να αναθεωρηθεί από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ο Κατάλογος των Υποψηφίων.

Στον Κατάλογο αυτό δεν θα συμπεριληφθούν συγκεκριμένα ονόματα αρχιερέων, αλλά αυτοδικαίως θα είναι υποψήφιοι όλοι οι αρχιερείς της Αμερικής και όσοι αρχιερείς του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν διακονήσει στην Αμερική.

Επειτα από αυτό ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με εντελώς ανάγωγο,προκλητικό και αχάριστο τρόπο είπε μπροστά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους άλλους Συνοδικούς πως «και έτσι να γίνει, στο τέλος εμείς θα εκλέξουμε αυτόν που θέλουμε, αφού εμείς θα κάνουμε το τριπρόσωπο». Τέτοια αναίδεια δεν θα επιδείκνυε ούτε ο πλέον αχάριστος.! Σαν τα παιδάκια που τους παίρνεις το παιχνίδι τους.

Η δήλωση αυτή του κ. Δημητρίου προκάλεσε την οργή και τον εκνευρισμό στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία είδαν ότι ο Δημήτριος δεν έχει καμία σχέση με τον Δημήτριο που ήξεραν και άκουγαν. Ήλθαν αντιμέτωποι με έναν διαφορετικό άνθρωπο ο οποίος διακατέχεται από κακία, αλαζονεία και εμπάθεια.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η Μητρόπολη Σικάγου δεν θα έχει Μητροπολίτη ούτε τις εορτές των Χριστουγέννων. Η εκλογή θα γίνει στη συνεδρία της Συνόδου του Φαναρίου στις 8 Φεβρουαρίου 2018.

••Επιμονή για τον Ζήλων

Ένα άλλο σημείο το οποίο προκάλεσε την έκπληξη των Συνοδικών Ιεραρχών ήταν όταν ο Αρχιεπίσκοπος επί μισή ώρα έπλεκε το εγκώμιο του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού και τον διαφήμιζε ως τον καλύτερο και πλέον ενδεδειγμένο για την Μητρόπολη Σικάγου. Μάλιστα απαριθμώντας τα προσόντα του και το σημαντικό (!!!!) έργο που επιτελεί στην Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα, είπε ότι διευθύνει 25 χιλιάδες γυναίκες(!!!). Έτσι είπε χαρακτηριστικά,προκαλώντας την θυμηδία των παρισταμένων Ιεραρχών.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος παρέδωσε την Εκθεση της Νομικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, η οποία αποτελείται από 17 σελίδες και η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», έχει ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2017 και φέρει την ένδειξη «Εμπιστευτική Νομική Αναφορά».

Το πιο επίμαχο σημείο αυτής της απόρρητης Εκθεσης( που παρουσιάζει την κακότητα και την εμπάθεια των συντακτών της) είναι πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος υπηρετεί σε Εκκλησιαστική Επαρχία του Εξωτερικού και ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών ως ιερεύς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Αυτό παρεμπόδιζε την υποψηφιότητα των ιεραρχών Τορόντο κ. Σωτηρίου, Μεξικού κ. Αθηναγόρα, Σουηδίας κ. Κλεόπα και Δαρδανελίων κ. Νικήτα. Υπογραμμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξ’ αρχής μετέρχεται διάφορους τακτικισμούς και μεθοδεύσεις , προκειμένου να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα. Τόση κακία πώς να εξηγηθεί!

Ωστόσο, η Εκθεση αυτή γνωματεύει πως «κατ’ οικονομία» μπορεί να ισχύσει το λεγόμενο «μεταθετό», δηλαδή εν ενεργεία Μητροπολίτης που υπηρετεί σε Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να μετατεθεί στη Μητρόπολη Σικάγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος επιθυμεί να μετατεθεί στη Μητρόπολη Σικάγου. Του άρεσε η Τοπορηρητεία και θέλει να πάει σε πιο κεντρική Μητρόπολη.

Η «Εμπιστευτική Νομική Αναφορά» απευθυνόταν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την υπέγραψαν οι συγκροτούντες τη Νομική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου διορισθέντες από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο!Δημήτριο: Κάθριν Μπουφίδου, Πρόεδρος Νομικής Επιτροπής, Δημήτριος Μόσχος-Συμπρόεδρος Νομικής Επιτροπής.

Υποβάλλεται εκ μέρους των κάτωθι συμφωνούντων μελών της Νομικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου:

Κάθριν Μπουφίδου Γουώλς (Πρόεδρος), Αμεσος Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, Αρχων Δημήτριος Μόσχος(Συμπρόεδρος) -Μητρόπολις Βοστώνης, Αρχων Γεώργιος Τσαντίκος -Αμεσος Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, Αρχων Βασίλειος Μαριάνης -Μητρόπολις Ατλάντας, Αρχων Πήτερ Κλάιντ Παπαδάκος -Μητρόπολης Πιτσβούργου, Αρχων Γεώργιος Γ. Δήμος -Μητρόπολις Αγίου Φραγκίσκου, Μαρία Λόγου -Αμεσος Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια.

Οι αντιδρώντες με την Έκθεση.
••Διευκρινίζεται ότι ο Αρχων κ. Γεώργιος Τσαντίκος είναι διορισμένος αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Τυγχάνει επίσης και πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100». Επίσης, η κυρία Μαρία Λόγου (Λογοθέτη είναι το σωστό επώνυμό της) είναι διορισμένη πρόεδρος της Εθνικής Φιλόπτωχου της Αρχιεπισκοπής.

••Στη σελίδα 8 της «Εμπιστευτικής Νομικής Αναφοράς» αναφορικά με το προκείμενο θέμα υποψηφιότητας ιεραρχών υπηρετούντων εκτός Αμερικής όπως οι προαναφερθέντες, αναγράφονται τα εξής:

••«Εχομεν επίσης πληροφορηθεί ότι ετέθη ερώτημα εάν υπάρχει η δυνατότης προσθήκης ονομάτων Μητροπολιτών υπηρετούντων εις άλλας Μητροπόλεις μη ανηκούσας εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αμερικής. Από νομικής απόψεως έστω και εάν δεν υπήρχε το εμπόδιον της αλλαγής του καταλόγου μετά την έγκρισίν του, δεν βλέπομεν να υπάρχει εξουσιοδότησις εις το Σύνταγμα και τους Κανονισμούς η οποία να εξουσιοδοτεί την εις τον κατάλογον προσθήκην Μητροπολιτών υπηρετούντων εις Μητροπόλεις αι οποίαι δεν είναι Μητροπόλεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

••Η απόρρητη νομική έκθεση μάλιστα επικαλείται το Αμερικανικό Αστικό Δίκαιο. Αναγράφεται συγκεκριμένα το εξής: «Ειδικώτερον, και εξ’ επόψεως του Αμερικανικού Αστικού Δικαίου, εφιστώμεν την προσοχήν εις την διαφοράν μεταξύ της Αγγλικής γλώσσης αναφορικώς προς την εκλογήν Μητροπολίτου, και της γλώσσης αναφορικώς προς την εκλογήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, διαφοράν διαπιστουμένην εις το Αγγλικόν κείμενον του Συντάγματος».

••Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος κ. Πολ Λίλλιος από το Σικάγο και πρώην δικαστής, με απόρρητη επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2017 εξηγεί λεπτομερώς πως αν και είναι μέλος της Νομικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, εν τούτοις δεν προσυπέγραψε την «Εμπιστευτική Νομική Αναφορά».

Χαρακτηρίζει μάλιστα «προβληματική» την προσέγγιση θέματος υποψηφιότητας ιεραρχών εκ Μητροπόλεων του εξωτερικού και υπογραμμίζει πως αρμόδια για να αποφανθεί για τέτοιου είδους κανονικής φύσεως θέματα είναι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

••Επίσης, ο δικηγόρος κ. Θεόδωρος Θεόφιλος από το Hinsdale του Ιλινόις με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2017, καταφέρεται απροκάλυπτα εναντίον της «Εμπιστευτικής Νομικής Αναφοράς» την οποία χαρακτηρίζει ως «προκλητική» και υπογραμμίζει πως «δεν θα περίμενα ποτέ να βγει από την Αρχιεπισκοπή μία τέτοια επικοινωνία».

Υπογραμμίζει ότι «το Καταστατικό πρέπει να θεωρηθεί εντός του καταλλήλου κανονικού του περιεχομένου και βαδίζουμε σε επικίνδυνο δρόμο όταν καλούμε δικηγόρους να εξάγουν ένα τελικό συμπέρασμα για την εφαρμογή του Συντάγματος για θέματα βασισμένα σε κανονικές αρχές».

Τονίζει στον Πατριάρχη πως «το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε σε μία Επιτροπή δικηγόρων γ’ αυτό το θέμα είναι εξόχως διασπαστικό».

Αυτό που μένει πλέον είναι το πώς θα αντιδράσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μπροστά σε τόση προκλητικότητα αχαριστία και αναίδεια. Τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν πάνω από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στο Μανχάτταν. Όλα δείχνουν ότι ο ένοικος της 5ης Λεωφόρου είναι προσωρινός και κάνει ο,τι μπορεί για να αμβλύνει την παραμονή του στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Οι φωτογραφίες αυτές είναι από το δείπνο που παρέθεσε η Σχολή της Χάλκης και ο  Ηγούμενος Αυτής. Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή Χάλκης  για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Μιχαήλ, τον από Κορίνθου.