You are currently viewing Η μεγάλη δικαίωση

Η μεγάλη δικαίωση

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

“Το άδικον ουκ ευλογείται..”
Η σημερινή ημέρα– Τρίτη 21 Μαρτίου 2017–  είναι ιστορική και θα πρέπει να γραφεί με αστερίσκο στα μεγάλα γεγονότα της Εκκλησίας μας.
Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου ότι είναι άπαντες αθώοι, όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Βατοπεδίου,αποτελεί την μεγάλη δικαίωση μίας μεγάλης αδικίας που συνετελέσθη στο πρόσωπο συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι είχαν στοχοποιηθεί.
Όταν ξεκίνησε αυτός ο οχετός να ξεχύνεται πάνω σε πρόσωπα και θεσμούς είχαμε επισκεφθεί έναν Άγιο Γέροντα και τον ρωτήσαμε να μας πεί τη γνώμη του.

— Μην ανησυχείς, μου είχε πει!  Ο,τι και να πούν, ο,τι και ξεράσουν τα αρρωστημένα μυαλά των, το δίκαιο στο τέλος θα θριαμβεύσει! Να θυμάσαι τη μέρα που σου το λέγω! Έχει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας!

Και ώ του θαύματος! Μετά από έναν δύσκολο  αγώνα που περιλάμβανε κατηγορίες,διασυρμούς, εμπαιγμούς, εξευτελισμούς,προσωρινές φυλακίσεις,δικαστήρια και την πτώση της τότε κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, ήλθε η σημερινή ημέρα για να  αποδείξει οτι στη χώρα της… φαιδράς πορτοκαλέας, όλα μπορούν να συμβούν αλλά και όλα μπορούν να ανατραπούν!

Το λεγόμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν ήταν ένα  δημιούργημα πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να πιστεύουμε, αλλά ήταν ένα θέμα που το προκάλεσε η άγνοια, η ελλειπής ενημέρωση και οι κακοί χειρισμοί των εμπλεκομένων! Το θέμα φούντωσε άνευ λόγου! Και οι ενδιαφερόμενοι αντί να υποτιμήσουν όλη αυτή τη σκευωρία  και να το αποδομήσουν τα μυθεύματα,με τη στάση τους έριχναν λάδι στη φωτιά! Τί να πρωτοθυμηθούμε από τη σωρεία των λαθών που έγιναν τότε; Έτσι θέριεψε το κακό. Και η λάσπη έπεφτε ως εμετός σε ανεμιστήρα!

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι  δεν είναι δυνατόν  να πέσει μία κυβέρνηση με τζούφιες και κατασκευασμένες κατηγορίες εντούτοις το θέμα έπιασε γιατί  ήταν από τη φύση του “πιασάρικο”δημοσιογραφικά!
Το “σπέρμα, στέμμα και αίμα”, για το οποίο είπε κάποτε ο Σπύρος Μελάς, βρήκε και πάλι στο …”σκάνδαλο” του Βατοπεδίου  την πλήρη επαλήθευσή του.

Και αυτό το εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το μεγαλύτερο λάθος όλων των εποχών, ο Γεώργιος Παπανδρέου.  Για να εδραιώσει τη θέση του στο κόμμα του (που εν συνεχεία διέλυσε) και  για να αναρριχηθεί με αυτό τον άτσαλο τρόπο στην εξουσία χρησιμοποίησε, ως σωσίβιο την κατασκευασμένη  αυτή σκευωρία.
Τα κατάφερε προς στιγμή αλλά μαζί με το  σαθρό επίτευγμά του,  παρέδωσε με τους κηπουρούς που μάζεψε γύρω του, τη χώρα στο Δ.Ν.Τ και υποθήκευσε το μέλλον όλης της χώρας!Και σήμερα  τρέχουμε όλοι!

Η Δικαιοσύνη  με αυτή την ιστορική απόφαση, απέδειξε ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα είναι υγιείς και  κρατούν όρθιες τις συνειδήσεις μας!

Τα θύματα αυτού του διασυρμού ήταν πολλά! Και η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι είναι όλοι αθώοι !! Και μείς λέμε με στεντόρεια φωνή: Οχι όλοι, δυστυχώς! Ο Γιάννης Αγγέλου εισέπραξε–πριν ακούσει την απόφαση του φυσικού του δικαστή στον οποίο τον οδήγησαν οι κατηγορίες που του προσήψαν–την πιο βαριά και άδικη καταδίκη!

Πλήρωσε όλον αυτό τον χαμό με την ίδια του τη ζωή! Γιαυτήν, όμως , κανείς από όλους αυτούς τους “σταυρωτές”(ΜΜΕ, Δικαιοσύνη κλπ) δεν θα κληθεί να “απολογηθεί”. Και ναί, αργεί το φώς, αλλά πάντα έρχεται! Έστω και αργά! Ακόμη και αν για κάποιους δεν σημαίνει τίποτα!

Αυτός, όμως, που σήκωσε όλον τον λίθο του αναθέματος και μάλιστα με ιώβια υπομονή, με προσευχή, με νηστεία  και καρτερία ήταν ο Γέροντας Εφραίμ!
Υπέμεινε τα πάνδεινα! Ύβρεις, λοιδωρίες,προπηλακισμούς! Έγινε θέμα σε σατιρικές εκπομπές και σε θεατρικές επιθεωρήσεις ! Ακόμη και την φυλάκισή του  αντιμετώπισε με  ψυχραιμία, με το  φωτεινό χαμόγελο στα χείλη, αλλά και με εκείνον τον αφοπλιστικό λόγο του :
-” Δοξασμένο το όνομά Του”.

Ο Γέροντας Εφραίμ χωρίς να το κάνει επιτηδευμένα αλλά με θεία φώτιση έγραψε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην Εκκλησιαστική ιστορία μας!
Μας δίδαξε πώς συμπεριφέρονται οι φωτισμένοι και Άγιοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι έτοιμοι και να θυσιαστούν ακόμη,  για χάρη του θείου συμφέροντος!

Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Γέροντας Εφραίμ, δεν ξάπλωσε πάνω στο ντιβάνι της εξουσίας και των γνωριμιών που είχε. Ούτε τις χρησιμοποίησε για να ελαφρύνει τη θέση του και να βγάλει από το κεφάλι του το ακάνθινο στεφάνι που ήθελαν να του φορέσουν οι επιτήδειοι!
Τα αντιμετώπισε όλα με νηφαλιότητα και ηρεμία και προπαντός δοξαστικός, από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός,  προς τον Θεό.

Όλο αυτό το διάστημα της δοκιμασίας και του  προσωπικού του Γολγοθά, ο Γέροντας Εφραίμ δεν απομονώθηκε πνευματικά! Δεν κρύφτηκε όπως ίσως επεδίωκαν οι διώκτες του, αλλά ήταν παρών και δυνατός!

Όταν επισκέφθηκε ο Πρόεδρος Πούτιν το Άγιο Όρος, απέδειξε ότι τρέφει απέραντο σεβασμό  στον δοκιμαζόμενο  Γέροντα και ήταν  ο πιο εκλεκτός συνομιλητής του! Αγνόησε όλους τους άλλους και ζήτησε μόνον από τον Γέροντα Εφραίμ να τον συντροφεύει στον καναπέ που καθότανε! Και ο ταπεινός Γέροντας τον προσέγγισε με συστολή και ευγένεια, χωρίς έπαρση και κομπασμό, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του.

Μολονότι είχαν δεσμευτεί όλα τα χρήματα της Μονής εξακολουθούσε να ενισχύει την Εκκλησία της Ελλάδος και τα Πατριαρχεία μας! Παρά την δύσκολη θέση στην οποία ευρίσκετο δεν το έβαλε κάτω αλλά παρέμεινε ο μεγάλος αιμοδότης της φιλανθρωπίας στην Εκκλησία μας!  Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να ενισχύει τα συσσίτια των Μητροπόλεων και να είναι ο άνθρωπος που συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις το φιλανθρωπικό έργο όλης της Εκκλησίας!

Η σημερινή απόφαση είναι η μεγάλη δικαίωση για τον Γέροντα Εφραίμ.
Όλα αυτά που πέρασε τα έχει ήδη ξεχάσει! Μπορεί να είναι πονεμένος και πικραμένος από όλη αυτή τη δοκιμασία  αλλά  είναι  όρθιος και πιο δυνατός και προπαντός πανέτοιμος να συνεχίσει το σημαντικό πνευματικό έργο του!
Ο Εφραίμ δεν είναι τυχαίος ! Και ίσως θάπρεπε η Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να τον αξιοποιήσει! Η ευκαιρία που  μας δίνεται για το καλό της Εκκλησίας είναι μοναδική! Αλλοίμονο αν την αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη!