Ιεραρχία: όλοι εναντίον όλων!

Ιεραρχία: όλοι εναντίον όλων!

Αυτή τη Μίτρα “ποιός” θα την βάλει;; 

 

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Η τακτική Ιεραρχία του Οκτώβρη συνέρχεται την προσεχή Τρίτη και η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων των τεσσάρων ημερών που θα συνεδριάζει, εκτός των εισηγήσεων-διαλέξεων που θα γίνουν επί επικαίρων θεμάτων, περιλαμβάνει και εκλογές δύο νέων Μητροπολιτών, για τις κενές Μητροπόλεις Σταγών και Μετεώρων αλλά και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.
Για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέων Μητροπολιτών το τοπίο είναι τόσο θολό. Για πρώτη φορά η Ιεραρχία δίνει την εντύπωση ενός ανεμόμυλου που χτυπάται αλύπητα και αβυσσαλέα από τους θηριώδεις εσωτερικούς ανέμους. Για πρώτη φορά παρά την σιωπή που επικρατεί φαινομενικά, υπογείως όλοι βράζουν και όλοι είναι εναντίον όλων. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητος το αποτέλεσμα. Η δημόσια δήλωση του Αρχιεπισκόπου να πεί από τηλεοράσεις “ποιούς” υποστηρίζει, καταλύοντας με τον τρόπο αυτό μία παράδοση αιώνων( την μυστικότητα της διαδικασίας), έριξε λάδι στη φωτιά. Αντί με τη δήλωση αυτή να τιθασεύσει τα πνεύματα και να συνετίσει τους αντάρτες , η κατάσταση ξέφυγε! Δεν είναι σίγουρο πάντα ότι το να υψώσεις φωνή από θέση ισχύος δεν είναι πάντα ικανή να φέρει το αποτέλεσμα που θέλεις. Κι ο βοσκός για να μαζέψει τα ..γίδια στη στάνη δεν τα αγριεύει αλλά τα κανακεύει.Επιπλέον η δήλωση αυτή αποτελεί κανονικό παράπτωμα αφού καταργεί τη μυστικότητα της εκλογής και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η επιστολή του Γέροντος Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέα προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της σεπτής Ιεραρχίας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί εντός της Ιεραρχίας. Αυτοί που αρέσκονται να πιθανολογούν, θεωρούν ότι ακόμη δεν έχουμε δεί τίποτα και ότι αυτή η σιωπή και το…βουητό που ακούγεται να έρχεται από απροσδιόριστα κέντρα, θα βγάλουν κάτι την ημέρα των εκλογών που θα αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη. Ίδωμεν.
Ας δούμε, όμως, πώς έχουν διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή οι υποψηφιότητες για τις δύο Μητροπόλεις .
•• Για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων το Αρχιπισκοπικό χρίσμα το έχει λάβει– και μάλιστα και με τηλεοπτική δήλωση- επιβεβαίωση– ο Αρχιμ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Για την επιτυχία της εκλογής του εργάζεται σκληρά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αλλά και ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος.

 Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος

Η εκλογή του θα εθεωρείτο βεβαία αν δύο ισχυροί Μητροπολίτες, δεξιοί βραχίονες του Αρχιεπισκόπου , οι Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Ιωαννίνων Μάξιμος, δεν εκινούντο προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση! Οι δύο παραπάνω Ιεράρχες επιδιώκουν την εκλογή του Αρχιμ. Νήφωνος Καψάλη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων και ηγουμένου του Μεγάλου Μετεώρου.

Αρχιμ. Νήφων Καψάλης

Τα επιχειρήματα που προτάσσουν για να πείσουν την πλειοψηφία της Ιεραρχίας για να ψηφίσει τον Αρχιμ. Νήφωνα είναι τα εξής:
Α. Ότι η συγκεκριμένη Μητρόπολη είναι κατ´εξοχήν μία Μοναστική πολιτεία. Χωρίς τα Μετέωρα δεν θα ήταν βιώσιμη.
Β. Ο π. Νήφων γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής καλύτερα από τον καθένα. Και για να σταθεί όρθια αυτή η Μητρόπολη βοήθησε αποτελεσματικά.
Γ. Αν δεν εκλεγεί ο π. Νήφων εκεί δεν πρόκειται να εκλεγεί πουθενά αλλού και

Δ. Ήταν επιθυμία και του αειμνήστου Γέροντος Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ να τον διαδεχθεί.

Όλα δείχνουν ότι η εκλογή θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

Η απορία ωστόσο που αιωρείται και συζητείται ευρέως μεταξύ των Ιεραρχών, ευρίσκεται στο γεγονός στο αν οι δύο δυναμικοί Ιεράρχες κινούνται από μόνοι τους σε αυτή την πρωτοβουλία ή έχουν και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου. Παρασκευή κοντή γιορτή.

••Για την Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, μία πρόβλεψη αυτή τη στιγμή θα ήταν εξίσου παρακινδυνευμένη .Την επίσημη υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου έχει εξασφαλίσει ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

 

Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης 

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος έχει ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Στεφάνου Τόλιου.

Αρχιμ. Στέφανος Τόλιος

Αλλά και η τοπική κοινωνία της Καβάλας έχει ζητήσει από τους Ιεράρχες να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον δικό τους άνθρωπο Αρχιμ. Παύλο Κίτσο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων και στενό συνεργάτη του Μακαριστού Προκοπίου.

Αρχιμ. Παύλος Κίτσος

Όλοι ελπίζουν αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος . Μάλιστα η εκλογή αυτή έβγαλε έριδες, κακότητες και αντιπαλότητες εντός της Ιεραρχίας που παρόμοιό του, από τα χρόνια που παρακολουθώ από κοντά τα Εκκλησιαστικά μας πράγματα –και δεν είναι λίγα τα χρόνια αυτά– δεν το έχω ξαναζήσει.

Δεν θα συμμεριστώ την αισιοδοξία που επικρατεί στο περιβάλλον του Μητροπολίτη Δημητριάδος που θεωρεί ότι η εκλογή του άξιου συνεργάτη του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Όταν στοχεύεις να κατακτήσεις θρόνο σε Μητρόπολη της Β. Ελλάδος και δεν έχεις εξασφαλίσει τουλάχιστον την θετική ψήφο της πλειοψηφίας τουλάχιστον, των παλαιών Ιεραρχών όλης της Μακεδονίας και της Θράκης τότε ξεκινάς με λάθος δεδομένα .Τους προβληματισμούς αυτούς τους καταθέσαμε εγκαίρως εκεί που έπρεπε αλλά όπως διαπιστώσαμε δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Με τηλεφωνήματα και παρακλήσεις εκ του μακρόθεν δεν επιτυγχάνεις πάντα το ευκταίο. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ως Δημητριάδος όταν ήθελε να επιτύχει την εκλογή υποψηφίων που στήριζε και θεωρούσε ότι εκινδύνευαν, γύριζε τους Σεβ. Αρχιερείς της εποχής πόρτα-πόρτα, για να εξασφαλίσει την τιμία ψήφο των.

Το γεγονός πάντως ότι οι δύο άλλοι υποψήφιοι — Στέφανος και Παύλος–προέρχονται από την Β. Ελλάδα καθιστά την εκλογή μία πολύ δύσκολη άσκηση για δεινούς και έμπειρους λήτες.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει συγκεχυμένη και η πλάστιγγα να μην έχει γείρει εμφανώς, υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Εκεί που τη μιά στιγμή όλα δείχνουν υπεροχή του ενός υποψηφίου, σε λίγο αυτό αλλάζει.

Εκεί, όμως , που συμφωνούν όλοι είναι στο ότι ο όποιος πλειοψηφών και για τις δύο εκλογές θα περάσει το νήμα της εκλογής, με βραχεία κεφαλή ή με διαφορά στήθους που λέγαμε στο σχολείο.