You are currently viewing Έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος- Τέλος εποχής για την μετά τον Αμερικής Ιάκωβο Ομογένεια!

Έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος- Τέλος εποχής για την μετά τον Αμερικής Ιάκωβο Ομογένεια!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ .ΤΖΟΥΜΑ
Έφυγε  τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 10 Μαΐου  ο Μητροπολίτης Μελόης κυρός Φιλόθεος, ο τελευταίος των ανθρώπων που υπηρέτησαν και συνδέθηκαν με τον Μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.
Ο Φιλόθεος είχε εισαχθεί και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, σε νοσοκομείο της Νέας Ιερσέης από  το Σάββατο, μετά από συμπτώματα χαμηλής πίεσης που παρουσίασε μετά την συνήθη αιμοκάθαρση που του παρείχετο από την ειδική μονάδα νεφρικής ανεπάρκειας.

Ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, περί τα τέλη του μηνός Φεβρουαρίου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στην περιοχή του παχέος εντέρου, μετά από διαρροικές οχλήσεις που παρουσίασε .

Η αδελφή του  Μαρία Μάνεση μιλώντας στον ομογενειακό Τύπο  είπε ότι «όλα πήγαιναν καλά μέχρι την περασμένη Παρασκευή, που πήγε  στο νοσοκομείο για την αιμοκάθαρση στην οποία υποβαλλόταν κάθε εβδομάδα. Παρατήρησαν οι γιατροί ότι  είχε εμφανίσει κάποιο πρήξιμο στα πόδια και του είπαν ότι πρέπει να πάει το ελέγξουν αυτό αμέσως.Επίσης είχε πολύ χαμηλή πίεση.».

Ο Φιλόθεος γεννήθηκε  στην Κωνσταντινούπολη, την 1η Σεπτεμβρίου του 1924. Υπηρέτησε ως βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου από το 1971 μέχρι και το 1996. Ήταν πάντα  στο πλευρό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου. Ο άνθρωπος που συναντούσες πρώτο από όλους, όταν έμπαινε στο Μέγαρο της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάτταν. Το γραφείο του, ακριβώς απέναντι από το Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο, έμοιαζε με τον φάρο  που προετοίμαζε τους επισκέπτες για τον υπέρλαμπρο ήλιο που φώτιζε όλη την ομογένεια και ήταν ο αείμνηστος Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Ο Φιλόθεος μαζί  με τον επίσης τον μακαριστό  Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Σίλα, ήταν οι εξ’ απορρήτων ιεράρχες του Ιακώβου. Τους χρησιμοποιούσε πάντα  σε ειδικές αποστολές και ήταν οι πλέον έμπιστοί του συνεργάτες ! Μαζί τους πήρε μεγάλες χαρές και μοιράστηκε  χιλιάδες πίκρες!
Ο αείμνηστος Φιλόθεος είχε έλθει στη Νέα Υόρκη,μετά από πρόσκληση του  Αρχιεπισκόπου  Ιακώβου, όντας ακόμα διάκονος. Τον είχε ακούσει να ψάλει στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, όπου ήταν τότε διάκονος μαζί με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Χίου Διονύσιο!  Εκεί εντυπωσιάστηκε από την καλλιφωνία  και την μελωδικότητά και των δύο διακόνων, αλλά έδειξε αδυναμία στο ψάλσιμο του Φιλοθέου το οποίο ευωδίαζε από “πολίτικο θυμίαμα”,όπως του είπε τότε  και τον προσκάλεσε στην Αμερική!  Αυτό ήταν η αρχή! Έκτοτε βαθμηδόν  τον ανέδειξε.

Υπηρέτησε ως προϊστάμενος στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σκράντον της Πενσυλβάνιας από το 1961 μέχρι το 1965 και επίσης στην κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από το 1965 έως και το 1971.

Στη συνέχεια, στις 6 Ιουνίου 1971,σε ηλικία 47 ετών χειροτονήθηκε από τον Ιάκωβο  στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης τιτουλάριος Επίσκοπος Μελόης, Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.
Οταν το 1978 έγινε η δημιουργία Επισκοπών και οι Επίσκοποι απέκτησαν τις ονομασίες των τοπικών πόλεων,  Σικάγου, Ντιτρόιτ, Βοστώνης, κ.λπ. ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε καλέσει στο γραφείου του τον Επίσκοπο Φιλόθεο και του είπε να επιλέξει σε ποιά Επισκοπή θα ήθελε να πάει , προτού εισηγηθεί στο Πατριαρχείο και ανακοινώσει τις τοποθετήσεις .

Ο Επίσκοπος Φιλόθεος του απάντησε ότι δεν επιθυμούσε να πάει σε καμία Επισκοπή, αλλά να παραμείνει πλησίον του ως βοηθός του, πράγμα που έγινε γιατί αυτό επιθυμούσε ο Ιάκωβος! Και όταν αργότερα, το 1983. απομάκρυνε τον Βοστώνης Άνθιμο για τους γνωστούς λόγους και πριν καταλήξει στον νύν Βοστώνης Μεθόδιο, είπε  στον Φιλόθεο να τον πάει Βοστώνης για να επουλώσει τις πληγές που είχαν δημιουργηθεί!Αλλά και πάλι τότε αρνήθηκε με το αιτιολογικό ότι τον πρόλαβαν πια τα χρόνια του.
Ο Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε όσο λίγοι Ιεράρχες ! Στις ΗΠΑ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλούς ομογενειακούς φορείς και συλλόγους, των οποίων τις εκδηλώσεις τίμησε επί πολλές δεκαετίες και εξακολουθούσε και μέχρι την τελευταία του πνοή  να τιμά καινμε την παρουσία του  και τους λόγους του, τους οποίους εκφωνούσε  πάντοτε στην ελληνική γλώσσα. Αυτό ήταν και ένα θέμα τριβής του με τον Ιάκωβο όταν αποφάσισε να φέρει την αγγλική γλώσσα στη λατρεία της Εκκλησίας με πιο έντονο τρόπο! Στο τέλος του ο Ιάκωβος παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν ένα από τα τρία μεγάλα λάθη του!
Την 1η Οκτωβρίου 1997,  μετά την εξαναγκαστική από το Πατριαρχείο παραίτηση του Ιακώβου και την   έλευση του νέου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, ο Φιλόθεος απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας.  Δεν τον ήθελε στα πόδια του ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Αλλά συνέχισε να λειτουργεί και να παρίσταται σε όλες τις εκδηλώσεις της Ομογένειας!
Στις 8 Ιουλίου 2015, με εισήγηση του ίδιου του Πατριάρχη και με απόφαση  της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου , προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη! Κάτι που το εδικαιούτο από πολλά χρόνια, του το έδωσε, δυστυχώς, η Μητέρα Εκκλησία δύο μόλις χρόνια προ της κοίμησής του!
Με τον αείμνηστο καλό μου Φιλόθεο, συνδεόμουν φιλικά πολλά χρόνια! Τα έτη σπουδών μου στις ΗΠΑ ήταν για μένα ένας δεύτερος πατέρας! Θα μένουν στην ιστορία οι περίφημες μακαρονάδες και πολίτικες σαλάτες  που μας έκανε η αδελφή του Ελλη, ο φύλακας Άγγελός του  έως το τέλος της ζωής του!  Ήταν οι ίδιες μακαρονάδες και σαλάτες και όχι μόνο  που τρώγαμε, κάθε φορά που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη ο Χριστόδουλος ως Δημητριάδος και έμενε σε διπλανό διαμέρισμα στο  πολυώροφο κτίριο   του Φιλοθέου στο Φορτ- Λη, στη Λεόνια  στη Νέα Ιερσέη!
Τελευταία φορά που συνομίλησα τηλεφωνικά μαζί του ήταν  δύο ημέρες προ της μοιραίας εγχείρησης ! Έκτοτε μάθαινα νέα του από της αδελφή του Ελλη, τον άνθρωπο που του αφιερώθηκε σε όλη του τη ζωή.
Ο Θεός να τον αναπαύσει! Και τώρα που θα βρεθεί και πάλι κοντά στον  αείμνηστο Ιάκωβο, θα έχουν πολλά να πούν για όλους και για όλα και κυρίως για  τους άσπονδους φίλους τους, που όσο ζούσαν τους… έθαβαν και τώρα που έφυγαν από ζωή τους… υμνούν !