You are currently viewing •Το Κληροδότημα Προμπονά: Οι παραλείψεις,τα λάθη,η υπερφίαλη σιγουριά και η ελλειπής νομική υποστήριξη  περνούν το κτήμα στο Φανάρι.

•Το Κληροδότημα Προμπονά: Οι παραλείψεις,τα λάθη,η υπερφίαλη σιγουριά και η ελλειπής νομική υποστήριξη περνούν το κτήμα στο Φανάρι.

 ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Ως κεραυνός εν αιθρία, ήλθε το χθεσινό ρεπορτάζ του “ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ”, στο οποίο αναφέραμε για το πέρασμα του κτήματος Προμπονά μετά του περίβλεπτου ναού του Αγίου Γεωργίου τον οποίο περιλαμβάνει εντός των εγκαταστάσεών του,στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ήταν το θέμα συζητήσεων που κυριαρχούσε στα πηγαδάκια της Ιεραρχίας, την ώρα των διαλειμμάτων, μεταξύ των Ιεραρχών. Πολλοί ήταν εκείνοι που άκουσαν με ευχαρίστηση αυτή την εξέλιξη, διότι το Πατριαρχείο απέκτησε ,επιτέλους, στην Αθήνα τον δικό του ναό,ενώ κάποιοι άλλοι όχι μόνο δυσφόρησαν αλλά είχαν και απορίες για το πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση! Μάλιστα ζητούσαν να μάθουν ποιός ευθύνεται! Γίναμε δέκτες πολλών τέτοιων ερωτημάτων από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ!

Βέβαια τα γνωστά παπαγαλάκια της Συνόδου, με κορυφαίο του χορού, το γνωστό “μπουλντόγκ” της Συνόδου(μπουλντόγκ είναι το νέο του προσωνύμιο), προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και με το γνωστό ύφος και την έπαρση που τους διακρίνει, διέδιδαν στα διαλείμματα ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει και το μεσημέρι περιμένουν τον Αρχιμανδρίτη-διαχειριστή του κληροδοτήματος για να τον τυλίξουν,όπως έλεγαν, σε μία κόλλα χαρτί και να λήξει αυτό το φιάσκο!
Μάλιστα διέδιδαν ότι στο ραντεβού αυτό θα παρίστατο και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος!

Πλήν όμως ο διαχειριστής- Αρχιμανδρίτης όχι μόνο δεν πήγε, αλλά τους έστειλε και “πεσκέσι” για να τον θυμούνται!! Δηλαδή κοτζάμ Προκαθήμενος περίμενε εις μάτην τον διαχειριστή-Αρχιμανδρίτη ο οποίος ασφαλώς και δεν πήγε,αφού έκρινε ότι δεν υπήρχε αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης, αφού το θέμα έχει λήξει!
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου(που εικονίζεται στη φωτό), ευρίσκεται εντός του κτήματος του αειμνήστου Δημητρίου Προμπονά, στα όρια Αθηνών και Νέας Φιλαδελφείας και οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει
περάσει πλέον, με συμβόλαια, στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως.

Η Ιερά Σύνοδος της Μητρός Εκκλησίας, οι ίδιες πληροφορίες μας λένε ότι αποδέχθηκε τη δωρεά του Εθνικού Κληροδοτήματος Προμπονά και ανακήρυξε τα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο, σε Μεγάλους Ευεργέτες της εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας.

Ο διαχειριστής του εν λόγω Εθνικού Κληροδοτήματος (που όπως είπαμε είναι Αρχιμανδρίτης, ανήκων στην Εκκλησία της Ελλάδος) παρέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Τρίτη 7 Μαρτίου, στα χέρια του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, το συμβόλαιο της δωρεάς και τα σχετικά επίσημα έγγραφα και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και εξελίξεις- για κάποιους ευχάριστες και για κάποιους άλλους δυσάρεστες.

Είπαμε χθές ότι εξαιτίας κακών νομικών χειρισμών, αλλά και της αδιαφορίας που επέδειξε η Εκκλησία της Ελλάδος και ειδικά η Αρχιεπισκοπή και ασφαλώς οι νομικοί σύμβουλοι της Αρχιεπισκοπής, οδηγήθηκαν τα πράγματα στην κατάσταση αυτή.
Όπως μάλιστα καταγγέλουν τα μέλη του συμβουλίου, του ως άνω κληροδοτήματος, ο Αρχιεπίσκοπος είχε προσκληθεί νομίμως να παραστεί σε συμβούλιά τους, αλλά η Αρχιεπισκοπή ουδέποτε ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις αυτές. Για του λόγου το αληθές δημοσιεύουμε σχετική αλληλογραφία η οποία επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή. Και την μεγάλη ευθύνη σε αυτό φέρουν οι νομικοί της Αρχιεπισκοπής οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για όλες τις εξελίξεις. Αλλά όλα δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε ενημερωθεί ποτέ για τις προσκλήσεις που ελάμβανε για να παραστεί στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., του Κληροδοτήματος.Διότι ακόμη και αν δεν μπορούσε να παρευρεθεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, θα έπρεπε να στείλει ένα νόμιμο εκπρόσωπό του.( Σ.Σ. Δημοσιεύουμε σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν του λόγου μας το αληθές.. Δηλαδή την πρόσκληση που εστάλη στον Αρχιεπίσκοπο, να παραστεί στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του κληροδοτήματος και την αδιαφορία που επέδειξε η Αρχιεπισκοπή ).

Όμως αποδεικνύεται ότι οι νομικοί σύμβουλοι της Αρχιεπισκοπής,δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τον Αρχιεπίσκοπο γιαυτές τις συνέπειες που θα είχε η ολιγωρία την οποία επέδειξαν!

Όλα δείχνουν ότι έχουν δρομολογηθεί για την εγκατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και με αυτό τον τρόπο!

Το τελικό συμφωνητικό μεταξύ Πατριαρχείου και Κληροδοτήματος, αν δεν έχει ήδη υπογραφεί, θα υπογραφεί εντός των ημερών, από Συνοδικό Ιεράρχη που θα ορίσει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολύ σύντομα το συγκεκριμένο κτήμα θα μετατραπεί σε προπύργιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην καρδιά της Αθήνας.
Πίσω από όλο αυτό το σκηνικό, εκτός από την ισχυρή νομική υποστήριξη που διαθέτει το κληροδότημα ( με νομικό σύμβουλο που γνωρίζει πολύ καλά να διευθετεί τέτοιες περιπτώσεις) λέγεται ότι υπάρχει και …δάκτυλος Ιεράρχη του Θρόνου, που ξέρει να χειρίζεται με δεξιοτεχνία και από το παρασκήνιο, τέτοιες ειδικές αποστολές!( Παλιά μου τέχνη κόσκινο).
Μάλιστα επί τω ακούσματι του ονόματος του Ιεράρχη αυτού, ο Αρχιεπίσκοπος μεταβάλλεται αυτομάτως σε …”λέοντα πύρ πνέοντα”.


Κύκλοι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο θεωρούν ότι το όλο θέμα στερείται σοβαρότητας και πολύ σύντομα θα εκπέσει και νομικά και ηθικά!
Η Αρχιεπισκοπή περιμένει να δει τις κινήσεις του Φαναρίου και μετά απ´αυτό θα πάρει θέση. Αλλά και το Πατειαρχείο αναμένεται ότι θα εκδηλώσει πρώτο τις όποιες διαθέσεις έχει και θα προβεί σε κινήσεις που θα του διασφαλίσουν το νέο απόκτημά του.