You are currently viewing Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος της Ι.Μ. Ιλίου

Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος της Ι.Μ. Ιλίου

••Μιά όαση μέσα στην… πετρού-πολη!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

 

Για να πάς μέχρι την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στην  Πετρούπολη, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, δεν θα κάνεις ώρα πολύ! Στο δρόμο σου εναλλάσσονται τόσες εικόνες και τόσες διαφορετικές  οπτικές , που δεν θα καταλάβεις το πότε έφθασες.

Ευλαβικό προσκυνητή με οδήγησαν τα βήματά μου στη Μονή- κόσμημα του Αγίου Παντελεήμονος και από την πρώτη στιγμή έμεινα έκπληκτος με αυτό το μικρό θαύμα που επαληθεύει αυτό που έλεγε ο Άγιος Ανθιμος ο Χίος ότι” και μέσα στις πόλεις μπορεί να ακμάσει μία Μονή, αρκεί να υπάρχουν αγιασμένες ψυχές που την υπηρετούν”.
Ναί, μία  Μονή μέσα  σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και σπίτια, σα νούφαρο στης γής του την αλμύρα!
Όρη κύκλω αυτής οι πολυκατοικίες, και ο Άγιος Παντελεήμων κύκλω του λαού Αυτού.
Η ιστορία της μικρής αυτής Μονής, η οποία είναι πάντα ανοιχτή και φιλόξενη για κάθε θλιβομένη ψυχή, που έχει ανάγκη το έλεος του Θεού και την εξ ύψους βοήθεια, δεν είναι πολύ μακρινή αλλά είναι αρκετά περιπετειώδης. Θα σταθούμε, ωστόσο, στη νέα αρχή που έγινε και άλλαξε πραγματικά τη ροή της ιστορίας της.
Όταν το 2010 ενθρονίστηκε στην αρτισύστατη Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ένας νέος άνεμος αναδημιουργίας και ανασυγκρότησης, άρχισε να πνέει σε όλη την Μητρόπολη και να δίνει μιάν άλλη εικόνα.
Η υποβαθμισμένη έως τότε περιοχή της δυτικής Αθήνας που αποτελούσε το φτωχό τμήμα της πάλαι ποτέ ενιαίας Μητρόπολης Αττικής, άρχισε να ζωντανεύει και να συναγωνίζεται μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής.
Ο Σεβ. Ιλίου Αθηναγόρας είναι ένας ξεχωριστός Ιεράρχης. Είναι από τη φύση του αριστοκρατικός και χαμογελαστός, ακόμη και όταν είναι θυμωμένος! Ο λόγος του μεστός,σύγχρονος και φιλοσοφημένος, απαλλαγμένος από κενότυπες και κοινότυπες θεολογικές υπερβολές , δείχνει πως στο επίκεντρο της αποστολής του είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και αυτό τον άνθρωπο υπηρετεί και οδηγεί κατά το θέλημα του Κυρίου στη σωτηρία του.
Κάτω απ´αυτό το πρίσμα, ανέθεσε την αναδιοργάνωση της μικρής αυτής προσκυνηματικής Μονής το 2015, στον δραστήριο και ταλαντούχο συνεργάτη του Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου.
Και ώ του θαύματος.
Ο π. Νικόδημος παρέλαβε  ερείπια και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα μετέτρεψε σε μία μικρή όαση, στην καρδιά μιας πετρού- πολης, με όλη τη σημασία της λέξης .
Πρόκειται για ένα μικρό αλλά καλαίσθητο μοναστικό κάθισμα το οποίο περιλαμβάνει το Καθολικό της Μονής αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, με προέκταση μία αίθουσα που το μεγαλώνει. Αλλά και το Αρχονταρίκι, το γραφείο και οι βοηθητικοί χώροι δημιουργούν μία φιλόξενη πνευματική κυψέλη!
Ο Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου, εθήτευσε ως διάκονος και ως Αρχιμανδρίτης,  παρά τους πόδας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου όταν ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας  γιαυτό και θεωρείται πνευματικό του ανάστημα. Έμαθε στη ..”σχολή Ιερωνύμου”να δημιουργεί   και να αναγεννά από την τέφρα τους ναούς και Μοναστηράκια. Η Βοιωτία έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι τα  τάλαντα αυτά.
Όταν ο Αθηναγόρας προήχθη σε Μητροπολίτη, ο π. Νικόδημος μετετέθη στην Μητρόπολη Ιλίου και συνέχισε το έργο του.

Το ιστορικό της Μονής

Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, ευρίσκεται στην θέση «Κηπούπολη» του ομωνύμου Δήμου Πετρουπόλεως και συγκεκριμένα, επί της Οδού Μάρκου Μπότσαρη, στο ύψος του αριθμού 144. Καθώς οδεύει κανείς προς τη Μονή, εκπλήσσεται κυριολεκτικά διότι αντιλαμβάνεται ότι αυτή δεν βρίσκεται σε κάποια ερημική τοποθεσία με πανοραμική συνήθως θέα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα Μοναστήρια. Αντίθετα, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και πολύ κοντά σε κεντρικούς και πολύβουους δρόμους της πόλης, αντικρίζει ο επισκέπτης έναν μαντρότοιχο με την κεντρική εξώπορτα να υπενθυμίζει ότι ο χώρος είναι ιερός και δεν έχει καμμία σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.

Εισερχόμενος μέσα στον προαύλιο χώρο της Μονής, ο προσκυνητής αμέσως αφήνει πίσω του την πολυθόρυβη πόλη και τις πολυκατοικίες. Είναι σαν να μην υπάρχουν πλέον. Και τούτο διότι ο εσωτερικός χώρος, με τον καταπράσινο περιποιημένο κήπο, με τους διαδρόμους και τα παρτέρια του και το Καθολικό της Μονής στο βάθος δεξιά, συναποτελούν μια όμορφη εικόνα, ενώ το όλο σκηνικό συνθέτουν και οι λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις μπροστά και αριστερά, οι οποίες δεν υπερτερούν του μικρού καθολικού ούτε το εκμηδενίζουν αλλά συνυπάρχουν αρμονικά ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς το χαρακτήρα του.

Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως, ιδρύθηκε το έτος 1936 από δύο Μοναχές, την Κυπριανή Τσουράκη και την Χαριτίνη Μακρή, υπό τόν τίτλο «Ιερόν Ησυχαστήριον Αγίου Παντελεήμονος Κηπουπόλεως».

Έπειτα από τριάντα ολόκληρα χρόνια λειτουργίας του Ησυχαστηρίου, και συγκεκριμένα κατά τό έτος 1966, οι δύο Μοναχές,  προέβησαν στην σύνταξη και υπογραφή Δωρητηρίου Συμβολαίου διά του οποίου, το Μοναστήρι ετίθετο κάτω από τον έλεγχο και διαχείριση του «Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Παλαιοημερολογιτών» υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου των Γ.Ο.Χ. Αυξεντίου.

Όμως, μετά παρέλευση τεσσάρων ετών  η Μοναχή Κυπριανή, εκ μέρους της αδελφότητος της Μονής, απέστειλε προς τόν τότε Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημο (Γκατζιρούλη) της  Εκκλησίας της Ελλάδος, επιστολή με ημερομηνία 11-6-1970, διά της οποίας εκφράζεται η μεταμέλεια της αδελφότητος και η επιθυμία της όπως η Μονή επανέλθει στην κανονική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Μεγαρίδος, όπερ και εγένετο.

Μετά τόν θάνατο τῶν Μοναζουσών (ήδη η Μοναχή Χαριτίνη εξεδήμησε προς Κύριον ενωρίτερα) Κυπριανής και Ευβούλης, η Μονή παρέμεινε δίχως αδελφότητα και έτσι, μέχρι τό έτος 1978, παρέμεινε κλειστή, χωρίς τακτικές ακολουθίες και μοναστική ζωή.

Το έτος 1978, με απόφαση του τότε Μητροπολίτου Αττικής Δωροθέου (Γιανναρόπουλου), η Μονή μετατρέπεται σε ανδρώα, με πρώτο Καθηγούμενο τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Μηλαῖο, ενώ το 2008, μετά τόν θάνατο του Ηγουμένου Γαβριήλ, τον διαδέχεται στην Ηγουμενία ο Μοναχός Μακάριος (Κουλούρης) ο οποίος ασκεί τα ηγουμενικά καθήκοντα μέχρι τό έτος 2015.

Να σημειωθεί ότι κατά τα χρόνια της ηγουμενίας του Μοναχού Μακαρίου, η Ιερά Μητρόπολη Αττικής, με  απόφαση  της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος διχοτομήθηκε και έτσι, τό έτος 2010 συστάθηκαν δύο νέες Μητροπόλεις, η Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και η Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Όπως ήτο φυσικό, η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, υπήχθη στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Αθηναγόρα, ο οποίος, με πατρικό ενδιαφέρον και βαθειά αγάπη αγκάλιασε τη Μονή.

Κατά τό Φθινόπωρο του έτους 2015, ο Ηγούμενος Μακάριος υπέβαλε την παραίτησή του περιοριζόμενος αποκλειστικά και μόνον στη διακονία της πνευματικής καθοδήγησης της γυναικείας Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών.

Κατόπιν τούτου, νέος Ηγούμενος ορίσθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος (Αθανασίου), ο οποίος τυγχάνει επίσης Αρχιερατικός Επίτροπος Πετρουπόλεως, Διευθυντής Προσωπικού της Ι. Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετρουπόλεως.

Η νέα εποχή για την μικρή Μονή

Επί των ημερών του Ηγουμένου Νικοδήμου, ένας νέος αέρας δημιουργίας και πνευματικής ζωής έπνευσε στην Ιερά Μονή. Ήδη, από το έτος 2015 μέχρι και σήμερα, κατόπιν σχετικής Εγκυκλίου του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, άπαντες οι άγαμοι κληρικοί (Ιερομόναχοι) της Μητροπόλεως οι οποίοι δεν ετύγχαναν εγγεγραμμένοι σε οποιαδήποτε Ι. Μονή, ενεγράφησαν κανονικά στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν στη Μονή κουρές νέων αδελφών ενώ έλαβαν χώρα εργασίες ανακαίνισης τόσο του Καθολικού της Μονής όσο και των πέριξ χώρων (Αρχονταρίκι – Τράπεζα – Κελλιά), που είχαν υποστεί φθορές τόσο από την υγρασία όσο και από τον πανδαμάτορα χρόνο.

Η Ιερά Μονή είναι ανοικτή καθημερινά για τους προσκυνητές ενώ τελούνται σε αυτήν τακτικά Θείες Λειτουργίες, Εσπερινοί, Παρακλήσεις και Αγρυπνίες.

Δεν αποτελεί τεραστίων διαστάσεων κτιριακό συγκρότημα και πολύ περισσότερο, δεν έχει φρουριακό χαρακτήρα ούτε κραυγαλέα μεγαλοπρέπεια.

Πιο πολύ θα χαρακτηριζόταν σαν μία «πνευματική όαση» μέσα στην «έρημο των πόλεων» και την αποξένωση των σύγχρονων καιρών. Πρόκειται για μια ζεστή φωλιά πνευματικής ανάτασης και ψυχικής παρηγορίας, την οποία πρέπει να ψάξει κανείς να την ανακαλύψει, έτσι, καθώς βρίσκεται «κρυμμένη» ανάμεσα σε θεόρατα, σύγχρονα κτίρια και κατοικίες.

Ανακαλύπτοντάς την όμως, σίγουρα θα βγει κερδισμένος. Μια ματιά στη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονα, που ως κόρη οφθαλμού φυλάσσεται μέχρι σήμερα στη Μονή, θα τον βοηθήσει να κατανοήσει γιατί, μετά από τόσες περιπέτειες και ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της, παραμένει άσβεστος φάρος και καταυγάζει τις διψώσες ψυχές «ως λύχνος φαεινός εν αιχμηρώ τόπω».