Αρχιμ. Διονύσιος Κατερίνας: Για όλους η δύναμη του Χριστού είναι μια μεγάλη αγκαλιά

Αρχιμ. Διονύσιος Κατερίνας: Για όλους η δύναμη του Χριστού είναι μια μεγάλη αγκαλιά

Οφείλουμε κι εμείς να κοπιάσουμε για την μεταμόρφωσή μας, για την σωτηρία της ψυχής μας και των αδελφών μας. Να γίνουμε άγγελοι καλών ειδήσεων μέσα στην πολύπαθη κοινωνία μας

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Η αγρυπνία και η ομιλία, εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» που οργανώνει ο Ιερός Ναός.

Ένα χαρμόσυνο μήνυμα, μία ευτυχισμένη αγγελία, και των καλών ειδήσεων το άκουσμα, γίνεται των ελπίδων αναπτέρωση, είπε στην αρχή του λόγου του ο π. Διονύσιος.
Και αυτός ο λόγος γίνεται πρακτικά αληθινός, όταν έχουμε στο μυαλό μας κάποια παραδείγματα τέτοιας μεγάλης χαράς, ενός χαρμόσυνου μηνύματος.
Όπως, όταν βλέπουμε γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας και μας κάνουν να χαίρεται η ψυχή μας. Μας κάνουν να παίρνει η ζωή μας άλλη τροπή. Μας δίνουν μία ώθηση για να οδηγηθούμε μπροστά. Μας προσφέρουν την ικανοποίηση εκείνη και την χαρά ότι τίποτα δεν χάθηκε, ότι υπάρχει ελπίδα.
«Ποιό είναι λοιπόν το πιο χαρμόσυνο μήνυμα; Η σωτηρία, το ότι σώζομαι, το ότι βοηθιέμαι, ότι μπορώ να αλλάξω την ζωή μου. Αυτό είναι το πιο ευτυχισμένο μήνυμα.
Οφείλουμε κι εμείς να κοπιάσουμε για την μεταμόρφωσή μας, για την σωτηρία της ψυχής μας και των αδελφών μας. Να γίνουμε άγγελοι καλών ειδήσεων μέσα στην πολύπαθη κοινωνία μας.
Να διδάξουμε στους ανθρώπους, ότι η σωτηρία χωρίς Σωτήρα, είναι αδύνατη, δεν υφίσταται. Η πίστη τον υμνεί και τον προσκυνά, στο πρόσωπο του μόνου αληθινού Σωτήρα, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.»
Αυτό έκανε κι ο Άγιος Απόστολος κι Ευαγγελιστής Ματθαίος, συνέχισε. Ο οποίος ήταν ένας πρώην τελώνης, που ακούγοντας την φωνή του Κυρίου να τον καλεί, χωρίς χρονοτριβή, χωρίς δεύτερες σκέψεις, δεν χάνει την ευκαιρία που του παρουσιάζεται και ακολουθεί τον Σωτήρα και σώζεται.
Αλλά δεν κρατάει την σωτηρία μόνο για τον εαυτό του. Δεχόμενος τον κλήρο των Αποστόλων, που του προσφέρει αγωνιστική ιεραποστολική δραστηριότητα, πηγαίνει με έναν μόνο χιτώνα και χωρίς στέγη στα βουνά για να ασκητέψει, προκειμένου να προετοιμαστεί για την σωτηρία και των άλλων ανθρώπων.
Με προσευχή πολύ ξεκίνησε το έργο του ευαγγελισμού των ανθρώπων. Και με την δύναμη του Σωτήρος Χριστού και θεραπεύει, και σώζει.
Και κλείνοντας τον λόγο του, υπογράμμισε:
«Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα λοιπόν είναι η σωτηρία. Για όλους η δύναμη του Χριστού είναι μια μεγάλη αγκαλιά.
Έχουμε την μεγάλη ευθύνη και την διακονία να μεταφέρουμε κι εμείς το μήνυμα της σωτηρίας στους ανθρώπους. Να σωθούμε και να σώσουμε.»