You are currently viewing Άρχισε ο αγώνας χαρακωμάτων για την Καβάλα…

Άρχισε ο αγώνας χαρακωμάτων για την Καβάλα…

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Η Εκκλησία μας έχει συνέχεια! Μπορεί ένας Μητροπολίτης να έφυγε από τη ζωή και αυτό να μας στενοχώρεσε κατά τα ανθρώπινα.
Η ζωή όμως της Εκκλησίας μας συνεχίζεται . Και μία Μητρόπολη που εχήρευσε θα πρέπει σύντομα να αποκτήσει το νέο της Ποιμενάρχη, γιατί αυτό επιβάλλει η τάξη της Εκκλησίας μας.
Ο Επίσκοπος είναι το κέντρο της Εκκλησίας μας.
Επομένως αιτιολογείται ως ένα βαθμό το ενδιαφέρον που υπάρχει για την διάδοχη κατάσταση στην Αποστολική Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου,μετά την εις Κύριον εκδημία του έως τώρα δεξιού οιακοστρόφου αυτής Μητροπολίτη Προκοπίου.

Είναι αλήθεια ,πάντως,ότι η διαδοχολογία άνοιξε λίγο πρώιμα, δεδομένου ότι η εκλογή θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο, κατά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας και η τακτική αυτή δεν θα ευνοήσει τους υποψηφίους που άρχισαν να ακούγονται όσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής το αρχιεπισκοπικό χρίσμα, κατά τρόπο επίσημο! Διότι το να λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε έναν ενδιαφερόμενο ή στον Γέροντα του φερομένου υποψηφίου:” κάνε εσύ τον αγώνα σου και καλή επιτυχία”, αυτό δεν αποτελεί “χρίσμα”.
Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος έχει το λόγο του.
Εκείνο ωστόσο που προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι ο αγώνας για την πλήρωση της Μητρόπολης αυτής θα γίνει μεταξύ Ιεραρχών, με κοινή πνευματική φύτρα. Πρόκειται δηλαδή για μάχη μεταξύ Χριστοδουλικών Ιεραρχών.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες, που από σήμερα το πρωί κυκλοφορούν ευρέως ,θέλουν από τη μιά τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να προτάσσει ως υποψήφιο τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, νέο,ταλαντούχο,δραστήριο και οργανωτικό κληρικό.
Το έθεσε λέει στον Αρχιεπίσκοπο σε συνάντηση που είχαν στην Καβάλα και εκείνος του αποκρίθηκε να προχωρήσει και να κάνει τον αγώνα του. Εμείς πάντως που τον ρωτήσαμε αν ισχύει δεν μας το επιβεβαίωσε.
Από την άλλη ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, που εσχάτως ως Συνοδικός Ιεράρχης ανέτρεψε πολλά από τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου στη ΔΙΣ,οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τον φέρουν να έχει τεθεί επικεφαλής, ως αιχμή του δόρατος μίας ομάδας ισχυρών Ιεραρχών– μεταξύ των οποίων οι Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Ηλείας Γερμανός– που προωθούν την υποψηφιότητα του συμπατριώτη τους Ηλείου κληρικού Αρχιμ. Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλου, πνευματικού αναστήματος του Θεσσαλονίκης Ανθίμου. Ο π. Κωνστάντιος δοκίμασε και στο παρελθόν, ανεπιτυχώς, τις δυνάμεις του κατά τις εκλογές των Μητροπόλεων αρχικά Διδυμοτείχου και αργότερα Κομοτηνής.Ήταν κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως στη συνέχεια μεταπήδησε στην Ι. Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής για να βοηθήσει και συνδράμει στο έργο του τον τότε Γέροντα Μαρωνείας Δαμασκηνό και τα τελευταία χρόνια εντάχθηκε στο δυναμικό της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπηρετεί στην Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Μοσχάτου.

Για την προαγωγή του εν λόγω κληρικού , λένε οι πληροφορίες μας ότι ενδιαφέρθηκε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος,ο οποίος έχει εκμυστηρευτεί στο περιβάλλον του ότι θεωρεί ότι έχει αδικηθεί.
Επομένως αν ισχύουν τα όσα διαδίδονται και δεν κάνει πίσω ο ένας εκ των δύο, τότε θα βρεθούμε προ μίας μάχης για την ανάδειξη του νέου Φιλίππων μεταξύ Χριστοδουλικών Ιεραρχών αλλά και Γερόντων.
Από τη μία ο Δημητριάδος Ιγνάτιος (εκλεγείς το 1998, επί Χριστοδούλου) και από την άλλη ο Καισαριανής Δανιήλ( δεξιός βραχίων του Μακαριστού Χριστοδούλου, εκλεγείς το 2000) και από κοντά οι Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Ηλείας Γερμανός.

Δεν έχει φανεί προς το παρόν, την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα!
Το βέβαιο είναι ότι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος έχει αρχίσει να τηλεφωνεί στους Μητροπολίτες και να τους ζητεί να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, λέγοντάς τους παράλληλα ότι η ενέργειά του αυτή έχει την ευλογία και την συγκατάθεση του Μακ.Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Από την άλλη πλευρά, για την υποψηφιότητα του πατρός Κωνστάντιου δεν έχουν αρχίσει ακόμη να κινούνται οι τρεις ισχυροί υποστηρικτές του(Θεσσαλονίκης, Ηλείας και Καισαριανής) και να τηλεφωνούν σε Αρχιερείς, ζητώντας τους να τον ψηφίσουν.
Αλλά ούτε και από πλευράς Αρχιεπισκόπου έχουμε κάποια ένδειξη έστω, για το ποιά υποφηφιότητα στηρίζει επισήμως.
Ένα είναι βέβαιο, πάντως, ότι μια υποψηφιότητα για να καταστεί ισχυρή και να έχει πιθανότητες εκλογής πρέπει να έχει οπωσδήποτε το Αρχιεπισκοπικό Χρίσμα. Και σε περίπτωση που αποφασίσουν κάποιοι Ιεράρχες να πάνε κόντρα σ´αυτό και να στηρίξουν άλλο υποψήφιο, πρέπει να δώσουν ενωμένοι τη μάχη, ώστε να μην τριχοτομηθεί η Ιεραρχία.
Ωστόσο επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι μεγάλος maitre στους αιφνιδιασμούς και στην τακτική που ακολουθεί στις εκλογές Μητροπολιτών και μας έχει συνηθίσει δέκα χρόνια τώρα, στην στρατηγική των εναλλακτικών σεναρίων και υποψηφιοτήτων, δεν θα εκπλαγούμε για τίποτα .
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να κατασταλάξει το τοπίο, επως τον Οκτώβριο, θα ακούσουμε και θα μάθουμε πολλά.
Σε αυτό ευνοεί τους Αρχιεπισκοπικούς χειρισμούς και η ύπαρξη ακόμη μία κενής Μητρόπολης, της Σταγών και Μετεώρων, για την οποία δεν έχει καταλήξει ακόμη όπως λένε οι κοντινοί του άνθρωποι . Οι κατά καιρούς συνομιλητές του, φεύγουν με την εντύπωση ότι άλλοτε στηρίζει την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Θεοκλήτου Λαμπρινάκου, Πρωτοσυγγέλου της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας και άλλοτε την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νήφωνα Καψάλη, Πρωτοσυγγέλλου της Ι. Μητροπόλεως Σταγών. Κανείς δεν ξέρει ποιός θα λάβει επισήμως το χρίσμα.
Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την έντονη φημολογία για δύο ακόμη Μητροπόλεις που ενδεχομένως θα κενωθούν έως τον Σεπτέμβριο, τότε το ενδιαφέρον για τις εκλογές του Οκτωβρίου καθίσταται ιδιαιτέρως μεγάλο και έντονο.
Όλα δείχνουν ότι η ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα είναι καθοριστική, αφού την έχει ορίσει έτσι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεδομένου ότι τότε θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα που θα στηρίξει. Έως τότε να είμαστε προσεκτικοί στα σενάρια που ακούγονται! Ο Σταυρός Υψώνει αλλά και …Σταυρώνει!