You are currently viewing Διπλωματική απουσία ή κρύβει θυμό η  άρνηση  του Αρχιεπισκόπου να μεταβεί στα Ιωάννινα για τα εγκαίνια έργου που έδωσαν το όνομά του εν ζωή;

Διπλωματική απουσία ή κρύβει θυμό η άρνηση του Αρχιεπισκόπου να μεταβεί στα Ιωάννινα για τα εγκαίνια έργου που έδωσαν το όνομά του εν ζωή;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Η απουσία του Αρχιεπισκόπου από τα εγκαίνια ενός έργου που φέρει το όνομά του στα Ιωάννινα  τι υποκρύπτει;   Φανερώνει ενδεχομένως   το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί  στις σχέσεις του, με τον άλλοτε πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής και στενό συνεργάτη του, μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο,  ή αποτελεί διπλωματικό   ελιγμό   και ξεκάρφωμα για   τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Ιωαννίνων Μάξιμος με τον έτερο ισχυρό Ιεράρχη και στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, πηγαίνοντας και οι δυο κόντρα στο Αρχιεπισκοπικό “χρίσμα” για τις επικείμενες Αρχιερατικές εκλογές.

Τι μήνυμα ήθελε να δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ακυρώνοντας τελευταία στιγμή την μετάβασή του στα Ιωάννινα προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια ενός έργου που του έδωσαν το όνομά του; Πολλοί το ερμήνευσαν ως μήνυμα του Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία ότι δήθεν  είναι δυσαρεστημένος με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι δεξιοί βραχίονές του ερήμην του. Άλλοι όμως που ξέρουν να αποκωδικοποιούν σωστότερα τις κινήσεις Ιερωνύμου θεώρησαν την απουσία του ως διπλωματικό ελιγμό και στάχτη στα μάτια των Ιεραρχών . Και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.

Λίγες μόλις ημέρες είχε κάνει την δημόσια δήλωσή του σχετικά με το ποια πρόσωπα προτιμά ο ίδιος για την κάλυψη των κενών θέσεων σε Μετέωρα και Καβάλα. Παρά την δήλωση αυτή οι Μητροπολιπτες Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Ιωαννίνων Μάξιμος εξακολουθούν να υποστηρίζουν άλλα πρόσωπα ,όχι γιατί θέλουν να πάνε κόντρα στον Αρχιεπίσκοπο και ευεργέτη τους αλλά για να τον προφυλάξουν, όπως λέγεται στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με τον τρόπο αυτό από τις ορέξεις των δελφίνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος ακύρωσε τελευταία στιγμή την μετάβασή του στα Ιωάννινα, όπου  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών που δημιούργησε εκεί η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» σε συνεργασία με την Chipita.

Παρά το γεγονός στο κέντρο δόθηκε το όνομα του Αρχιεπισκόπου, ο ίδιος αποφάσισε να μην μεταβεί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αφήνοντας τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων να τελέσει τα εγκαίνια, τα οποία κ ήταν γνωστό από καιρό  πως θα τελούσε ο ίδιος.

Η κρίση στις σχέσεις του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων ξεκίνησαν όταν ο κ. Μάξιμος διαφοροποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο στηρίζοντας ο ίδιος την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καψάλη, πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων, κόντρα σε αυτή του αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Λαμπρινάκου, πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Μεσσηνίας την οποία στηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μεσσηνίας.

Η διαφοροποίηση του μητροπολίτη Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκε όταν ο ίδιος μιλώντας κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πολιούχου των Μετεώρων αγίου Βησσαρίωνα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εκλογής Νήφωνος και έψεξε με έμμεσο  τρόπο  το πώς δίνονται τα χρίσματα και βγαίνουν οι υποψηφιότητες.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις των δυο ανδρών προκάλεσαν σύγχυση στην Ιεραρχία. Ορισμένοι άρχισαν να  πιστεύουν  πως υπάρχει διάσπαση στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον. Άλλοι όμως αρνούμενοι να πιστέψουν πως ένας χθεσινός  μητροπολίτης όπως ο Ιωαννίνων, θα αμφισβητούσε δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο και με δεδομένη την σχέση μεταξύ των δυο ανδρών, θεώρησαν ότι είτε ο Αρχιεπίσκοπος τα ενθαρρύνει αυτά και  δεν στηρίζει ισχυρά την υποψηφιότητα Λαμπρινάκου ή –ακόμη χειρότερα- πως μέσω των δικών του ανθρώπων προωθεί και δεύτερη υποψηφιότητα.

Μεσα σε αυτό το θεάρεστο περιβάλλον έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος και κάνει παραμονή της Αγίας Σοφίας στο Ψυχικό  την  εξαιρετικά σπάνια και απαράδεκτη   για τα εκκλησιαστικά δεδομένα της χώρας, δημόσια δήλωση στήριξης στις δύο υποψηφιότητες που  είχε  προκρίνει ο ίδιος , κλείνοντας μεν το ερώτημα  «ποιόν  στηρίζει τελικά ο Αρχιεπίσκοπος» αλλά πυροδοτώντας  παράλληλα μια άλλη συζήτηση εντός  της Ιεραρχίας για το κατά πόσο μια τέτοια δήλωση ήταν σωστή και μπορεί ένας Αρχιεπίσκοπος να διέρχεται τέτοια μέσα που καταλύουν την Ιερότητα του Μυστηρίου της εκλογής και παράλληλα παραβιάζουν την μυστικότητα. . Ήδη ο  Γέρων μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Ανδρέας εξέφρασε γραπτώς με επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο την αντίθεσή του και του καταλογίζει μεγάλο ατόπημα.(δημοσιεύουμε την επιστολή σε άλλη ανάρτηση).

Για όσους γνωρίζουν να ερμηνεύουν  το πως λειτουργεί ο κ. Ιερώνυμος, η άρνηση του να βρεθεί στα Ιωάννινα δίπλα στον μητροπολίτη Μάξιμο ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη χωρίς συνέχεια μέχρι να ξεχαστεί. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα ζήσουμε στη Σύνοδο της Ιεραρχίας την επόμενη εβδομάδα.