Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό στη Θεσσαλονίκη

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό στη Θεσσαλονίκη

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη του αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Πολιούχου στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό. Του Πανηγυρικού Εσπερινού, προεξήρχε κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος μετά πλειάδος Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : Γουμεννίσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Βρεσθένης κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ. ΑΝΔΡΕΟΥ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας& Μήλου κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ, , Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Λευκάδος & Ιθάκης κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ, Πολυανής και Κιλκισίου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ, Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. ΙΩΑΝΝΟΥ, Ιερισσού, αγίου Όρους& Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, Λύδδης κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ, Γρεβενών κ. ΔΑΒΙΔ, Τρίκκης & Σταγών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Θεουπόλεως κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ και Θερμών κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Όπως επίσης συμμετείχαν κληρικοί και διάκονοι. Καθ’ όλην την διάρκεια της ημέρας, προσέρχονταν στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του αγίου Δημητρίου, Θεσσαλονικείς και προσκυνητές από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και από ομόδοξα κράτη και με ευλάβεια προσκυνήσουν τις ιερές Εικόνες της Παναγίας της Κανάλας, του αγίου Δημητρίου και των χαριτωβρύτων λειψάνων του.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αναφέρθηκε εκτενέστατα στον βίο του αγίου Μεγαλομάρτυρος, την θαυματουργική νίκη του Νέστορα επι του Λυαίου και το μαρτυρικό τέλος του αγίου Δημητρίου. Επίσης επεσήμανε το μεγάλο θαύμα που έζησε η Θεσσαλονίκη το έτος 1912, όταν απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό, ένας ζυγός ο οποίος στοίχισε πολλά στον ελληνικό πληθυσμό της χώρας. Την ημέρα της μνήμης του, ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε θριαμβευτικά στην Θεσσαλονίκη. Ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη για την ευκαιρία που του έδωσε ώστε να προεξάρχει της Ιεράς Ακολουθίας και να μιλήσει στο πυκνό εκκλησίασμα και ευχήθηκε να συνεχίσει με τη χάρη του αγίου Τριαδικού Θεού το μεγάλο ποιμαντικό έργο που επιτελεί από την ημέρα της ενθρονίσεώς του.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου, τον λόγο έλαβε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά ολόκληρο το εκκλησίασμα το οποίο προσήλθε από νωρίς και κατέκλυσε τον Ιερό Ναό, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών για τον λόγο του ο οποίος ήταν και θεολογικός αλλά και πατριωτικός. Και τέλος ευχαρίστησε τους κληρικούς και διακόνους οι οποίοι συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό αλλά και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες οι οποίοι συμμετέχουν και οι ίδιοι στην μεγάλη θρησκευτική εορτή της πόλεως. Ανέφερε στο τέλος το γεγονός της μεγάλης θρησκευτικής τελετής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, της τελετής του Μύρου του αγίου Δημητρίου, ημέρα την οποία κατακλύζεται ολόκληρος ο Ιερός Ναός και ο περίβολος του.