You are currently viewing Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης επ΄ ευκαιρία της θλιβερής επετείου  της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκαν στον Λαγκαδά, την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Λαγκαδά και των Ποντιακών Σωματείων της περιοχής.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επιμνημοσύνου Δεήσεως στην μνήμη των 353.000 σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε η Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο της πόλεως του Λαγκαδά και εν συνεχεία εις το Μπίλλειο Πνευματικό Κέντρο έλαβε χώρα τιμητική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν τα ραγδαία και τραγικά ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ποντίων με κύριο ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη.

Κατά την διάρκεια της τιμητικής εκδηλώσεως παρέστησαν οι Βουλευτές των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης και της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Σωτήριος Κωστάκογλου, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ., καθώς επίσης και αντιπροσωπείες των Ποντιακών Συλλόγων της επαρχίας μας ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας τα διακριτικά τους λάβαρα ανά χείρας.

Στο πρώτο μέρος της εκδηλώσεως χαιρετισμό απεύθυναν:

– ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να μπει στο πρόγραμμα των επισήμων συζητήσεων της χώρας η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας,

– ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος ετόνισε ότι η 19η Μαΐου, είναι μία ημερομηνία ορόσημο που θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουμε στην μνήμη μας,

– ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος απεύθυνε έκκληση προς όλους τους Έλληνες ώστε ενωμένοι να διεκδικήσουμε από κοινού την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και τέλος,

– ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θέλοντας να τιμήσουμε έμπρακτα την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, δεσμευτήκαμε να αναλάβουμε ως Δήμος Λαγκαδά την ευθύνη και τη δαπάνη για την ανέγερση μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα, έχουμε ήδη λάβει ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για την τοποθέτησή του στην πόλη του Λαγκαδά και βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τους Ποντιακούς Συλλόγους του Δήμου μας, οι οποίοι και έχουν ουσιαστικό λόγο στην υλοποίηση του έργου αυτού. Ενός έργου που αποτελεί την ελάχιστη τιμή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας αλλά και στην ιστορία όλων των Ποντίων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, στην αρχή της ομιλίας του έκανε μία ιστορική αναδρομή στα τραγικά ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στο κίνημα των Νεότουρκων και των Μπολσεβίκων καθώς επίσης και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας τον τριπλό εκτοπισμό των Ποντίων α) προς την Ελλάδα, β) προς την Ρωσία και την Αρμενία και γ) προς τα βάθη της Τουρκίας.

Εν συνεχεία θέλοντας να δώσει μία απάντηση στο ερώτημα γιατί ακόμα αυτό το γεγονός δεν αποτελεί μία ανεγνωρισμένη Γενοκτονία, σημείωσε ότι ένας λόγος μπορεί να βρεθεί μέσα από την φράση του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ (Χρυσοφάκη), ο οποίος έλεγε ότι «ο σαρξ της διχόνοιας» είναι αυτός που κατατρώει του εαυτούς μας και μένουμε στάσιμοι δίχως να διεκδικούμε τα δίκαια μας και ένας δεύτερος είναι ότι κάτι τέτοιο δεν συμφέρει τους μεγάλους των Εθνών μην τυχόν και δυσαρεστήσουν κάποιους «ημέτερους και φίλους».

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, υπογράμμισε ότι αν δεν στηρίξουμε το παρόν μας, στο ιστορικό μας παρελθόν δεν θα έχουμε ούτε ελπίδα, ούτε μέλλον, ενώ χρησιμοποίησε και τον στίχο από το δημοτικό τραγούδι του Πόντου «Η Ρωμανία κι αν επέθανεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» φέροντας μερικά σύγχρονα παραδείγματα κρυπτοχριστιανών εκείνης της περιοχής, σημειώνοντας ότι η ρίζα δεν έχει ξεραθεί, ανθοφορεί και καρποφορεί μυστικά και μοναστηριακά τους καρπούς της, του οποίους θα τους καταλάβουμε και θα τους γευτούμε στο μέλλον.

Στο τελευταίο μέρος της εκδηλώσεως πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Πόντος οι Μεγάλες Ώρες», το οποίο είναι μία παραγωγή της εταιρίας «Livemedia» και του Διευθυντού της εταιρίας κ. Ευσταθίου Παρχαρίδη, όπου παρουσιάζεται ένα καθ’ όλα επιστημονικό και τεκμηριωμένο εκτενές αφιέρωμα στα ραγδαία εκείνα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον ξεριζωμό και τις παραθέσεις των ντοκουμέντων μελετητών και ερευνητών, ενώ μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Λαγκαδά χόρεψαν επάνω στην σκηνή τον Ποντιακό Χορό «Σέρρα».

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.