Δε με αναγνωρίζεις ως Επίσκοπο σου αλλά αναγνωρίζεις την υπογραφή μου στο μισθό σου

Δε με αναγνωρίζεις ως Επίσκοπο σου αλλά αναγνωρίζεις την υπογραφή μου στο μισθό σου

Προ των ευθυνών του θέτει ο μητροπολίτης Μακάριος τον κληρικό της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, πρεσβύτερο Φώτιο Τζούρα, που ανακοίνωσε πως διακόπτει το μνημόσυνο του μητροπολίτη του επειδή μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αποδέχεται την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Σε επιστολή του προς τον «αντάρτη» κληρικό δια της οποίας του ανακοινώνεται πως έχει τεθεί σε αργία από κάθε ιεροπραξία εξαιτίας της στάσης του, ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου απαντά στα όσα του καταμαρτυρεί ο κληρικός υπενθυμίζοντας του πως οι ιεροί κανόνες δεν γίνεται να εφαρμόζονται a la carte.

«Εάν δεν απατώμαι συ έχεις λάβει διαζύγιον από την σύζυγον σου. Όμως εάν ήθελες να είσαι απόλυτος και αυστηρός στις αρχές σου και σύμφωνος με τους νόμους και τους κανόνες της Εκκλησίας τους οποίους επικαλείσαι το επιτραχήλιόν σου θα έπρεπε αμα του χωρισμού σου αό την σύζυγο σου να το είχες καταθέσει εις τον Μητροπολίτης σου και να παύσης να λειτουργείς» υπενθυμίζει προς τον ιερέα ο μητροπολίτης.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της επιστολής, ο μητροπολίτης Μακάριος γράφει προς τον κληρικό του πως «Εάν θέλεις να είσαι αυστηρός με την εκκλησιαστικήν τάξιν το ίδιο θα πρέπει να είσαι αυστηρός και με τον εαυτόν σου. Προ πάντων με τον εαυτόν σου».

Δε με αναγνωρίζεις ως Επίσκοπο σου αλλά αναγνωρίζεις την υπογραφή μου στο μισθό σου

Ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου γίνεται ιδιαίτερα δεικτικός προς τον ιερέα όταν του υπενθυμίζει πως την ίδια στιγμή που δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα του ποιμενάρχη, αποδέχεται την υπογραφή του για να εισπράττει την μισθοδοσία του.

«Συ δεν αναγνωρίζεις τον Επίσκοπόν σου και δεν τον μνημονεύεις όμως μέχρι σήμερον δεχεσαι και αναγνωρίζεις την υπογραφήν του για να λαμβάνεις τον μισθόν σου» γράφει προς τον ιερέα ο μητροπολίτης που αναρρωτέται: «Πως γίνεται τούτο αιδεσιμώτατε; Δυο μέτρα και δυο σταθμά; Ή τα δέχεσαι όλα ή απορρίπτεις τα πάντα ακόμη και τον μισθόν».