You are currently viewing Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής  και Ρεντίνης.

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και μετά πάσης ιεροπρέπειας, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η  Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι αφιερωμένη από το έτος 843 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιόν της Μιχαήλ τον Γ΄, στη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας και την οριστική λήξη της μακράς περιόδου της Εικονομαχίας.

Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ μεταξύ του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος

Προ της Απολύσεως και συμφώνος προς το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού η Λιτάνευσις των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων, αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή εορτή και το Θρίαμβο της Ορθοδοξίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Αγία μας Εκκλησία προβάλει σήμερα την Θεόδοτον Πίστην μας, ως την πηγή για την Σωτηρία και την επίλυση όλων των προβλημάτων.

Αν κανείς ανατρέξει στην θυράθεν και ιερά ιστορία, θα διαπιστώσει ότι  από την στιγμή που ακούσθηκε σε αυτόν τον κόσμο, το μήνυμα του Ευαγγελίου και η φωνή του Θεού – Δημιουργού, ο άνθρωπος μπόρεσε και βρήκε ένα στήριγμα στην ζωή του, το οποίο όχι μόνο δεν γκρεμίζεται αλλά κυρίως μπορεί και τον οδηγεί εκ του ασφαλούς στην σωτηρία και την τελείωση, που είναι και ο προορισμός του.

Όσα και όποια και αν είναι τα προβλήματα μας, μόνο η Πίστη στον Αληθινό Θεό μπορεί να μας δώσει διεξόδους και λύσεις και παράλληλα να μας τροφοδοτήσει και με πνευματική δύναμη, για να αντισταθούμε στα σύγχρονα προβλήματα της παγκοσμιοποιήσεως. Ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό και ζει την αλήθεια της Ορθοδόξου Πίστεως μπορεί και αντλεί συνεχώς δύναμη από αυτή βιώνοντας ταυτόχρονα την χάρη της αγάπης του Θεού  – Δημιουργού.

Εν συνεχεία του λόγου του ο Σεβαμιώτατος επεσήμανε ότι κρατώντας, όπως σήμερα, ψηλά την Εικόνα του Χριστού, της Παναγιάς και όλων των Αγίων, κρατούμε ψηλά την Εικόνα του ανθρώπου γιατί έχουμε πλασθεί «κατ`εικόνα και καθ`ομοίωσιν» και όλοι είμαστε Εικόνες του ίδιου του Θεού. Αυτό κάνει και η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία η οποία αναστηλώνει τις πεσμένες εικόνες και ανορθώνει τον καθένα από εμάς, σε μία εποχή όπου οι αιρέσεις και οι ετεροδιδασκαλίες εμφανίζονται συνεχώς καθώς επίσης η απιστία και ο αθεϊσμός.

Η δύναμις της Εκκλησίας δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη δύναμη του κόσμου τούτου. Είναι δύναμη της υπομονής του Θεού που περιμένει μέσα από την Αγάπη Του, τον κάθε άνθρωπο να έρθει στον δρόμο της Σωτηρίας.

Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, προέτρεψε τους παρισταμένους πιστούς αλλά και τους τα πρώτα φέροντες παρόντες άρχοντες του τόπου, να κρατάνε ψηλά τον Ιησού Χριστό δίδοντας καθημερινά την μαρτυρία και ομολογία τους για την Ορθοδοξία μη σκιάζοντας ποτέ από αυτούς που ειρωνεύονται  τους εις Χριστόν πιστεύοντες.

Ο πανηγυρικός εορτασμός της μεγάλης σημερινής εορτής της Ορθοδοξίας μας, έκλεισε λιτανευτικός με την επιστροφή στο Επισκοπείο του αντιγράφου της Παναγίας της Ελεούσης, η οποία και είχε μεταφερθεί στο Μητροπολιτικό Ναό για την Ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο.

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.