You are currently viewing “Στάζουν” οι υποψηφιότητες για τη Σταγών και Μετεώρων….

“Στάζουν” οι υποψηφιότητες για τη Σταγών και Μετεώρων….

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Μπορεί να διανύουμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και από σήμερα να εισερχόμενα στην Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά η ζωή της Εκκλησίας μας σε ό,τι αφορά την διοίκηση  και την επόμενη ημέρα μίας Μητρόπολης που εχήρευσε συνεχίζεται!

Η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, μετά την Κοίμηση του Γέροντος Σεραφείμ παραμένει κενή. Προσωρινά την διαποιμαίνει ο Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμος ο οποίος ορίστηκε Τοποτηρητής από την Σύνοδο και  έχει μοιράσει το πρόγραμμά του-λόγω και της Μεγάλης Εβδομάδος -μεταξύ των δύο Μητροπόλεων!

Οι πρώτες  ενδείξεις που έχουμε  από την Αγίας Φιλοθέης, ενισχύουν την φήμη ότι η εκλογή θα γίνει κατά την τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου! Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δείχνει να μη βιάζεται.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις  και κάποιες παράπλευρες  κινήσεις, οι οποίες  ενδεχομένως θα οδηγήσουν τον Αρχιεπίσκοπο στην απόφαση  του αιφνιδιασμού!
Αυτό σημαίνει ότι η εκλογή  για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων,μπορεί να γίνει και σε  μία έκτακτη Ιεραρχία, οποτεδήποτε το αποφασίσει ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα και αυτό δεν αλλάζει, μολονότι στην Εκκλησία μας έχουμε Συνοδικό σύστημα.

Στο μεταξύ, η Αγίας Φιλοθέης έχει γίνει εσχάτως το επίκεντρο πολλών  επισκέψεων!

Για παράδειγμα, το κατώφλι της Αγίας Φιλοθέης,  πρώτος   άνοιξε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, ο οποίος μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο την επιθυμία του λαού της περιοχής, να σεβαστεί η Ιεραρχία  την μνήμη του Γέροντα Σεραφείμ και να επιλέξει έναν αντάξιο διάδοχό του, σοβαρό και φιλομόναχο Ιεράρχη.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  κατά την συνήθη τακτική του,άκουσε με πολύ ενδιαφέρον και με την δέουσα προσοχή τον επίσημο συνομιλητή του, συμφώνησε ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο νέος Μητροπολίτης, απέφυγε όμως, να δεσμευτεί σε ονόματα για την επόμενη ημέρα.

Μάλιστα επικαλέστηκε και πάλι το ίδιο επιχείρημα  που προτάσσει στους συνομιλητές του, όταν θέλει να αποφύγει τα δύσκολα: είναι νωρίς ακόμη!

Αυτό ασφαλώς δεν εμποδίζει την κινητικότητα των υποψηφίων και τις επισκέψεις τους στον Αρχιεπίσκοπο,προκειμένου να δώσουν το παρών και  να κερδίσουν την εύνοιά του και να πάρουν το πολυπόθητο ..χρίσμα!

Πριν περάσουμε στα νέα ονόματα που ακούστηκαν ας ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε στο τελευταίο κείμενο στο οποίο αναφέραμε τις πρώτες υποψηφιότητες που είχαν ακουστεί, ευθύς ως εχήρευσε η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

• Η υποψηφιότητα του Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μητρόπολης Σταγών Αρχιμ. Νήφωνος παραμένει αλλά με αδύναμα, προς το παρόν, συστατικά στοιχεία. Με τον  Αρχιμ. Νήφωνα συμπαρατάσσονται διακριτικά  σοβαροί Ιεράρχες οι οποίοι περιμένουν από τον Αρχιεπίσκοπο να  δώσει το σήμα.

• Ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου, Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, δεν θα είναι υποψήφιος για την εν λόγω Μητρόπολη, παρά τα όσα ακούστηκαν τις πρώτες ημέρες! Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Κάποιες απ´αυτές  θέλουν τον Επίσκοπο να καταθέτει ευθέως στον Αρχιεπίσκοπο την απροθυμία του να πάει σε αυτή την Μητρόπολη και κάποιες άλλες φέρουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο αρνητικό, για να τεθεί ο εν λόγω Επίσκοπος ως  ο πνευματικός πατέρας της Μοναστικής Πολιτείας των Μετεώρων.

• Η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Διαυλείας Αλεξίου “αποκλείστηκε” διότι σύμφωνα με αντικειμενικούς παρατηρητές, δεν θα “τραβήξει”, αφού  η Ιεραρχία δεν θα θελήσει να ικανοποιήσει για  δεύτερη φορά ένα αίτημα του Γέροντος πρώην Τρίκκης Αλεξίου και να προωθήσει το έτερο πνευματικό του ανάστημα στο πάλαι ποτέ υπόλοιπο τμήμα της άλλοτε ενιαίας Μητρόπολης Τρίκης και Σταγών.

• Ο Αρχιμ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, από την Ι. Μητρόπολη Κασσανδρείας, είναι αποφασισμένος να ζητήσει και πάλι την τιμία ψήφο των Ιεραρχών, μετά την πρώτη προσπάθεια να εκλεγεί Τρίκκης. Τόσο η πολύχρονη προσφορά του στον αντιαιρετικό αγώνα, όσο και το πιστοποιητικό της εντοπιότητας( είναι από τα Τρίκαλα), πιστεύει ότι είναι αρκετά για να του δώσουν  βραχεία, έστω, κεφαλή στο Τριπρόσωπο.

• Η υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητρόπολης Λαρίσης, Αρχιμ. Αχιλείου Τσούτσουρα, ενώ  κατά την πρώτη ανάγνωση είχε αποκλεισθεί, εσχάτως άρχισε να ακούγεται και πάλι. Μία μικρή περιπέτεια της υγείας του Σεβ. Λαρίσης Ιγνατίου, επανέφερε το θέμα προς στιγμήν,αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιά θέση θα λάβει στην τελική ευθεία! Πολύ περισσότερο αν η εκλογή γίνει σε βάθος χρόνου, το Φθινόπωρο!

• Μία υποψηφιότητα που κινείται διακριτικά( σχεδόν υπογείως) και χωρίς να προκαλεί,  είναι αυτή του Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστοδούλου. Τον θέλουν και τον προτείνουν  πολλά και διαφορετικά μεταξύ των κέντρα.  Και οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος άκουσε με ικανοποίηση τους εισηγητές αυτής της υποψηφιότητας, δεδομένου ότι διάκειται ευμενώς προς τον Χριστόδουλο( όλοι  θυμόμαστε το γεγονός ότι τον  ετοίμαζαν για τη νέα  Μητρόπολη  Φαρσάλων που σκόπευαν να δημιουργήσουν,με απόσπαση τμήματος της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος). Και με την ευκαιρία αυτή να πούμε ότι ίσως, σήμερα πρέπει  να γίνει στην εν λόγω Μητρόπολη, μετά το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στη Μοναχική κοινότητά της, εξαιτίας του πείσματος και της απειρίας στη διοίκηση.

Επιπροσθέτως των υποψηφιοτήτων αυτών που λίγο- πολύ γνωρίζαμε, τελευταία ακούγονται και άλλα ονόματα.Όπως:

••Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος  Μαιδώνης , Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης Ιερισσού, ( με το σπουδαίο πνευματικό και  εθνικό έργο) που υποστηρίζεται γενναίως και  εμφανώς από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και έθεσε τον εαυτό του  στη διάθεσή του. Ο Αρχιεπίσκοπος τον άκουσε,  μα δεν δεσμεύτηκε. Άλλωστε τον προορίζουν όπως ξαναγράψαμε για άλλη Μητρόπολη.

••Ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος που διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και σήμερα έχει αναλάβει την αποκλειστική φροντίδα,επιμέλεια, διαφύλαξη  και προβολή του συγγραφικού έργου του πολυτάλαντου Πρωθιεράρχη, επισκέφθηκε επίσης  τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να ζητήσει την ευχή του, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα γιαυτή την Μητρόπολη.
Ο Αρχιμ. Επιφάνιος θα δώσει μόνος του αυτή τη μάχη αφού δεν ζεί πλέον ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος  για να τον στηρίξει!
Ωστόσο ο επόμενος και τελευταίος  Εκπρόσωπος Τύπου του Χριστοδούλου  είναι ήδη Μητροπολίτης, αφού είχε πολλούς  να τον στηρίξουν την κατάλληλη ώρα που προτάθηκε!
Και στην συνάντησή  του με τον Αρχιμ. Επιφάνιο Οικονόμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κράτησε την ίδια στάση. Τον ενεθάρρυνε μεν να κάνει την προσπάθειά του, αλλά δεν δεσμεύτηκε .

••Τέλος  έχουν ακουστεί μερικά ακόμη ονόματα μέσα από την Σύνοδο τα οποία διακινούνται από τους επιτηδείους, είτε  για να τα φέρουν στην επιφάνεια, είτε για να τα κάψουν! Είναι ειδικοί στα πισώπλατα μαχαιρώματα και τις ίντριγκες οι Άγιοι Πατέρες! Τί κι αν διανύουμε την Αγία αυτή περίοδο των Παθών;; Ο Ιούδας πάντα φιλούσε υπέροχα!! Αν μάλιστα,είναι να προδώσει και να χαντακώσει κάποιον άλλον, τότε το κάνει με μεγάλη ευκολία και ευχαρίστηση!

Πάντως, έως  ότου καταλήξει ο Αρχιεπίσκοπος στο πρόσωπο που θεωρεί ως το κατάλληλο γιαυτή την εκλογή και πριν αποφανθεί για το δια ταύτα, θα εξακολουθήσουμε  να βασανιζόμαστε με ονόματα που πραγματικά μπορούν να ελπίζουν για  να εκλεγούν την ώρα που θα πληρωθεί η ιστορική και ευλογημένη αυτή γωνία της Θεσσαλίας, αλλά  και με ονόματα που απλώς θα ακούγονται για να διασωθούν τα προηγούμενα…!!