You are currently viewing Φώς στο άγνωστο παρασκήνιο ενός ιερού πολέμου, με φόντο τα Άγια Μετέωρα.

Φώς στο άγνωστο παρασκήνιο ενός ιερού πολέμου, με φόντο τα Άγια Μετέωρα.

• Τί κρύβει η επίθεση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων  Μαξίμου στον Γέροντα πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλέξιο

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ενώ διανύουμε την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, θα περίμενε κανείς ότι η βιωματική συναίσθηση των ημερών αυτών και συμμετοχή μας στο θείο πάθος, θα συντελούσε στην ηρεμία και στην καταλλαγή των όποιων αντιδράσεων και δεν θα διήγειρε έριδες και ιερομαχίες, μεταξύ Ιεραρχών της Εκκλησίας μας.

Το χριστεπώνυμο πλήρωμα, μαζί με το “ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός”, ήλθε αντιμέτωπο, με ένα επίγειο δράμα, στο οποίο πρωταγωνιστούν δύο Ιεράρχες της Εκκλησίας μας.
Συγκεκριμένα ο νεόκοπος σχετικά–εξελέγη προ τριών ετών– Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος,Τοποτηρητής της Ι. Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων,άνοιξε έναν σκληρό-ιερό πόλεμο σε ροκ ρυθμούς, κατά του Σεβ. Πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου.

 Τα αίτια πολλά! Κρυφά και φανερά! Η ουσία,όμως, μία: Ποιός θα καταφέρει να επιβάλλει τον δικό του εκλεκτό, στο χρυσόμαλλο δέρας των Μετεώρων!

Θα επιχειρήσουμε στις γραμμές που ακολουθούν να φωτίσουμε όλες τις άγνωστες πτυχές του θέματος και να το προσεγγίσουμε με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό. “Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς”.

••Το παρελθόν ….

Τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, χωρίζουν,όπως φαίνεται πολλά! Για όσους,ωστόσο, γνωρίζουν τα ενδότερα της Εκκλησιαστικής μας ζωής,ανήκουν και οι δύο στον σκληρό πυρήνα Ιεραρχών που στήριξαν και στηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε όλα!
Ο Γέρων πρώην Τρίκκης Αλέξιος, για παράδειγμα,ήταν πάντα κοντά στο περιβάλλον του τότε Μητροπολίτη Θηβών Ιερωνύμου. Και όταν συναντιότουσαν, αν και μεγαλύτερος ο Τρίκκης Αλέξιος και ηλικιακά αλλά και στα πρεσβεία, ασπαζόταν συμβολικά τη δεξιά του Θηβών Ιερωνύμου και τον αποκαλούσε εν δυνάμει Μακαριώτατο, αφού τον θεωρούσε, από πολύ νωρίς, φυσικό διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, σαν έτοιμο από καιρό!Τόσο σίγουρος!

Στη συνέχεια, έμεινε ως απαράμιλλος ο τρόπος που εξαπέλυε τις ..”κατάρες” του ο Γέρων Αλέξιος, δεξιά και αριστερά το 1998, εναντίον των Αγίων αδελφών του, οι οποίοι ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα ψήφιζαν τον Θηβών Ιερώνυμο για Αρχιεπίσκοπο, ψήφισαν τον Δημητριάδος Χριστόδουλο, ο οποίος και εξελέγη τελικώς Αρχιεπίσκοπος.
Αν υπήρχε ένας ασφαλής τρόπος για να ερευνήσει κανείς τους …αιφνίδιους θανάτους Ιεραρχών,θα επαλήθευε των λόγων μας το αληθές, ιδιαιτέρως κατά την χρονική περίοδο 1998-2008!!

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος από την άλλη,μπορεί να ήλθε στην Εκκλησία της Ελλάδος εισαγόμενος από την Γερμανία, ευθύς ως ανήλθε ο Ιερώνυμος στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πολύ γρήγορα, όμως, εγκλιματίστηκε και αφομοιώθηκε από το περιβάλλον και εξελίχθηκε σε δεξιό βραχίονα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου! Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί κατά τα συχνά ταξίδια του τότε Θηβών Ιερωνύμου,στην Γερμανία.Από τον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, όπου υπηρέτησε στην αρχή, προοριζόταν στη συνέχεια για την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής Πεντέλης,κάτι όμως, που δε ετελεσφόρησε επιτυχώς!

 ••Η άνοδος του Μαξίμου…

Όταν, όμως, έμεινε κενή η θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αφού ο έως τότε ισχυρός άνδρας της Αγίας Φιλοθέης, νυν Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ,μεταπήδησε στην Ιερά Σύνοδο, ως Αρχιγραμματεύς και Επίσκοπος,τη θέση του κατέλαβε ο Μάξιμος!
Είχε περάσει τις εξετάσεις και είχε γίνει αποδεκτός! Κληρικός καλλίφωνος,διοικητικά ικανός, αποτελεσματικός,εύστροφος! Αλλά και αρκούντως ευέξαπτος, όταν νοιώθει ότι τον αγνοούν ή τον παραγκωνίζουν !Το στόμα του συχνά απύλωτο, δίνει την εντύπωση του ανθρώπου που δεν του χαρίστηκε τίποτα στη ζωή, αλλά όλα τα κέρδισε με το σπαθί του.

Για την άνοδό του, βοήθησαν καρδιακοί φίλοι του, από τα χρόνια της Γερμανίας, οι οποίοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ανατείλει το άστρο του! Και τα κατάφεραν!
Έχουν μείνει στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών οι κόντρες του με τον λαϊκό συνεργάτη, εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου, σεμνό και διακριτικό κ. Ηλία Κουρεντή, με τον οποίο ποτέ δεν τα πήγε καλά,παρά την κοινή Γερμανική τους παιδεία. Αλλά τότε δεν έβγαινε τίποτα προς τα έξω! Ακόμη κι όταν κάτι μαθαίναμε,ο Μάξιμος είχε την ικανότητα να το σκεπάσει ή να το διαψεύσει!
Ο στόχος, βλέπετε, ήταν τότε ιερός και ο φόβος φυλάει πάντα τα έρμα!

Αλλωστε για χάρη αυτού του στόχου, παρ´ολίγον να ξεκινήσει ο …τρίτος “Τρωϊκός πόλεμος” της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι, για το “ποιός” θα εκλεγεί Μητροπολίτης Ιωαννίνων! Και στην κόντρα αυτή ο Γέρων πρώην Τρίκκης Αλέξιος είχε συμπαραταχθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και βοήθησε να εκλεγεί ο Μάξιμος εις βάρος του προτεινόμενου από τον Πατριάρχη υποψηφίου, νυν Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου.

••Τα αίτια του ιερού πολέμου….

Τί έγινε,λοιπόν, και τάραξε την Αγία οικογένεια; Τίς εβάσκανε,το άλλοτε απόρθητο φρούριο των υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, το οποίο άρχισε εσχάτως να μπάζει νερά;
Μα ο αλληλοσπαραγμός! Το ποιός θα επικρατήσει! Το τέλος εγγύς και όσο ο χρόνος περνά η σύγκρουση αυτή θα κορυφαίνεται! Είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη η πορεία των πραγμάτων. Κάπως έτσι δεν έγινε και με τους επιγόνους του Χριστοδούλου; Τα είχαν όλα και αντί να ευγνωμονούν το Θεό , άφησαν τη φαγωμάρα να κυριαρχήσει και να τους διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθησαν.

Στο προκείμενο θέμα μας, όλα άρχισαν μετά την χηρεία της Μητρόπολης Σταγών. Η ανάθεση της τοποτηρητείας στον Ιωαννίνων Μάξιμο μπορεί αρχικά να χαροποίησε τον Γέροντα Αλέξιο, δεδομένου ότι τον θεωρούσε άνθρωπο του περιβάλλοντος και μάλιστα τον είχε ψηφίσει για την εκλογή του σε Ιωαννίνων.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Γέροντα Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ,χάλασε αυτό που εκυοφορείτο ευθύς ως ο Καρθαγένης Αλέξιος πέρασε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Εκκλησία της Ελλάδος ως Διαυλείας- εμβληματικός τίτλος με επιτυχή κατάληξη πάντα αυτών που τον έφεραν!

Ο Γέρων Αλέξιος είχε μία άγρια κόντρα με τον Μακαριστό Σταγών Σεραφείμ, αφ´ότου αναγκάσθηκε το 1991, από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και την Σύνοδο, να δώσει το τμήμα της Σταγών για τη δημιουργία νέας Μητρόπολης. Τα χρόνια περνούσαν μα η κόντρα παρέμενε! Έως το τέλος! Το θέμα αυτό στάθηκε αφορμή να ψυχρανθεί η σχέση του για καιρό με τον τότε Θηβών Ιερώνυμο, γιατί πίστευε ότι συνέπραξε με τους τότε δελφίνους και τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στον διαμελισμό της ενιαίας Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών για να κλείσουν το εκκλησιαστικό θέμα της καρατόμησης των 12 Ιερωνυμικών Ιεραρχών, που ταλαιπωρούσε την Εκκλησία από το 1974

Ο Γέρων Αλέξιος, μολονότι αρχικά το έδωσε, στη συνέχεια το μετανόησε! Αλλά το θέμα είχε περάσει από τη Σύνοδο και δεν μπορούσε να επανέλθει στην προτεραία μορφή του. Και αυτό ο Γέρων Τρίκκης Αλέξιος δεν το ξεπέρασε ποτέ! Θεωρούσε πάντα τη τμήμα αυτό αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Μητρόπολης που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Τρίκκης και Σταγών Στεφάνου. Και μολονότι σήμερα σχολάζων, δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον του για τα παλιά!

Γιαυτό και ήθελε πάση θυσία, αν ο Θεός του έδινε περισσότερα χρόνια από τον συνεπίσκοπό του Σεραφείμ, να αποκαταστούσε στη Μητρόπολη Σταγών ένα δικό του πνευματικό ανάστημα! Αλλά όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ( πολλώ μάλλον οι Αρχιερείς ) ο Θεός γελά!

Επεχείρησε αμέσως μετά την Κοίμηση του Σεραφείμ να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του Αρχιεπισκόπου.Όταν τον επισκέφθηκε στο Επισκοπείο Τρικάλων, αμέσως μετά τον ενταφιασμό του Σεραφείμ, ο Γέρων Αλέξιος μετά τα τυπικά, πέρασε κατ´ευθείαν στο ψαχνό!
Του πρότεινε χωρίς περιστροφές για την Σταγών,τον Μητροπολίτη Διαυλείας Αλέξιο. Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί δεν θα περνούσε εύκολα από την Ιεραρχία. Εκεί ο Γέρων Αλέξιος, όταν κατάλαβε ότι χάνει τη μάχη άρχισε να οργανώνει την τελική έκβαση της διαδοχής που μόλις άρχιζε!

Το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι η εκλογή θα γίνει στην τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου, για όσους γνωρίζουν από εκλογές Μητροπολιτών, κατάλαβαν ότι πρόκειται για έναν έξυπνο τακτικισμό, που μπορεί να λειτουργήσει κ α ι θετικά για τους ενδιαφερομένους, αναλόγως του ποιός θα καταφέρει να περάσει με καλύτερο τρόπο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον εκλεκτό του,για να του δώσει το “χρίσμα”.

 ••Εδώ χωρίζουν οι δρόμοι τους …..

Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί χωρίζουν οι δρόμοι του Γέροντα Αλεξίου και του Σεβ. Ιωαννίνων ως Τοποτηρητή. Και μπορεί ο Γέρων πρώην Τρίκκης Αλέξιος , με τα 41 έτη Αρχιερωσύνης να έχει συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στην εκλογή πολλών Ιεραρχών (τελευταία επιτυχία του η εκλογή του διαδόχου του νέου Τρίκκης Χρυσοστόμου) αλλά και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αν και νέος Αρχιερεύς, κατάφερε με τις δικές του ενέργειες να εκλέξει τον Κεφαλληνίας Δημήτριο( ισχυρό συνυποψήφιό του για τα Ιωάννινα) και ήδη έχει στα σκαριά την προαγωγή άλλου Αρχιμανδρίτη(άλλης Μητρόπολης), με τον οποίο συνδέεται πνευματικά και τον οποίο ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει.
Έτσι οι δύο πλευρές ταμπουρώθηκαν και άρχισαν να δουλεύει η κάθε μία για τον εαυτό της!

Δηλαδή ποιός θα πείσει πρώτος τον Αρχιεπίσκοπο για τον δικό του εκλεκτό! Αυτό άρχισε να γίνεται γνωστό και να ψιθυρίζεται στους εκκλησιαστικούς κύκλους και στους Συνοδικούς διαδρόμους!

Κατά τις εκτιμήσεις πολλών Αρχιερέων,το όνομα που τελευταία ακουγόταν στο παρασκήνιο (μοκονότι ουδέποτε εγράφη κάτι γιαυτό μέχρι στιγμής,με εξαίρεση τη συνέντευξη που έδωσε χθες ο Σεβ. Ιωαννίνων για προφανείς λόγους),έφερε την σφραγίδα της πρότασης του Γέροντα πρώην Τρίκκης Αλεξίου. Κάτι που όχι μόνο η άλλη πλευρά( του Μαξίμου) δεν το είδε με θετική πνεύμα, αλλά και ο ενδιάμεσος ντόπιος υποψήφιος που έβλεπε “τους δύο ξένους” να του παίρνουν την Μητρόπολη μέσα από τα χέρια του…

Έτσι πήραν μπροστά οι μηχανές της κατεδάφισης! Κάθε τι που μάθαινε το έλεγε στον τοποτηρητή, πιστεύοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα κέρδιζε την εύνοιά του και πάνω στο σεισμό που θα ακολουθούσε θα επωφελείτο. Και πάντα όταν μεταφέρεται ένα γεγονός από στόμα σε στόμα παραποιείται και φτάνει στην τελική ευθεία παραμορφωμένο.

••Η καραμπόλα…

Έπρεπε να υπάρξει,λοιπόν, μία “καραμπόλα” και να προκληθεί κάποιος θόρυβος, σχετικά με το θέμα, για να ταρακουνήσει λίγο τα σκονισμένα πιόνια πάνω στο σκάκι, τα οποία είχαν πάρει θέση και περίμεναν την εκλογή του νέου “βασιλιά”!

Την αφορμή την έδωσε, άθελά του,ο Γέρων πρώην Τρίκκης Αλέξιος. Βούτυρο και μέλι στο ψωμί του προσωρινού “αυλάρχη”, για το μικρό πλην όμως, χρυσοφόρο βασίλειο των Σταγών!

Κινούμενος με το βάρος και τη σοφία των χρόνων του, ο Γέροντας Αλέξιος, βγήκε να πάρει λίγο τον αέρα του στον καθαρό ορίζοντα της αγαπημένης του επαρχίας στην οποία ενθρονίστηκε νιός και ακμαίος και λευκάνθηκε από τα χρόνια, τα βάσανα και τις πίκρες ! Τα βήματά του τον οδήγησαν ευλαβικό προσκυνητή σε μέρη που τα είχε πρωτοδεί όταν εξελέγη Τρίκκης και Σταγών και είχε να τα δεί από τότε που παρέδωσε,εκών-άκων, το μισό του βασίλειο. Ο πειρασμός ήταν μεγάλος ! Και άφησε να τον παρασύρει!Τόλμησε και διάβηκε το κατώφλι μιάς Μονής που δεν του ανήκε πια!
Πήγε να δεί αγαπημένες Μοναχές, δικά του παιδιά μέχρι πρότινος, αφοσιωμένα στην υπηρεσία του Κυρίου!

Είχε να τις δεί από τότε που τις παρέδωσε στην πνευματική δικαιοδοσία του άλλου Πνευματικού πατέρα που ο Θεός κάλεσε κοντά του. Αλλά πήγε χωρίς να ρωτήσει τον Τοποτηρηρή! Αυτό επιβάλλει η τάξη της Εκκλησίας μας !

Να είσαι αυθέντης και Δεσπότης μέχρι πρότινος σε μία επαρχία και σήμερα να ζητάς την άδεια του… προσωρινού, για να διαβείς το κατώφλι μίας Μονής, όχι για να λειτουργήσεις αλλά για να προσκυνήσεις!Αυτό και αν είναι ειρωνεία!
Το αυτονόητο δικαίωμα που έχουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, να μπαίνουμε και να προσκυνάμε χωρίς να ρωτάμε,στους Ιεράρχες δεν ισχύει! Αυτοί έχουν κανόνες! Μόνο που τους θυμούνται όταν τους συμφέρει! Δηλαδή σε τέτοια ανούσια θέματα!

Και ήταν, αλήθεια, τόσο εγκληματικό αυτό που έκανε ο Γέρων πρώην Τρίκκης Αλέξιος ώστε σήμερα, εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδος να ζούμε αυτή την ζοφερή ατμόσφαιρα;

••Ποιοί έσπειραν τα ζιζάνια αυτής της κόντρας …..

Υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα για μία τέτοια επίσκεψη! Υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο που καθώς φαίνεται δημιουργήθηκε από τους ενδιάμεσους αυτής της κόντρας οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα βγούν κερδισμένοι μετά από μία τέτοια αιματοχυσία.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, είναι αλήθεια ότι δεν έχει καμία σχέση ως άνθρωπος και ως Ιεράρχης με τον Κοιμηθέντα Σταγών Σεραφείμ. Στα Ιωάννινα τον υποδέχθηκαν μετά Βαίων και κλάδων,δεδομένου ότι διαδέχθηκε τον Γέροντα Ιωαννίνων Θεόκλητο ο οποίος ήταν ένας σημαντικός και προσγειωμένος Ιεράρχης με ανοικτούς ορίζοντες, αλλά κλειστός στον εαυτό του και κάθε άλλο παρά φιλακόλουθος. Αντιθέτως αείμνηστος Σταγών Σεραφείμ ήταν ένας φιλομόναχος Ιεράρχης της προσευχής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τοποτηρητής του θρόνου των Σταγών με τον απλό και καθημερινό τρόπο προσέγγισης που διαθέτει προκάλεσε τις εντυπώσεις αλλά και το κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον των ακραίων αυτών που τρέφονται από το να κατηγορούν ιερωμένους και να διακινούν κουτσομπολιά! Την γνωρίζουμε την τακτική τους! Κάποιοι Ιεράρχες έχασαν το θρόνο τους εξαιτίας αυτής της αρρωστημένης νοοτροπίας !

Έτσι λοιπόν ο Σεβ. Ιωαννίνων, έπεσε θύμα κάποιων τέτοιων αισχρών κουτσομπολιών( για το πού έμεινε, τί έφαγε, αν έφαγε κλπ). Και κάποιοι επιτήδειοι, αδίστακτοι και καιροσκόποι που περί πμ έναν στη γωνία, φρόντισαν να του περάσουν ότι ο ιθύνων νούς είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης και δεξιός βραχίων του Γέροντα πρώην Τρίκκης Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας.

Το έγκλημα είχε σκηνοθετηθεί τέλεια! Έπρεπε να υπάρξει θόρυβος και “ανθρωποθυσία”, για να γίνει πιστευτό.

Γιαυτό πρώτα εγράφη η επιστολή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου προς τον Γέροντα πρώην Τρίκκης Αλέξιο, την οποία δημοσιεύσαμε αυτούσια και χωρίς σχόλια.

 ••Η επιστολή Μαξίμου προς τον Γέροντα Αλέξιο…

Συγκεκριμένα η αυστηρή και με ανοίκειο ύφος επιστολή που απέστειλε ο Σεβ. Τοποτηρητής Μάξιμος στον Γέροντα πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλέξιο, επειδή τόλμησε ο Γέρων Ιεράρχης να επισκεφθεί την Μονή Ρουσάνου Μετεώρων, χωρίς να πάρει την άδειά του αλλά και γιατί είχε την πρόθεση να τελέσει τρισάγιο στον τάφο του Γέροντα Σεραφείμ, είναι η κορυφή του παγώβουνου! Είναι ολοφάνερο ότι η επιστολή έχει γραφεί υπό συνθήκες εκνευρισμού, που κάθε άνθρωπος μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή του, όταν κάποιοι άνθρωποι τον αδικούν ή όταν κάποιοι τον παραπληροφορούν σκοπίμως, για να τον εκνευρίσουν και να τον οδηγήσουν να κάνει λάθη! Διότι ο Μάξιμος που γνωρίζω εγώ- όσο τον γνωρίζω- δεν θα έγραφε ποτέ μία τέτοια επιστολή επειδή ένας Γέρων Ιεράρχης που ανήκει μάλιστα στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, επισκέφθηκε μία Ιερά Μονή χωρίς να ζητήσει την άδειά του.
Ο Μάξιμος έγραψε μου τέτοια επιστολή γιατί κάποιοι τον…”φόρτωσαν” με ψέμματα και περιττολογίες! Γιατί κάποιοι ήθελαν να καταγραφεί δημοσίως αυτό το επεισόδιο και να κόψουν την πορεία κάποιων ανθρώπων, αμαυρώνοντας την προφίλ τους, προ της εκλογικής αναμέτρησης, επιβαρύνοντας τους με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ίντριγκες και μυστικές συναντήσεις !
Και βρήκαν το εύκολο θύμα!

Όταν εγώ έγραφα( την αλήθεια όπως πάντα) σε αυτή την έπαλξη, γιαυτά τα θέματα των Τρικάλων και ο Γέρων πρώην Τρίκκης Αλέξιος, για λόγους ευθιξίας με οδήγησε στα δικαστήρια (από τα οποία βέβαια αθωώθηκα) κανείς δεν με συνέδραμε! Και όχι μόνο!Με έβριζαν! Ακόμη και αυτοί που πυροδότησαν σήμερα τη ρήξη αυτή.

••Η ανάμιξη του Αρχιεπισκόπου…

Εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι το θέμα δεν είναι όπως φαίνεται! Αντιθέτως υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο. Όλος αυτός ο πανικός, δεν προκλήθηκε για το αν πήρε ή όχι άδεια ένας Γέροντας-Σχολάζων Ιεράρχης για να κάνει μία επίσκεψη- προσκύνημα σε μία Μονή και να τελέσει ένα Τρισάγιο στον συνεπίσκοπό του-θέτοντας με τον τρόπο αυτό την οριστική ταφόπετρα σε μία διαμάχη που τους κράτησε μακριά.

Γιατί έπρεπε να ζητήσει άδεια για κάτι τέτοιο; Μήπως έπρεπε να του ζητήσουν να πληρώσει και διόδια; Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε για να σταματήσει το παρασκήνιο που αναπρύχθηκε για συγκεκριμένες υποψηφιότητες!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές και εκκλησιαστικές πληροφορίες, κατανοώντας την δύσκολη θέση που βρέθηκε πρώτη φορά ως Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, έδωσε κάποια ελαφρυντικά στην αντίδρασή του αλλά του ζήτησε να μην δώσει συνέχεια! Και πριν προλάβει να κλείσει το τηλέφωνο ο Αρχιεπίσκοπος, ο κατά τη γνώμη του θιγόμενος Ιεράρχης των Ιωαννίνων εξαπέλυσε τη ρουκέτα! Έδωσε τη συνέντευξη και άναψε φωτιές!

Η συνέντευξη ….

Το δεύτερο στοιχείο που ρίχνει λάδι στη φωτιά που άναψε αυτή η ρήξη είναι η συνέντευξη που έδωσε , ως μη ωφειλε, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος στο trikalavoice.gr . Ασφαλώς να δώσουμε τα εύσημα που πρέπει να στο συνάδελφο Βασίλη Αλεξίου, γιαυτή την επιτυχία. Αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι ότι η συνέντευξη αυτή θα μπορούσε να περιμένει και να δοθεί αργότερα! Μπορεί να είχε, όπως φαίνεται, την”έγκριση” της Υψηλής Πύλης, αλλά τα όσα ελέχθησαν δίχασαν και σκανδάλισαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Και μην πιστεύει ο Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμος τους Αγίους αδελφούς του που τον συγχαίρουν γιατί επιτέλους κάποιος βγήκε και τα είπε και αποκάλυψε τον ρόλο αυτών των ανθρώπων! Να μην εκπλαγεί, μάλιστα αν μάθει, ότι οι ίδιοι αυτοί Άγιοι Αδελφοί , λένε τα εντελώς αντίθετα στον Γέροντα πρώην Τρίκκης όταν επικοινωνούν μαζί του! Πάντα έτσι λειτουργούσε δυστυχώς η Εκκλησία μας!

Γιαυτό ας μας επιτραπεί να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη υπόθεση με μόνο στόχο να διακευκάνουμε τα σκοτεινά της σημεία:

•• Είναι δυνατόν να ζητά ο Αρχιεπίσκοπος και ευεργέτης σου να μη δώσεις συνέχεια στο θέμα και εσύ να εξαπολύεις μύδρους ;

 ••Είναι δυνατόν να έχεις βγεί από την Προηγιασμένη της Μεγάλης Τρίτης και να έχεις …” καψούρα” να δώσεις συνέντευξη με τέτοιο περιεχόμενο; Δεν άγγιξε καθόλου την ψυχή μας, η Προηγιασμένη η οποία προηγήθηκε;

 •Ασφαλώς και έχει το δικαίωμα ένας άνθρωπος που θίγεται από αισχρά κουτσομπολιά να δώσει συνέντευξη και να πεί ο,τι θέλει για να προστατεύσει τον εαυτό του! Αλλά γιατί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και μάλιστα μετά από Προηγιασμένη; Ο χρόνος ήταν λάθος για μία τέτοια ενέργεια!

 •Η επιστολή από μόνη της ,δεν ήταν αρκετή για να μας συγχύσει και να μας πικράνει; Γιατί έπρεπε να ακολουθήσει η συνέντευξη;

 •Τί έπρεπε να …”σταματήσει” η συνέντευξη αυτή και επισπεύτηκε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα;

 •Και αλήθεια, στην Εκκλησία της Ελλάδος μόνο τα πρόσωπα που αναφέρονται στη συνέντευξη διακινούν παρασκηνιακά και μουλωχτά τα νήματα ,για εκλογές Μητροπολιτών;Δεν έχετε ακούσει για άλλα πρόσωπα τα οποία επηρεάζουν και ακόμη πιο ισχυρούς θρόνους;(Κάποτε έβριζαν εμένα ,εχθροί και φίλοι ,ότι ανακατεύομαι και εκλέγω Μητροπολίτες.Σήμερα δεν ξέρετε τί γίνεται; Και αν δεν ξέρετε γιατί δεν ρωτάτε να μάθετε;)

 •Μήπως θέλετε να με προκαλέσετε (λίγο θέλω),για να σας αραδιάσω μερικά ονόματα για τα οποία γράφω χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να έχω κηρυχθεί..” persona non grata”, για την Αρχιεπισκοπική αυλή!

 •Και γιατί το επεισόδιο αυτό να γίνει η αφορμή για να σταματήσει την πορεία προς την προαγωγή των κληρικών εκείνων που ενεπλάκησαν τα ονόματά τους σε αυτή την διαμάχη, χωρίς να το επιδιώξουν;;

 • Γιατί αυτή η μικρότητα;

 •Μήπως το όλο γεγονός εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Και ας σημειωθεί ότι οι κληρικοί αυτοί, κατά σύμπτωση, φέρουν το τιμημένο ράσο πολλά χρόνια πριν από τον Σεβ. Ιωαννίνων.

 • Τα όσα καταγγέλονται ευθέως από τον Σεβ. Ιωαννίνων άπτονται και της ποινικής Δικαιοσύνης! Μπορεί να τα αποδείξει τα όσα λέγει;

 • Έχει μάρτυρες που να επιβεβαιώνουν ότι όλα αυτά ειπώθηκαν από τον συγκεκριμένο κληρικό;; Ήταν παρών ο κληρικός αυτός για να τα γνωρίζει; Και αν δεν ήταν παρών για να μπορεί να λέει όλα αυτά τα μυθεύματα,ποιοί ήταν αυτοί που του τα είπαν!

 •Και τα είπε όντως;; Είναι σίγουρο;

 •Και αν δεν τα έχει πεί αυτός, δεν αποτελεί συκοφαντία η δημόσια αυτή καταγγελία;

 • Δεν θα πρέπει να διαλευκανθεί το θέμα εδώ που φθάσαμε και να μάθουμε επιτέλους κι εμείς την αλήθεια;

 • Διότι όπως ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο, ούτε ο καταγγέλλων Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, έχει σαφή εικόνα των πραγμάτων! Στην συνέντευξή του υπάρχει μία αντίφαση η οποία επιχειρήθηκε, εκ των υστέρων, να ανασκευαστεί με διορθωτική σημείωση !

 •Επομένως μήπως όλα έγιναν βιαστικά, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν θόρυβο και να ακυρώσουν από την κούπες Α διαδοχής συγκεκριμένο υποψήφιο;

 Καταθέτω τις σκέψεις αυτές υπηρετώντας, όπως πάντα, την αλήθεια και μόνο!
 Επεχείρησα με αντικειμενική διάθεση να προσεγγίσω το θέμα, αποδίδοντας στην κάθε πλευρά, το δίκαιο ή το άδικο που έχει!
 Ας καθρεφρτίσει σε αυτό, η κάθε πλευρά τον εαυτό της και ας τον βαθμολογήσει σωστά, με γνώμονα το συμφέρον της Εκκλησίας και όχι το προσωπικό συμφέρον! Ας συναντηθούν οι κορυφαίοι αυτού του δράματος Μητροπολίτες Αλέξιος και Μάξιμος και ας δώσουν τον ασπασμό της αγάπης μέρες που είναι και να κλείσουν την πληγή που άνοιξαν στο Σώμα της Εκκλησίας.

 Οι καιροί ού μενετοί!
 Ας σοβαρευτούμε!