Μήνυμα του Μαρωνείας Παντελεήμονα στη Βουλγαρία: «Χρωστάει η Βουλγαρία ακόμη στην Ελλάδα»

Μήνυμα του Μαρωνείας Παντελεήμονα στη Βουλγαρία: «Χρωστάει η Βουλγαρία ακόμη στην Ελλάδα»

«Υπερέβην εαυτό», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Παντελεήμων, και επέλεξε να ανταποκριθεί σε πρόσκληση να παραστεί στην Βουλγαρία ανήμερα του Αγίου Δημητρίου και να μην βρίσκεται στη Ροδόπη εκείνη την ημέρα.

Και το έπραξε, πρόσθεσε, «για να αποκτηθούν εκείνες οι σχέσεις που πρέπει με τους γείτονες μας». Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων απουσίασε από την περιοχή τις προηγούμενες μέρες, λόγω επίσκεψής του στην γειτονική Βουλγαρία. Βρέθηκε εκεί καλεσμένος του μητροπολίτη Αμβρόσιου από την μητρόπολη Δορυλαίου με αφορμή τα 170 χρόνια από την θεμελίωση του ναού του Αγίου Δημητρίου.

Στον απόηχο αυτής της επίσκεψης έκανε αναφορά σε εκκλησιαστικά κειμήλια που διεκδικεί η χώρα μας από την Βουλγαρία: «Για εμένα ήταν δύσκολο να αφήσω την ημέρα του Αγίου Δημητρίου την μητρόπολη, όμως υπερέβην τον εαυτό μου για να αποκτηθούν εκείνες οι σχέσεις που πρέπει με τους γείτονες μας, αλλά και για να οικοδομήσουμε μια σχέση, παρόλα όσα τα προηγούμενα χρόνια οι δύο λαοί είχαμε μεταξύ μας. Πρέπει να πούμε ότι έτσι η γειτονική εκκλησία, η γειτονική χώρα χρωστάει ακόμα στην Ελλάδα και ότι πρέπει μέσα στις σχέσεις του αλληλοσεβασμού και της ειλικρινής φιλίας που μπορούμε να δημιουργήσουμε, αυτά να ξαναποκτηθούν.

Αναφέρομαι στους εκκλησιαστικούς θησαυρούς μας και νομίζω ότι οι νέοι μητροπολίτες και εδώ αλλά και στην γειτονική Βουλγαρία, μέσα σε ένα καινούριο κλίμα εμπιστοσύνης και φιλικών σχέσεων, θα πρέπει να μην πάψουμε αυτά ποτέ να τα διεκδικούμε».

Για πρώτη φορά βρέθηκε στην Βουλγαρία με την ιδιότητα του μητροπολίτη. Συλλειτούργησε μαζί με 24 άλλους μητροπολίτες όχι μόνο από την Βουλγαρία αλλά και από την Ρωσία, από την Ρουμανία.
Από την Ελλάδα ήταν παρόντες επίσης ήταν ο μητροπολίτης Κοζάνης και ο μητροπολίτης Ελασσόνας.