You are currently viewing Το “ποιός είναι ποιός” των νέων μελών της ΔΙΣ-Β ´ ΜΕΡΟΣ

Το “ποιός είναι ποιός” των νέων μελών της ΔΙΣ-Β ´ ΜΕΡΟΣ

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Συνεχίζουμε την παρουσίαση των νέων μελών που απαρτίζουν τη ΔΙΣ για την τρέχουσα Συνοδική περίοδο, την 161η κατά σειρά. Χθες παρουσιάσαμε σε αδρές γραμμές, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος είναι ο Πρόεδρος της Συνόδου και ο Πρώτος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, τα τρία πρώτα Συνοδικά μέλη. Συγκεκριμένα τον Αντιπρόεδρο της ΔΙΣ Σύρου Δωρόθεο και τους Μητροπολίτες Χαλκίδος Χρυσόστομο και Νέας Σμύρνης Συμεών. Σήμερα συνεχίζουμε με τέσσερα ακόμη Συνοδικά μέλη . Οι Κερκύρας Νεκτάριος , Γλυφάδας Παύλος , Θήρας Επιφάνιος και Δράμας Παύλος έχουν σήμερα την τιμητική τους και θα ασχοληθούμε μαζί τους. Με τις παρουσιάσεις αυτές δεν δίνουμε τα βιογραφικά τους στοιχεία, αλλά προσπαθούμε να παρουσιάσουμε κάποια ειδικά χαρακτηριστικά των Σεβ. Μητροπολιτών- μελών της ΔΙΣ , τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούν ως Συνοδικοί σύνεδροι. Χωρίς ηχηρές μεγαλοστομίες και υπερβολές, αλλά με απλές αλήθειες και με ορισμένα περιστατικά όπως τα ζήσαμε από το παρελθόν σκιαγραφούμε τις προσωπικότητες των Αγίων Συνοδικών. Αυτό μας δίνει και τη δυνατότητα να προβλέψουμε, τρόπον τινα,τις διαθέσεις τους για το πώς θα πολιτευτούν στη Σύνοδο κατά την τρέχουσα περίοδο και τί να περιμένουμε από τον καθένα. Και συνεχίζουμε:

5.• Κερκύρας Νεκτάριος

Εξελέγη τον Οκτώβριο του 2002, μαζί με τους Νέας Σμύρνης Συμεών, Γλυφάδας Παύλο και Εδέσσης Ιωήλ( ο οποίος συμμετείχε σε προηγούμενη Συνοδική περίοδο, δεδομένου ότι οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών συμμετέχουν στη ΔΙΣ ανά τριετία, αφού οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών είναι αριθμητικά ολιγότερες).
Ο Νεκτάριος είναι παιδί του Χριστόδουλου και εκ των πρώτων συνεργατών του. Ο υπογράφων τον γνώρισε όταν ήταν μαθητής γυμνασίου, όταν πήγαινε στο Βόλο και ήταν ο δεύτερος που γνώρισα, μετά τον π.Ευσέβιο ( νυν Μητροπολίτη Σάμου). Τρίτος ήταν ο π.Θεόκλητος ( ο από Θεσσαλιώτιδος, νυν Βρεσθένης) και από κοντά ο σοβαρός πάντα π.Δανιήλ ( νυν Καισαριανής), ο π. Θεολόγος( νυν Σερρών) ο π. Επιφάνιος( που έμεινε πίσω αμανάτι για να θυμίζει στους αδελφούς του το χρέος τους ).
Ο Νεκτάριος είναι φιλομόναχος Ιεράρχης και τα χρόνια που ήταν ηγούμενος στην Ανδρώα Μονή Ξενιάς στο Βόλο, άφησε πίσω του έργο. Ο Νεκτάριος εξετόπισε το 2002, την υποψηφιότητα για Κέρκυρα, του νυν Κεφαλληνίας Δημητρίου Αργυρού, την οποία βιάσθηκε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να ανακοινώσει σε κάποιους Αρχιερείς( όπως τον αείμνηστο Ιωαννίνων Θεόκλητο) και μετά να την αποσύρει, για να εκλέξει τον Νεκτάριο( γεγονός που τους θύμωσε).
Ο Νεκτάριος σίγουρα θα γίνονταν Μητροπολίτης κάποια στιγμή και ίσως σε μεγαλύτερη Μητρόπολη από αυτές που ακολούθησαν. Αλλά βλέποντας όλους τους άλλους, τους προερχομένους από τον Βόλο, να έχουν προηγηθεί απελπίστηκε!
Ήταν καλοκαίρι, θυμάμαι, του 2002 ,όταν η γνωστή ομάδα της Αμοργού, παιδιά του Χριστοδούλου και συνομιλητές του, παραθέριζαν στο όμορφο κυκλαδονήσι, πόλος έλξης κάθε καλοκαίρι εξαιτίας του Αμοργιανού παπά Θωμά Συνοδινού, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής τότε.
Ενώ παίρναμε τον απογευματινό μας καφέ συζητώντας και αστειευόμενοι, ο τότε Αρχιμ. Νεκτάριος Ντόβας, ηγούμενος της Ανδρώας Ι. Μονής Ξενιάς, μάθαινε τον εξαίρετο χειριστή της τεχνολογίας, αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να λαμβάνει και να αποστέλλει μηνύματα(sms)με το κινητό του. Κάποια στιγμή με σοβαρό ύφος καθηγητή που θα εξέταζε το μαθητή του, ο Νεκτάριος απευθύνεται στον Αρχιεπίσκοπο και του λέγει:
– Και τώρα Μακαριώτατε, πρέπει να δούμε αν καταλάβατε αυτά που σας είπα… Θα σας στείλω μήνυμα και εσείς θα πρέπει να μου απαντήσετε οπωσδήποτε!
– Ναί, ναί, για να το δούμε στην πράξη, του απαντά ενθουσιωδώς σαν παιδάκι, ο χαρισματικός Πρωθιεράρχης.

Και ο Νεκτάριος του στέλνει το παρακάτω περίπου μήνυμα :

<<ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ;;;…..>>

Με το που λαμβάνει το μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος και το διαβάζει ξεσπά σε ένα παρατεταμένο γέλιο!!
– Τί είσαι εσύ ,του λέει… Γιαυτό ήθελες απάντηση οπωσδήποτε….!! Μας εκμυστηρεύτηκε το πεειεχόμενο του μηνύματος λίγο αργότερα πάλι με το χαμόγελο στα χείλη
Δεν του απάντησε, βέβαια, ποτέ στο μήνυμα αυτό, αλλά η συνέχεια δόθηκε λίγο καιρό μετά με έμπρακτο τρόπο.
Τον έθεσε υποψήφιο για την Μητρόπολη Κερκύρας και εξελέγη πανηγυρικά. Ήταν τότε που ο νυν Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, θεώρησε ότι του ανήκε η Κέρκυρα και έθεσε υποψηφιότητα παρακινούμενος σε αυτό, από Ιεράρχες που ήθελαν να αντιπολιτευτούν τον Χριστόδουλο. Αλλά παρά την οργανωμένη προσπάθεια και την πόλωση που δημιουργήθηκε δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τη γνώμη της πλειοψηφίας της Ιεραρχίας και την απόφαση του Μακαριστού Χριστοδούλου να δεί τον Νεκτάριο Μητροπολίτη Κερκύρας.
Ο Νεκτάριος έχει καλή σχέση και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάτι που θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί και στην παρούσα Συνοδική περίοδο. Είναι ο Ιεράρχης εκείνος εκ των παιδιών του Χριστόδουλου που υποδεχόμενος τον Ιερώνυμο στην Κέρκυρα, την πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπο, του είπε το περίφημο:
” –Τοιούτος ημίν έπρεπε Αρχιεπίσκοπος”.

Παρ´όλα αυτά ο Νεκτάριος είναι απόλυτα εναρμονισμένος με την πτέρυγα των Χριστοδουλικών Μητροπολιτών. Συνδέεται και συνεργάζεται άψογα με τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ με τον οποίο έχουν οικοδομήσει μία πολυετή φιλία από τα χρόνια που συνυπηρετούσαν στην Μητρόπολη Δημητριάδος και μάλιστα ως πολύτιμοι συνεργάτες του Χριστοδούλου. Αυτό σημαίνει ότι ο Νεκτάριος θα αποτελέσει, τηρουμένων των αναλογιών, μία φυσική συνέχεια του Δανιήλ στη νέα ΔΙΣ. Αλλά και με τον διάδοχο του Χριστόδουλο στο Βόλο, τον Δημητριάδος Ιγνάτιο έχει αρμονικές σχέσεις γιατί θέλει να πηγαίνει απρόσκοπτα στην γενέτειρά του τον Βόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι συχνωτίζονται σε όλα.
Ο Mητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος από τη μακρά θήτευση του κοντά στον μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο έχει μάθει πότε να σιωπά και πότε να απασφαλίζει! Και αυτό θα το ζήσουμε στην πράξη κατά την παρούσα Συνοδική περίοδο.

6.• Γλυφάδας Παύλος

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, εξελέγη για το ήμισυ τμήμα της πάλαι ποτέ ενιαίας Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης . Δεν είναι υπερβολικό αυτό που εγράφη τότε ότι η Μητρόπολη αυτή διχοτομήθηκε από τον Χριστόδουλο, για να εκλεγεί στην Γλυφάδα ο Παύλος. Χωρίς να ανήκει στους συνεργάτες του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, διατηρούσε πάντα πολύ καλή σχέση μαζί του. Αφ´ότου ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ο Χριστόδουλος είχε υπόψη του την προαγωγή του Παύλου, γιαυτό και τον προώθησε και σε Ηγούμενο της Μονής Πετράκη. Κι όταν δέχθηκε τον πόλεμο για την εκλογή Σύρου, ο Παύλος που ήθελε να εκθέσει εαυτόν στην δοκιμασία της εκλογικής αναμέτρησης αποσύρθηκε και στήριξε την υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος πολύ προτού εκλεγεί στον Πρώτο Θρόνο της Ελλάδας, πίστευε ότι η Μητρόπολη Νέας Σμύρνης πρέπει να διχοτομηθεί γιατί πληθυσμιακά είχε εκτοξευτεί.. Το αυτό φρονούσε και για την Μητρόπολη Αττικής( η οποία διχοτομήθηκε επιτυχώς από τον διάδοχό του Ιερώνυμο σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί επί Χριστοδούλου) αλλά και για την Μητρόπολη Νικαίας( που όμως ποτέ δεν προχώρησε). Μάλιστα αν δεν είχε μουρμούρα από στενούς συνεργάτες του και αν είχε μπροστά του χρόνια για να ζήσει, θα είχε προτείνει και τη δημιουργία της Μητροπόλεως Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής,Παπάγου και Χολαργού.
Επανερχόμενοι στον Γλυφάδας Παύλο πρέπει να πούμε ότι είναι ένας συντηρητικός Ιεράρχης με συχνες εναλλαγές στην συμπεριφορά του. Μάλιστα πολλές φορές παρακινούμενος από έναν νεανικό παρορμητισμό , προβαίνει σε ενέργειες και πράξεις που προκαλούν την θυμηδία της κοινής γνώμης και συζητούνται! Πρόσφατα απασχόλησε την κοινή γνώμη με την φωτογράφισή του σε παιδική τσουλήθρα στην οποία ανήλθε με όλη την αμφίεση . Ο ίδιος για όσους τον γνωρίζουν και συνομιλούν μαζί του, ξέρουν ότι δεν ασχολείται με τα αρνητικά σχόλια που δημιουργεί η παρορμητική συμπεριφορά του. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό κρατά κοντά στην Εκκλησία αυτούς που θεωρούν τον κλήρο και μάλιστα τους Μητροπολίτες απόμακρους και μονόχνωτους.

Επίσης συχνά παρασύρεται και προβαίνει σε ενέργειες που παραβιάζουν το privacy , δηλαδή την ιδιωτική ζωή κάποιων ανθρώπων εκ του ποιμνίου του , όπως συνέβη πρόσφατα με το τηλεφωνήματα που έγιναν σε σπίτι ιατρού πολύτεκνου–που διαμένει στα νότια προάστια–γιατί πληροφορήθηκε ότι το επισκέπτεται ο Αρχιμ Διονύσιος Καλαμπόκας, πνευματικός της οικογένειας τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, στη σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ακολουθεί την καμπύλη γραμμή του καρδιογραφήματος, αλλά με πολλές ευθείες γραμμές παύσης . Θεωρεί ότι στο θέμα του βοηθού Επισκόπου, όταν το είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο, οι αρχικές υποσχέσεις που έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο, διαδέχθηκαν την αθέτηση του λόγου τιμής και Αρχιερωσύνης. Έτσι ο εξαίρετος κληρικός Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος,που ανήκει στην Μητρόπολη Γλυφάδας και είναι και Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, εξακολουθεί να παραμένει στη γωνία εργαζόμενος με αυταπάρνηση και βλέποντας να προάγονται νεώτεροι κληρικοί που διαθέτουν…” μπάρμπα στην Ιεραρχία”.

Αλλά και σε άλλα θέματα η σχέση των δύο ανδρών- Αρχιεπισκόπου και Γλυφάδας έχει περάσει κρίση. Ακόμη θυμούνται σε ναό της Μητρόπολής του τον έντονο διάλογο που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος είχε πάει να τελέσει ένα Μυστήριο.
Η συνεργασία του Παύλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη νέα ΔΙΣ, αναμένεται ότι θα εξελιχθεί σε γενικές γραμμές σε καλά επίπεδα. Και αν κάπου διαφωνήσει εμφανώς θα βρεί στη συνέχεια τον τρόπο να επουλώσει το τραύμα. Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα της Ιεραρχίας. Και πολλές φορές εκφράζει την αντίθεσή του με ηχηρό τρόπο. Ήδη από τις πρώτες συνεδρίες έδειξε δείγματα γραφής. Είπε ένα ηχηρό όχι για τη διάθεση της πολυκατοικίας στη Βουλιαγμένη,για 49 έτη, έναντι 499€ και μάλιστα χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επισκευή της.

7.• Θήρας Επιφάνιος.

Ο 83χρονος Μητροπολίτης Θήρας Επιφάνιος είναι ηλικιακά, ο πρύτανης της παρούσας Συνοδικής περιόδου.
Εξελέγη τον Ιανουάριο του 2003, αφού παραιτήθηκε ο προκάτοχός του Παντελεήμων Ρίζος, για λόγους υγείας.
Ο Γέρων Θήρας Επιφάνιος, άργησε να μπεί στην Ιεραρχία γιατί άνθρωποι φθονεροί και ψυχικά ασθενείς φρόντισαν να κόψουν την πορεία του 20 χρόνια πριν ,και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1984, όταν η Ιεραρχία εξέλεξε τον προκάτοχό του.
Ο Γέρων Θήρας Επιφάνιος συνεδέετο πνευματικά και φιλικά με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο από τα χρόνια που ο Χριστόδουλος επεσκέπτετο την Αμοργό και την Μονή της Παναγίας της Χοζοβιωτίσσης, στολίδι του Αιγαίου. Αλλά και λόγω του πατρός Θωμά Συνοδινού, πρώην Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος συνεδέετο με τον πατέρα Επιφάνιο,τον Γέροντα( όπως τον αποκαλούμε ακόμη όλοι) από τα παιδικά του χρόνια. Παρά τα πολλά χρόνια του , γυρίζει ακούραστος σε όλη την επαρχία του αλλά το “λιμάνι” του είναι πάντα η λατρεμένη του Αμοργός και η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Ωστόσο ο Γέρων Θήρας Επιφάνιος, με τα ροζιασμένα από τις χειρωνακτικές εργασίες χέρια, το ηλιοκαμένο πρόσωπο από τα ταξίδια του ανά το Αιγαίο, με τα πλεούμενα της γραμμής αλλά και με απλά καίκια σε όλα τα νησάκια της Μητροπόλεως του και τα σπινθηροβόλα μάτια, τα γεμάτα καλοσύνη,έχει σκλαβώσει και την καρδιά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Κατά την προηγούμενη Συνοδική περίοδο που ήταν Συνοδικό μέλος ο Γέρων Θήρας, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μου είχε πει σε μία ιδιωτική συνομιλία μας ( ναί τότε μου μιλούσε ακόμη) ότι τον έχει κερδίσει ο Μητροπολίτης Θήρας με την σοφία που τον διακρίνει και περιμένει κάθε φορά στη Σύνοδο στα επίμαχα θέματα να ακούσει το τί θα πεί ο Θήρας,γιατί η γνώμη του είναι καταστάλαγμα της πείρας και της σοφίας που τον διακρίνει. Ο Μητροπολίτης Θήρας αναμένεται να συνεργαστεί άψογα με τον Αρχιεπίσκοπο κατά την παρούσα Συνοδική περίοδο. Θα ….αντισταθεί με σύνεση, μόνο όπου νοιώσει ότι πάνε να αμαυρώσουν την μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Είναι Ιεράρχης χαμηλώνουν τόνων και δεν συνηθίζει να συμμετέχει σε κουτσομπολιά και σε σχόλια κατά συνεπισκόπων του. Έχει βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος αλλά και σεβασμό στους θεσμούς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός κατά το οποίο πνευματικό του παιδί- λαϊκός του μετέφερε την παράκληση υποψηφίου στις επικείμενες εκλογές για να τον ψηφίσει. Και ο Γέρων Επιφάνιος απάντησε:

–“Ότι πεί ο μεγάλος( εννοεί τον Αχιεπίσκοπο) θα κάνω”…
–“Μα γιατί Γέροντα”, αντέτεινε το πνευματικό τέκνο.
–” Γιατί ο κάθε Αρχιεπίσκοπος είναι εκείνος που επιλέγει τους συνεργάτες που θέλει για τις Μητροπόλεις και την Σύνοδο. Εκείνος ξέρει. Ποιός είμαι εγώ που θα του πάω κόντρα;”

Έτσι σκέφτονταν πάντα οι παλαιοί Ιεράρχες. Και τα ακούσματα του Επιφανίου από τον Γέροντά του σπουδαίο Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ, είναι τέτοια και τα συνεχίζει και ο ίδιος στην προσωπική του πορεία.

8.• Δράμας Παύλος.

Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος για σήμερα, ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Πρόκειται για ένα δυναμικό και ρηξικέλευθο Ιεράρχη. Ο λόγος του συμβόλαιο, ενσαρκώνει το του Κυρίου:

–” Έστω δε ο λόγος ημών ναί, ναί ή ού,ού”.
Ο Παύλος διαθέτει αυτό που λέμε στην απλή γλώσσα ..μπέσα και αν κάτι τον φέρει σε αντίθεση με τον Αρχιεπίσκοπο, θα είναι ακριβώς αυτό.

Εξελέγη τον Οκτώβριο του 2005, αλλά ήταν από την πρώτη στιγμή στις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Το όνομά του ακούστηκε πολλές φορές από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για πολλές Μητροπόλεις της Μακεδονίας. Κάθε φορά όμως, έμπαιναν την τελευταίος στιγμή ως σφήνα άλλα ονόματα.( Όλα αυτά καταγράφονται λεπτομερώς στο υπό έκδοση βιβλίο μου “Ο Χριστόδουλος- Τα πρόσωπα και τα προσωπεία”).Ο ίδιος τιμά ως Ιεράρχης αυτή την αγάπη που έλαβε από τον Χριστόδουλο και την ομολογεί δημοσίως. Είναι ο μόνος Ιεράρχης εκ των εκλεγέντων και χειροτονηθέντων από τον Χριστόδουλο που ονόμασε την Τράπεζα Αγάπης που λειτουργεί στην Μητρόπολη Δράμας, ως ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΙΟ ΟΙΚΟ ΞΕΝΕΙΑΣ.
Πόντιος στην καταγωγή αλλά και σε κάθε έκφραση του ανθρώπινου βίου ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, θεωρεί ως τίτλο τιμής την ποντιακή του προέλευση και ανατροφή. Γεννημένος στην Βέροια, γαλουχήθηκε με τα νάματα της πίστεως και της ποντιακής παράδοσης. Ομιλεί άπταιστα ποντιακά και τα τραγουδά κιόλας. Έχει εκπλήξει πολλές φορές το λαό μας με την έφεσή του να τραγουδά δημοσίως ποντιακά τραγούδια σε συνέδρια και σε ποντιακές συνάξεις. Και να αποθεώνεται από τον απλό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όποιον Πόντιο και αν ρωτήσεις σε όλη την Ελλάδα, γνωρίζει τον Πόντιο Δεσπότη (τον Δράμας Παύλο) και τον θεωρεί δικό του άνθρωπο.
Ο Παύλος για άλλους πιστώνεται και για άλλους χρεώνεται στους ακραιφνείς Πατριαρχικούς Μητροπολίτες. Επίσης θεωρούν ότι επαναπροσδιόρισε την στάση του προς το Πατριαρχείο , μετά την Κοίμηση του Χριστοδούλου, δηλαδή όσο ζούσε ο Χριστόδουλος, δεν ήταν τόσο έκδηλα Πατριαρχικός. Για όσους, όμως γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα, ο Παύλος ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του και τον σεβασμό του στο Φανάρι. Και ήξερε και του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τα αισθήματα προς την Μητέρα Εκκλησία. Και αυτό τον τρέλαινε που είχαν κακοφορμιστεί τα πράγματα και οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είχαν τιναχτεί στον αέρα.

Και την εποχή της κρίσης , ο Παύλος δεν έριχνε όπως έκαναν μερικοί- μερικοί( ονόματα ξέρουμε μα δεν τα γράφουμε) λάδι στη φωτιά, αλλά ήταν πάντα κατευναστικός τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, απ´τον οποίο ζητούσε να μην πιστεύει τους καλοθελητές που ήθελαν να ταράξουν τις καλές σχέσεις των δύο ανδρών, όσο και προς τον Χριστόδουλο,τον οποίο παρότρυνε να μην ακούει τα φερέφωνα του διχασμού και να πάει να συναντήσει μόνος του τον Πατριάρχη και να κουβεντιάσουν όλα τα προβλήματα. ως παλιοί καλοί και αληθινοί φίλοι. Ο Παύλος δεν είναι Πατριαρχικός γιατί κάπου αποβλέπει αλλά γιατί γιαυτόν η αγάπη στηνΜητέρα Εκκλησία, είναι στάση ζωής.

Όλοι περιμένουν ότι θα ξεχωρίσει κατά τη παρούσα Συνοδική περίοδο, όχι γιατί θα αντιπολιτευτεί τον Ιερώνυμο αλλά γιατί θέλει να είναι δίκαιος και σωστός και εξ αυτού χρήσιμος στην Εκκλησία. Και όπως λέει ο λαός μας, η καλή ή η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται, έτσι και ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος έδειξε από τις πρώτες συνεδρίες ότι δεν θα χαριστεί σε θέματα που θεωρεί ότι δεν ακολουθείται ο σωστός δρόμος . Ήδη μειοψήφισε κατά τρόπο ηχηρό, σε πρόταση που έφερε ο Αρχιεπίσκοπος εκτός ημερησίας διατάξεως, για μίσθωση ολόκληρης πολυκατοικίας στη Βουλιαγμένη αντί 499€ το μήνα για 49 χρόνια.
— “Μα δεν την ενοικιάζουμε την πολυκατοικία, την χαρίζουμε”, τόλμησε να πεί ένας εκ των Συνοδικών.
— “Ναί κινδυνεύουμε να το χάσουμε το ακίνητο και η λύση αυτή είναι η ενδεδειγμένη”, τραύλισε ο Αρχιεπίσκοπος

. – “Το χαμένο εννοεί”; είπε ένας άλλος Ιεράρχης με χαμηλή φωνή.
Και μαζί με τον Παύλο μειοψήφισαν ο Γλυφάδας Παύλος και ο Κιλκισίου Εμμανουήλ(που ανήκει στους Μητροπολίτες που προέρχονται από το φυτώριο του Ιερωνύμου και στηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο) .Οι υπόλοιποι 9 υπερψήφισαν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου ο οποίος δεν είδε πουθενά κάτι το μεμπτό και επιλήψιμο στον χειρισμό αυτό. Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρούσα Σύνοδο και να σταθεί εμπόδιο, ώστε να μην περάσουν αποφάσεις οι οποίες αλλοιώνουν το ορθόδοξο φρόνημα του λαού μας και μάλιστα της νεολαίας μας Επίσης στα θέματα που θα μας απασχολήσουν κατά την παρούσα Συνοδική περίοδο ο Παύλος θα είχε ενεργό ανάμιξη και συμμετοχή. Μάλιστα στη διένεξη που υπάρχει με το Φανάρι ο Δράμας Παύλος αναμένεται να παίξει το ρόλο γεφυροποιού, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στην περίπτωση ωστόσο που τεθεί θέμα στη Σύνοδο και αν χρειαστεί να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες δεν θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της καλής συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, ο Παύλος θα πάει σίγουρα με την πλευρά εκείνων που θα θέλουν να επικρατήσει η ηρεμία στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών γιατί πιστεύει– και πολύ σωστά– ότι με τις φασαρίες και τις αντιπαραθέσεις δεν βγάζουμε τίποτα. Αντιθέτως και η Εκκλησία εν τω συνόλω της χάνει και το χριστεπώνυμο πλήρωμα διχάζεται.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ( Αύριο οι Μητροπολίτες Σισανίου Παύλος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Λαγκαδά Ιωάννης, Χίου Μάρκος και Πρεβέζης Χρυσόστομος).