Πού απέβλεπε με την έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής που συγκάλεσε χθές ο Αμερικής Δημήτριος;

Ο Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής Δημήτριος συγκάλεσε για χθές   Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 στις 3  το απόγευμα, στην  Αρχιεπισκοπή στο Μανχάταν,  έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.Και μέχρι στιγμής ο καπνός που βγαίνει είναι θολός. Όλα δείχνουν ότι η σύγκληση της σύσκεψης αυτής  έγινε για να κερδίσει χρόνο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία προεδρεύει πάντα  ο Αρχιεπίσκοπος, απαρτίζεται αφ´ενός από τους Μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, τους  Βοστώνης  Μεθόδιο, Ντένβερ Ησαΐα, Ατλάντας Αλέξιο, Ντιτρόιτ  Νικόλαο, Πίτσμπουργκ Σάββα, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, Νέας Ιερσέης  Ευάγγελο και αφ´ετέρου από τους Γεώργιο Τσαντίκο, αντιπρόεδρο, Μάικ Ψαρό, ταμία, Κάθριν Μπουφίδη-Γουόλς, Γεώργιο Μπεχράκη, Θεοφάνη Οικονομίδη, Τζέιμς Φουντά, Λούη Ρουσσάλη, Γεώργιο Μάθιους, Γεώργιο Βουρβούλια, Επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο, πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής και  τον διευθυντή Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Τζέρη Δημητρίου, (ο οποίος όμως απελύθη).

Αν και ήταν  άγνωστη η θεματολογία της έκτακτης αυτής συνεδρίασης, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της ήταν  να καθησυχάσει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για την  κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αρχιεπισκοπή,  λόγω των οικονομικών  ελλειμμάτων τα οποία ανέρχονται στα $8,5 και πλέον εκατομμύρια δολάρια,(όπως απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης στις 29 Αυγούστου 2017).

Επίσης είναι σίγουρο ότι  οι απολύσεις προσωπικού που άρχισαν να γίνονται απροειδοποίητα, καθώς  και οι περικοπές του οικονομικού προϋπολογισμού στα διάφορα  τμήματα και τις υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής, ήταν μέσα στα θέματα που απασχόλησαν την έκτακτη αυτή σύσκεψη.

Κανείς δεν ξέρει αν έγινε λόγος για όσα συνέβησαν   στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 30 Αυγούστου, στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο ,αναφορικά με τον Κατάλογο των Υποψηφίων προς Αρχιερατεία και την εκλογή Μητροπολίτη, στην χηρεύουσα Μητρόπολη Σικάγου.

Όπως ήδη γνωρίζουμε η Ιερά Σύνοδος του Φαναρίου προεδρευόμενη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, απέρριψε το τριπρόσωπο που είχε επιλέξει  η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις 6 Ιουλίου 2017, στο οποίο είχε προταθεί ως πλειοψηφών για την Μητρόπολη Σικάγου,  ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε προσωπικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην απόφαση που έχει πάρει για το θέμα αυτό αλλά   και στις κατευθύνσεις που έχει δώσει στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για να απεγκλωβιστεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής  από καταστάσεις οι οποίες οδηγούν σε συσκότιση και συρρίκνωση  την Εκκλησία στην Αμερική.. Απλά ο ευγενής και αρχοντικός Οικουμενικός Πατριάρχης  κ. Βαρθολομαίος δεν θα ήθελε να συνδέσει ιστορικά, το όνομα  του Δημητρίου με αποπομπή από τη θέση του,  αλλά να του  δώσει  τη δυνατότητα να κάνει το σωστό για την Εκκλησία  και μετά να προχωρήσει  για  οικειοθελή παραίτηση. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο από Βρεσθένης Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος δεν είναι ένας τυχαίος Ιεράρχης παρά τους εγωισμούς και τις απερισκεψίες που σημειώνει εις τας δυσμάς του βίου του. Άλλωστε εφέτος  συμπληρώνει το χρυσό ιωβηλαίο του, κατάλληλος χρόνος- σταθμός, για να αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία.( Θα ακολουθήσει πλήρες και αναλυτικό ρεπορτάζ για τα όσα συνέβησαν στο Φανάρι και στην Χάλκη, κατά το  εκεί ταξίδι του Αμερικής Δημητρίου).