Σε χαμηλούς τόνους και χωρίς… κορώνες , το Δημοτικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος

Σε χαμηλούς τόνους και χωρίς… κορώνες , το Δημοτικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Είτε συνέλαβαν τον προβληματισμό που καταθέσαμε μέσα απ´αυτές τις σελίδες  όταν πληροφορηθήκαμε την σύγκληση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου της Ανατολικής Μάνης για την υποστήριξη του Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκου για την ιστορική Μητρόπολη Μάνης, είτε  επικράτησαν πιο νηφάλιες φωνές και η συνάθροιση αυτή έληξε χωρίς μεγαλοστομίες ή υπερβολές.

Ο δυναμικός δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ.Ανδρεάκος,  για να στηρίξει η τοπική κοινωνία ομοθυμαδόν, την υποψηφιότητα  του Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκου, για την χηρεύουσα Μητρόπολη Μάνης, έκρινε σκόπιμο να συγκαλέσει τη συνάντηση αυτή της τοπικής κοινωνίας, για να καταστήσει σαφές στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, την απόφαση  της κοινωνίας της Μάνης να στηρίξει τον δικό της άνθρωπο.
Οι πληροφορίες μας που είχαμε ήταν οτι η συνάθροιση αυτή θα έβγαζε το πόρισμά της με τρόπο δυναμικό και ηχηρό.
Η συνάντηση όμως, παρά τις δυναμικές θέσεις που ακούστηκαν    έληξε χωρίς παραφωνίες, χωρίς ευτράπελα αλλά και χωρίς …κορώνες, κατά την προσφιλή φράση των εκεί διαβιούντων κατοίκων!
Μπορεί το διακύβευμα να είναι το “ποιός θα πάρει την..κορώνα”, αλλά αυτό ακόμη στην  Εκκλησία της Ελλάδος το αποφασίζει η Ιεραρχία, το αποφασίζουν οι εκλέκτορες- Ιεράρχες και δεν το απαιτούν ή το επιβάλλουν οι τοπικές κοινωνίες, όπως γίνεται σε άλλες Εκκλησίες.
Την αρχική  αντίδραση του Δημάρχου κ. Ανδρεάκου, ο οποίος συγκάλεσε την συνάθροιση για  να κάνει γνωστή με ηχηρό τρόπο  την  υποψηφιότητα του Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκου, διαδέχθηκε  η ψυχραιμία και η εκτίμηση της κατάστασης σε πιο νηφάλια βάση.
Όπως πληροφορήθηκα αποφάσισαν να παραδώσουν με ειδικό έγγραφο  στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και σε όλη την Ιεραρχία την επιθυμία τους να προαχθεί  ο Αρχιμ. Συμεών ως ο νέος Ποιμενάρχης Μάνης.
Μάλιστα την επιθυμία τους αυτή θα ζητήσουν να την παραδώσουν –επαναλαμβάνω γραπτώς–στον Αρχιεπίσκοπο,δύο  επιφανείς και διακεκριμένοι Μανιάτες ο Ακαδημαϊκός -Καθηγητής Γρηγόριος Σκαλκέας  και ο Λόγιος και καταξιωμένος  Ιστορικός Σαράντος Καργάκος.
Στο μεταξύ και όσο η τοπική κοινωνία της Μάνης, έχουσα ως αιχμή του δόρατος τον Δήμαρχο κ Ανδρεάκο,νοιαζόταν  για το πώς θα καταστήσει γνωστή τη θέση της προς την Ιεραρχία, ο Αρχιεπισκοπος Ιερώνυμος υποψιαζόμενος  οτι θα έλθει αντιμέτωπος με πληθώρα νέων προτάσεων και πιέσεων για υποψηφίους άρχισε να ανακοινώνει στους Μητροπολίτες-εκλέκτορες την απόφασή του να προωθήσει ως νέο Ποιμενάρχη της Μάνης τον διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του και Ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού Αθηνών Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου.
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι οτι ο Αρχιεπίσκοπος προβληματίστηκε πολύ  μεταξύ του ως άνω κληρικού και του Αρχιμ. Πλάτωνος Κρικρή, Εισηγητή του Αρχιεπισκόπου  στο γραφείο της Συνόδου.
Κατέληξε όμως–λένε οι πληροφορίες αυτές–  στον Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, επειδή είναι μεγαλύτερος σε ηλικία αλλά και επειδή  τον είχε προτάξει ως υποψήφιο και για τη Μητρόπολη Μεγάρων και  τελικώς  επικράτησε ο νυν Μητροπολίτης Κωνσταντίνος.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Όλα θα κριθούν την ώρα που θα γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης. Και σύγκληση της  Ιεραρχίας  προς το παρόν δεν προβλέπεται. Εκτός και αν το αποφασίσει ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αλλιώς τον Φεβρουάριο. Εν αναμονή λοιπόν….