You are currently viewing Εγκαίνια του  Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στη Χρυσαυγή Λαγκαδά

Εγκαίνια του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στη Χρυσαυγή Λαγκαδά

 

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συμφώνως προς την προβλεπόμενη Εκκλησιαστική Τάξη και το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, τελέσθηκαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τα Εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος και ευρίσκεται εις την περιοχή της Χρυσαυγής Λαγκαδά.

Το εσπέρας της παραμονής των Εγκαινίων, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό, τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία εναπέθεσε εις την Αγία Τράπεζα τοποθετώντας τα επί του Αγίου Δισκαρίου και ψάλλοντας τα Μαρτυρικά Τροπάρια της Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος, ενώ  εν συνεχεία χοροστάτησε του Αρχιερατικού Εσπερινού των Εγκαινίων πλαισιούμενος από πολλούς Κληρικούς και παρουσία πλήθους πιστών.

Το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου ε.έ., έλαβε χώρα η Ακολουθία του Όρθρου εις την οποία εψάλλει ο Κανόνας των Εγκαινίων σε ήχο Δ΄, ο Κανόνας της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής σε ήχο Α΄ και ο Κανόνας της σήμερα τιμωμένης από την Εκκλησία μας, Αγίας Ευφημίας με ήχο Πλ. Δ΄, καθώς επίσης μεθέορτα Τροπάρια της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Εν συνεχεία ακολούθησε η Τελετή των Ιερών Εγκαινίων και η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Μεταξύ του πολυαρίθμου εκκλησιάσματος, το οποίο και προσήλθε με χαρά για να λάβει μέρος προσευχιτικός στο σπουδαίο αυτό γεγονός για την επαρχίας μας, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος της Χρυσαυγής κ. Μιχαήλ Σκορδάς, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικών Αρχών.

Στις ομιλίες του προς τους παρισταμένους πιστούς, και χτες το απόγευμα αλλά και σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στη σπουδαιότητα του γεγονότος που έχει ο εγκαινιασμός ενός νέου Ναού, ενώ ομίλησε και περί του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου ως Ζωοδόχου Πηγής, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι μπορούμε να βλέπουμε την Παναγίας μας ως Πηγή από την οποία μπορούμε να αντλούμε Ζωή και Δύναμη για την πορεία μας στο παρόν και στο μέλλον, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον και αυτό το μέλλον είναι βέβαιο όταν η ζωή του αναπτύσσεται στο αιώνιο παρόν του Θεού.

Ο Θεός τον ήλιο τον ανατέλλει κάθε μέρα για όλους τους ανθρώπους και τα θαύματα μέσα στην ζωή της Εκκλησίας μας δεν έχουν σκοπό ούτε να προσηλυτίσουν ούτε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των άλλων, αλλά έχουν σκοπό να δώσουν πνοή ζωής και να γίνουν γεγονότα ζωής, σημείωσε σε άλλο σημείο του λόγου του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, για να συνεχίσει κάνοντας αναφορά στα Αγιάσματα της Πίστεως μας τα οποία και σέβονται και τιμούν και πολλοί ετερόδοξοι, όπως είναι οι μουσουλμάνοι.

Χρειάζεται να έχουμε στην ζωή μας καλή διάθεση και να πλησιάσουμε τον Κύριο με αγάπη, να πλησιάσουμε την Παναγία μας με βεβαία ελπίδα και να δούμε όλα αυτά τα θαυμαστά που πηγάζουν από την Χάρη Της ως Ζωοδόχο Πηγή.

Καταλήγοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε την χαρά του για την σύντομη αποπεράτωση του Ναού και ευχήθηκε να είναι ένας τόπος όπου θα δέχεται τις προσευχές των ανθρώπων και από εδώ μαζί με τις ευχές των Αγίων, τα λείψανα των οποίων τοποθετήθηκαν στο Ιερό Εγκαίνιο, αυτές να αναβαίνουν ως θυμίαμα στο Θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου.

Τέλος, μνημόνευσε την προσπάθεια αυτή που είχε αρχίσει ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κυρός Σπυρίδων και την υλοποίησε τελικώς ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Ρούντος, ο οποίος με όλες τις πνευματικές και φυσικές του δυνάμεις που κατέβαλε εργάσθηκε με κόπο, υπομονή και αγάπη, από την πρώτη μέρα που τέθηκε ο Θεμέλιος Λίθος (17-04-2016), ώστε να φτάσουμε στην σημερινή μεγάλη ημέρα και ευλογία για την επαρχία και την Μητρόπολη μας, της περατώσεως και των Εγκαινίων του νέου Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Χρυσαυγής.