You are currently viewing Συνέρχεται η Ιεραρχία αύριο, εν μέσω θυέλλης…

Συνέρχεται η Ιεραρχία αύριο, εν μέσω θυέλλης…

••Λίβελλοι,σκάνδαλα και φημολογίες στο βωμό της επικράτησης του ισχυροτέρου!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται από αύριο  Τρίτη 3 Οκτωβρίου και για μέχρι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στην τακτική συνεδρία της!
Και ενώ όλα δείχνουν ήσυχα και υποτονικά, στο εσωτερικό επικρατεί ανησυχία και αναβρασμός μεταξύ των Αρχιερέων!
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η Ιεραρχία αυτή δεν θα περνούσε απαρατήρητη .
Οι υποψηφιότητες που ακούστηκαν για τις δύο κενές Μητροπόλεις — Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου– που θα πληρωθούν την προσεχή Παρασκευή,  προκάλεσαν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, ταραχή και δημιούργησαν μέτωπα εντός της Ιεραρχίας.
Οι εκλογές αυτές απέδειξαν ότι η Ιεραρχία δεν είναι μια συμπαγής ομάδα με κοινό στόχο σε όλα, αλλά μικρές, επαμφοτερίζουσες  ομάδες οι οποίες στο θέμα των προσώπων που τίθενται στη δοκιμασία μιάς εκλογής, διασπώνται εις τα εξ ών συνετέθησαν γιατί η κάθε ομάδα   έχει τη δική της προτεραιότητα.
Και το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο! Πάντα αυτό  συνέβαινε στις Αρχιερατικές εκλογές με όποιον Αρχιεπίσκοπο και όποια σύνθεση της Ιεραρχίας — ακόμη και τότε που την αποτελούσαν Αρχιερείς, μεγάλα αναστήματα και ιερά τέρατα!
Απλά το φαινόμενο αυτό άλλοτε υποβόσκει κσι άλλοτε με τον κατάλληλο ερεθισμό- κακό ερεθισμό- επανεμφανίζεται.
Και αυτή τη φορά οι υποψηφιότητες που πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο τρόπος που προσπάθησε να τις “επιβάλλει”, έκαναν άγρια θάλασσα την Ιεραρχία, τη δίχασαν  και προκάλεσαν αυτό το κλίμα με το οποίο θα πορευτούμε έως  και την Παρασκευή που θα γίνουν οι δύο εκλογές!
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν χάρη των υποψηφίων στους οποίους έδωσε το χρίσμα ο Αρχιεπίσκοπος, έκανε μετά από συμφωνημένη ερώτηση που του έγινε, μια  δημόσια δήλωση στην οποία κατονόμασε τους δύο υποψηφίους, καταλύοντας την μυστικότητα του ιερού αυτού θεσμού.
Αυτό τάραξε τα νερά και έκανε άγρια θάλασσα την Ιεραρχία . Οι Ιεράρχες δημοσίως δεν λένε τίποτα αλλά
κατ´ιδίαν τα σχολιάζουν όλα.
Βεβαίως για να αναγκασθεί ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει αυτή την πρωτόγνωρη για Αρχιερατικές εκλογές πράξη, δέχθηκε σχετική πίεση από την πλευρά του κάθε υποψηφίου, πολύ περισσότερο όταν στο παρασκήνιο εκτυλίγοντο διάφορα σενάρια και υψώνονταν τείχος αμφισβήτησης για τις δύο Αρχιεπισκοπικές επιλογές.

••Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, είχαμε επιθέσεις του Τύπου κατά συγκεκριμένου υποψηφίου. Η Μητρόπολη εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο απαντά στις κατηγορίες.
Και όλοι θεωρούν ότι πολύ λίγο επηρεάζουν τέτοιες ενέργειες τους αποφασισμένους εκλέκτορες- Αρχιερείς! Τους αναποφάσιστους όμως; Θα φανεί την Παρασκευή.
Ασφαλώς στόχος της επίθεσης αυτής ήταν  ο συγκεκριμένος υποψήφιος που έχει το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα  για την πολύφερνο νύμφη της Καβάλας. Εκεί,όμως, που εμπλέκεται η κατάσταση είναι το από πού προήλθε  αυτή η επίθεση;Και για ποιό λόγο;
Οι δύο άλλοι συνυποψήφιοι είναι και οι δύο ενάρετοι κληρικοί μακριά από τέτοιες μεθοδεύσεις.Επομένως τί ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση που ξεθάβει.. περσινά ξινά σταφύλια;
Αργά ή γρήγορα θα φανεί.
Αν και ως ιδέα,ως σύλληψη αλλά και ως εκτέλεση το όλο σκηνικό   θύμιζε  μία αυγκεκριμένη παλιά “σχολή” Ιεραρχών, που όταν ήθελε να χτυπήσει το έκανε πάντα μέσω ισχυρών εφημερίδων που επηρέαζαν.  Αλλά η μεθόδευση αυτή αν έχει την μορφή φωτοβολίδας και όχι έρευνας εις βάθος έως το τέλος φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που προσδοκούν οι εμπνευστές .

•• Για πρώτη φορά στα χρόνια που είναι Αρχιεπίσκοπος ο κ. Ιερώνυμος  είχαμε αποσκίρτηση από την Αρχιεπισκοπική γραμμή στο θέμα των εκλογών, δύο βασικών συνεργατών του στους οποίους οφείλει μέρος των επιτυχιών που καταγράφει ως Αρχιεπίσκοπος. Το “γιατί” το έκαναν το έχουμε επεξηγήσει επαρκώς! Εκείνο που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν η στάση αυτή των δύο Ιεραρχών είναι εις γνώση του και  έχει την έγκρισή του. Και συνέβη το παρακάτω για να μας αποτελειώσει!

••Για πρώτη φορά είχαμε την έκδοση και διανομή προς όλους τους Αρχιερείς ενός λιβελογραφήματος- από άγνωστο αποστολέα,που θυμίζει μια παλιά μέθοδο  της ίδιας αυλής, κατά  την  Αρχιεπισκοπεία Χριστοδούλου, κατά την οποία μας είχαν φλομώσει με τις φτηνές σπερμολογίες τους με την μορφή ενός λιβέλλου που εξέδιδαν οι βρώμικες ψυχες τους και το υπέγραφαν  …” Οι Φρουροί  της… Ορθοδοξίας”- sic!
Διαβάζοντας  κανείς τον λίβελλο αυτό  του δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για …ενδοοικογενειακή υπόθεση και για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην αυλή του Ιερωνύμου !
Θίγει ευθέως και απροκάλυπτα  συγκεκριμένα πρόσωπα Ιεραρχών, γιατί  σήκωσαν το ανάστημά τους προς παλαιότερους Ιεράρχες και βγάζει… λάδι απ´όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αρχιεπισκοπή , τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο παρουσιάζει ως το …”θύμα”,  ως το άβουλο πλάσμα, σε χέρια αδίστακτων πατροκτόνων, οι οποίοι  τον κάνουν ο,τι θέλουν ( όπως γράφει το κείμενο) και θέλουν να του πάρουν την εξουσία μέσα από τα χέρια!
Με τον ίδιο τρόπο επιτίθεται σε υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι κινούν τα νήματα στην Αρχιεπισκοπή και τους χρεώνει για παρεμπόριο και προσωπικό πλουτισμό εις βάρος της Εκκλησίας.

Για όσους γνωρίζουν τον Ιερώνυμο και τον παρακολουθούν στενά- όπως ο υπογράφων- από την εποχή που ήταν Θηβών και Λεβαδείας  γελούν με τέτοιες αποκαλύψεις, γιατί ξέρουν ότι  ο Ιερώνυμος δεν κάνει τίποτα αν δεν το θέλει, αλλά και ο,τι γίνεται γύρω του, για να γίνει,το επιτρέπει ο ίδιος.

Δεν γνωρίζουμε αν  αυτές οι ξεχασμένες — αλλά  όχι και πρωτόγνωρες –για τα εκκλησιαστικά μας ήθη μεθοδεύσεις, θα επηρεάσουν  το Σώμα της Ιεραρχίας και θα μειώσει τη δυναμική των δύο υποψηφίων που στηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος!
Γνώμη μας είναι ότι όποιος και να βγεί θα είναι για το καλό της Εκκλησίας
Αυτό λέει η εμπειρία μας και αυτό αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες  εκλογές στην Εκκλησιαστική ιστορία μας που δεν βγήκαν Αρχιερείς που στήριζε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  αλλά  βγήκαν αυτοί που πήγαιναν κόντρα στην Αρχιεπισκοπική βούληση! Αποδείχθηκαν καλύτεροι και ο Αρχιεπίσκοπος συνεργάζεται αρμονικά μαζί τους.
Επομένως  δεν έχει καμία σημασία το ” ποιός ” θα βγεί. Πρόκειται για πόλεμο εσωτερικών δυνάμεων της Ιεραρχίας.
Και πρακτικά να το δούμε όποιος και να πάει– από τους τρείς που ακούγονται — στην Μητρόπολη Φιλίππων θα εργασθεί για το καλό του ποιμνίου  και θα τον αγαπήσουν και θα τους αγαπήσει.
Το αυτό ισχύει και για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων,  για τους δύο που φέρονται ως υποψήφιοι. Όποιος και να βγεί θα ενταχθεί στο Σώμα της Ιεραρχίας και θα συνεργαστεί με όλους τους Ιεράρχες, ακόμη και με αυτούς που μπορεί να ήταν πολέμιοι της εκλογής του.
Έτσι πάντα πορευότανε η Εκκλησία και τα πράγματα πριν μερικά χρόνια εξελίσσονταν και χειρότερα.
Απλά την εποχή της εικόνας και της τεχνολογίας σήμερα τα μαθαίνουμε όλα και ευκολότερα.
Αυτό που είναι απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι  το κατρακύλισμα που παρατηρείται μέσα στους κόλπους της Ιεραρχίας σήμερα, αφήνει πίσω του σημάδια και θύματα.
Και για να είμαστε αληθινοί και δίκαιοι όπως πάντα, αυτη η κατρακύλα, αυτή η έκπτωση που παρατηρείται σήμερα   μέσα στην Ιεραρχία,έστω και αν πλήττει το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου,δεν γίνεται ερήμην του κ.Ιερωνύμου.
Το κακό είναι ότι γνωρίζει  πού βαδίζουν  τα πράγματα από καιρό. Και το αφήνει να εξελίσσεται.
Επομένως εκείνος επιτρέπει αυτή την εξέλιξη .
Γιαυτό χρειάζεται περισσότερη προσοχή τώρα, πριν είναι πολύ αργά!
Ας μην αφήσει τα  μικρά αυτά γεγονότα, να τον παρουσιάζουν στον εκκλησιαστικό χώρο, ως τον… Κρόνο που τρώει τα παιδιά του για να επιβιώσει ο ίδιος !
Το μοντέλο αυτό Αρχιεπισκόπου, είναι παλιό και καταδικασμένο, γιατί  πάντα αφήνει πίσω του πίκρα και δυστυχισμένους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και… Ιεράρχες!  Ας μην συνεχίζει κάτι κακό!