You are currently viewing Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ενώπιον του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ενώπιον του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε την Κυριακή (του Τυφλού) 21 Μαΐου η ιερά μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο στο Αιγάλεω Αττικής, με την ευκαιρία της φιλοξενίας του Τιμίου Σταυρού και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης από την Βενετία της Ιταλίας.

Στο τελεσθέν πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προηξήρχε κατόπιν ευλογίας και αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β’ , ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, τη συμμετοχή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού του Ιεραποστολικού Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωναν, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως π. Ειρηναίος Λαφτσής, ο Διευθυντής Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αλέξιος Ψωΐνος, ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Ιωάννης Μπούτσης, καθώς και άλλοι κληρικοί.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν εκτός των εκατοντάδων παρευρισκομένων προσκυνητών και πλήθος πιστών ανά τον κόσμο μέσω του Κρατικού Τηλεοπτικού Σταθμού ΕΡΤ2.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος και αναφερόμενος στους εορταζομένους Αγίους Βασιλείς Μέγα Κωνσταντίνο και την μητέρα του Αγία Ελένη, χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μέσα στη λαμπροφόρο Αναστάσιμη λειτουργική περίοδο, η αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει τη μνήμη των Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, του Μεγίστου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης, των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων, που άλλαξαν τον ρούν της ιστορίας και μετέδωσαν στον κόσμο όλο το φως της αληθούς πίστεως και το ήθος της νέας εν Χριστώ ζωής.

Ιδιαιτέρως η μεγαλώνυμος πόλις των Αθηνών ευλαβώς φιλοξενεί διά πρώτην φοράν το σεπτόν Λείψανον της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης μετά του Τιμίου Ξύλου μετακομισθέντα από την πόλη της Βενετίας εδώ, στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, προς αγιασμόν των πιστών και πνευματικήν στερέωσιν του Ιεραποστολικού Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας, επί τη συμπληρώσει 80 ετών από της ιδρύσεως αυτού.

Η παρουσία της Αγίας Ελένης «ως μύρον εκκενούμενον σήμερον ανέτειλε», διά να χρησιμοποιήσω ένα στίχο της υμνολογίας της εορτής. Ευωδίασε όχι μόνο τον περιβάλλοντα χώρο με το μύρισμα της αθανασίας, που έχουν τα άγια Λείψανα, αλλά ευωδίασε και τις ψυχές μας με τη λεπτή ευωδία της Χάριτος.

Η αγία Ελένη και ο Μέγας Κωνσταντίνος προβάλλουν προς πάντα τα έθνη και τους λαούς το ιδεώδες της χριστιανικής πίστεως, μάλιστα σε εποχή αμφισβητήσεως και συγχύσεως, ως τον μόνο τρόπο ειρηνικής συνυπάρξεως των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών και ως τη μόνη εγγύηση για την πρόοδο και την ευημερία της οικουμενικής κοινωνίας.

Όλως ιδιαιτέρως δε προς το Έθνος ημών των Ελλήνων, η αγία Ελένη προβάλλουσα τον Τίμιο Σταυρό και διακηρύττουσα το «εν τούτω νίκα», παραγγέλει να έχουμε ως γνώμονα της ζωής μας τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό, ο οποίος θα μας δίδει πάντοτε ακαταμάχητη δύναμη, διά να εξερχόμεθα αβλαβείς εκ των παγίδων των επιβουλευομένων την ελευθερία της ψυχής μας και την ακεραιότητα της πατρίδος μας.

Ας εύχονται προς Κύριον, ώστε επί τα ίχνη των να πορεύονται οι ηγέτες μας και να φωταγωγείται με το άγιο παράδειγμά τους ο λαός μας. ΑΜΗΝ!»

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο παρέστησαν μεταξύ άλλων Βουλευτές της Κυβερνήσεως και άλλων κομμάτων, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτριος Μπίρμπας με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Στρατού και άλλων φορέων, καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών από διάφορα μέρη της Ελλάδος και από την Λαμία.

Ακολούθως στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας παρετέθη δεξίωση, κατά την διάρκεια της οποίας ο Ποιμενάρχης μας προσεφώνησε τους παρισταμένους επισήμους και απηύθυνε πατρικό λόγο στους φοιτητάς του Θεολογικού Οικοτροφείου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου.