Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τιμά την Αγία Φιλοθέη

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τιμά την Αγία Φιλοθέη

Τριήμερες εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη της «κυράς των Αθηνών» της Αγίας Φιλοθέης ξεκινούν αύριο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

– Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) η επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: “Η Κυρά των Αθηνών και Καλλιμάρτυς του Γένους. Η συμβολή της Αγίας Φιλοθέης στην πνευματική αφύπνιση του Ελληνικού λαού”. Στην ημερίδα θα παρευρεθεί η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

– Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στις 6 το απόγευμα στον Καθεδρικό Ι. Ναό των Αθηνών Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ στις 8.30 μ.μ. θα τελεστεί Ι. Αγρυπία κατά την οποία θα ψάλει χορός Μοναζουσών.

– Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 7 το πρωί θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών Όρθρος και Πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β’ και η χειροτονία εις Πρεσβύτερον του Ιερολογιωτάτου π. Φραγκίσκου Λάβδα, Διακόνου του Καθεδρικού Ι. Ναού Αθηνών. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση του Ι. Σκηνώματος της Αγίας Φιλοθέης.

Στη 1 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα τελεστεί ο αγιασμός των εγκαινίων του Αρχοντικού της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας (οικία Μπενιζέλων), ενώ το απόγευμα στις 6 μ.μ. θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ι. Ναό ο Εσπερινός της Αποδόσεως της εορτής.

Η ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η Κυρά των Αθηνών και Καλλιμάρτυς του Γένους. Η συμβολή της Αγίας Φιλοθέης στην πνευματική αφύπνιση του ελληνικού λαού», πραγματοποιείται την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Πρόγραμμα

·Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

·Χαιρετισμός από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη π. Συμεών.

·Εισαγωγική ομιλία από τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Δρ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη.

·Ομιλίες από:

·την ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Καλλιόπη Μπουρδάρα με τίτλο: «”Διὰ τὴν ἐλευθερίαν τῶν αἰχμαλώτων χριστιανῶν, διὰ ταῖς παρθέναις μοναχαῖς”. Ἔκκλησις Φιλοθέης μοναχῆς πρὸς Γερουσίαν τῶν Ἐνετῶν»

·τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Νικόλαο Νικολαΐδη με τίτλο: «Θεολογικὴ προσέγγισις τῆς ἐν Χριστῷ μαρτυρίας καὶ τοῦ μαρτυρίου τῆς Ἁγίας Φιλοθέης τῆς Ἀθηναίας»

·τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Νικόλαο Τζιράκη με τίτλο: «Ὑμνολογικὴ  αναφορὰ τῆς Ἀκολουθίας τῆς Ἁγίας Φιλοθέης»

·την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ζωή Γκενάκου με τίτλο: «Ὁσία Φιλοθέη Μπενιζέλου: Προσφορὰ στὴ Γυναίκα».

Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό μέρος από τον Χορό Ψαλτών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την χοραρχία του αναπληρωτή καθηγητή Δημητρίου Μπαλαγεώργου.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης