You are currently viewing Παρέλασε η Χίος της αριστείας, των νιάτων και της φιλοξενίας | News of Chios | Politischios.gr | “Πολίτης” Χίος

Παρέλασε η Χίος της αριστείας, των νιάτων και της φιλοξενίας | News of Chios | Politischios.gr | “Πολίτης” Χίος

Μοναδικές στιγμές γεμάτες συγκίνηση, υπερηφάνεια και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, αυτό που στέρησε η οικονομική αλλά και προσφυγική κρίση από το νησί, χάρισε σε χιλιάδες Χιώτες η παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ανήμερα της εορτής των 105ων ελευθεριών της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η παρέλαση της νέας γενιάς, των ακαδημιών ναυτικού, των αρίστων των σχολείων, των στρατευμένων νιάτων αλλά και της «Κιβωτού του Αιγαίου» του φιλοξενείται στο Αίπος και αποτελεί στέγη για κάθε κατατρεγμένο παιδί ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία δημιούργησαν ελπίδες ότι η Χίος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα νησί ξεχωριστό από τα άλλα που θα διαφυλάξει τις παραδόσεις του και θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Στον φετινό εορτασμό η κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε με μοναδικό επίσημο προσκεκλημένο τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο, ο οποίος παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων την παρέλαση των Στρατιωτικών Τμημάτων δίνοντας τα συγχαρητήριά του στο στέλεχος της 96 ΑΔΤΕ Ν. Σκουρέλλο ο οποίος είχε και το γενικό πρόσταγμα.

Νωρίτερα από την παρέλαση τελέστηκε Δοξολογία τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στον μνημείο των Ηρώων.

Κατά την πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία που τελέστηκε προέξαρχοντος του Μητροπολίτη Νίκαιας κ. Αλεξίου και συλλειτουργούντων των Πειραιώς Σεραφείμ και Χίου Μάρκου, ο Μητροπολίτης Πειραιώς αναφέρθηκε στον εορτασμό της ημέρας τονίζοντας: «Σήμερα στην εποχή των ανατροπών και των αντινομιών, που η ελευθερία χωρίς οντολογική αλήθεια αποβαίνει ασυδοσία, ευτελισμός και τελικά καταδολίευση των αξιών του ανθρώπου με το κίβδηλο πρόταγμα ενός ανερμάτιστου δικαιωματισμούς και ενός τραγικού αυτοπροσδιοισμού, έχουμε επειγόντως ανάγκη το μήνυμα των Αγίων Μαρτύρων, Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου και των μαρτύρων του γένους».

 

Μητροπολίτης Μάρκος

«Σήμερα μέρα γιορτής, βρήκαμε το ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, τον θησαυρό του τόπου μας, είναι η νεολαία μας. Εκείνο που μένει είναι να επενδύσουμε σε αυτή. Και με τη βοήθεια του Θεού, αυτά τα οποία εμείς χαλάσαμε οι νεότερες γενιές θα τα φτιάξουν».

Σταμάτης Κάρμαντζης

«Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την λεφτεριά μας. Γονατίζουμε ευλαβικά στις θυσίες και στο αίμα που έχυσαν. Ας φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους και ας φυλάξουμε τη βαριά παρακαταθήκη που μας άφησαν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η λεφτεριά κερδίζεται και δεν χαρίζεται».

Ανδρέας Μιχαηλίδης

«Αυτή η μέρα πέρα από τον συμβολισμό που έχει, είναι μία ημέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχουμε να υπερασπιστούμε πράγματα για τον λαό μας, απέναντι σε όλους εκείνους που επιβουλεύονται το μέλλον του και την πορεία του στην ιστορία. Καταβάλουμε προσπάθειες να μη διαψεύσουμε αυτούς τους αγώνες που έδωσε ο λαός μας».

Νότης Μηταράκης

«Τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και έχουμε μία ιστορική ευθύνη, όλοι μας. Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα. Να δουλέψουμε μαζί, σκληρά, λέγοντας αλήθειες. Για να διασφαλίσουμε για τη νέα γενιά ένα καλύτερο μέλλον».

Μανώλης Βουρνούς

«Γιορτάζει όλη η Χίος. Πριν από 105 χρόνια η Χίος ενσωματώθηκε στην Ελλάδα και ακολούθησε τις ρίζες και τις μνήμες του κράτους μας. Από τότε μέχρι σήμερα αυτές τις μνήμες γιορτάζουμε».