You are currently viewing Σφηνάκια που Τζού-ζουν!!2017/2

Σφηνάκια που Τζού-ζουν!!2017/2

••• Ευχαριστώ για την υποδοχή που επιφυλάξατε στα περασμένα σφηνάκια! Ευχαριστώ για τα σχόλια και τα μηνύματά σας! Λυπάμαι που όλα αυτά δεν τα δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα μας για να γίνεται ευρύτερα γνωστός ο τρόπος που σκέφτεται σήμερα ο λαός μας, για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Εκκλησίας μας, αλλά εμείς δεν το συνηθίζουμε για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.Όσοι εκ των φίλων επισκεπτών της ιστοσελίδας μας ζητάτε να σας εξηγήσω με λεπτομέρειες αυτά που δεν είναι κατανοητά με την πρώτη ανάγνωση, σας συνιστώ και δεύτερη και τρίτη ανάγνωση! Όλα τα σχόλια είναι γραμμένα με τρόπο που παραπέμπουν στους …εμπνευστές των!

••• Ρωτάτε ποιοί ήταν οι 4 Μητροπολίτες που επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο, ο καθείς μόνος του, για να του εκφράσουν την σκέψη τους να παραιτηθούν,αρκεί να εκλεγούν ως διάδοχοί τους,πρόσωπα που θα υποδείξουν οι ίδιοι. Δεν μπορώ να τους κατονομάσω αλλά μπορείτε να τους βρείτε! Είναι και οι τέσσερις εκ των γερόντων Ιεραρχών των οποίων το όνομα έχει ακουστεί
κατ´επανάληψη .Για να διευκολύνω λίγο το κουίζ να σας πώ ότι ανάμεσα σε αυτά τα τέσσερα πρόσωπα που έκαναν γνωστή στον Αρχιεπίσκοπο την σκέψη τους, δεν περιλαμβάνονται σίγουρα οι Μητροπολίτες Γέρων Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Καρυστίας Σεραφείμ.

••• Και επειδή μιλάμε για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο να πούμε ότι στην περίπτωση αυτή κυοφορείται ένα παρασκήνιο κατώτερο των περιστάσεων! Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτες τις φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα για το “ποιός” θα διαδεχθεί τον Γέροντα Άνθιμο. Δεν διστάζουν μάλιστα αυτοί που τα λένε, να δείχνουν τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών, ως το πρόσωπο που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδεικνύει δήθεν από τώρα, στους Αρχιερείς για τη Θεσσαλονίκη!! Ξέρουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο και το έχει αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις Ιεραρχών που είναι πραγματικά σε δύσκολη κατάσταση και ο Αρχιεπίσκοπος λέγει στους ενδιαφερόμενους να έχουν υπομονή!
Όμως τα σενάρια αυτά είναι βέβαιο ότι διακινούνται είτε από υπερβολική αγάπη προς τον π. Συμεών, είτε γιατί κάποιοι θέλουν να …”κάψουν” μία τέτοια υποψηφιότητα, κάνοντας αντιπαθή έναν κληρικό που δεν έχει δώσει αφορμές για κουτσομπολιά. Οι πληροφορίες πάντως που έχουμε λένε ότι ο π.Συμεών ,προς τιμή του, πήγε και μίλησε με τον Παναγιώτατο Θεσσαλονίκης Άνθιμο και του είπε να μη δίνει σημασία σε αυτά τα σενάρια και τις φήμες! Αντιθέτως όπως του είπε “προσεύχεται και εύχεται να τον έχει παρόντα( εννοεί τον Γέροντα Άνθιμο ) ως Θεσσαλονίκης, στην χειροτονία του σε Επίσκοπο, αν ποτέ τον αξιώσει ο Θεός να ανέλθει σε αυτό το αξίωμα και αν τον εκλέξει η Ιεραρχία”. Οι πληροφορίες μας λένε ότι Γέρων Θεσσαλονίκης επί τω ακούσματι των λέξεων αυτών, “εμειδίασε” με νόημα!!

•••Το κακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι εμπλέκουν και Ιεράρχες του Φαναρίου ,οι οποίοι ενδιαφέρονται δήθεν για να καταλάβει τον Θρόνο της Θεσσαλονίκης ο Αρχιμ. Συμεών και να αποκόψουν με αυτό τον τρόπο τον δρόμο άλλων Πατριαρχικών Ιεραρχών, που ορέγονται να καταλάβουν την επίζηλη αυτή Μητρόπολη.Και μάλιστα λέγεται ότι οι Ιεράρχες αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τις εξελίξεις,έχουν κάνει και την κατάλληλη προεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αλλά και μόνο γιαυτό το τελευταίο καταλαβαίνει κανείς ότι όλα αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς! Και τούτο διότι όσοι γνωρίζουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ξέρουν ότι δεν κινείται με τέτοια ευτελή κριτήρια!

•• Κατανοούμε ως ένα βαθμό το ενδιαφέρον που υπάρχει γιαυτή την Μητρόπολη,αλλά είναι ασέβεια να διακινούνται σενάρια με αυτό τον ανήθικο τρόπο.Αν μη τι άλλο ο Γέρων Θεσσαλονίκης Ανθιμος, παρά την ηλικία του,λειτουργεί ανελλειπώς και κηρύττει κάθε Κυριακή και με τον τρόπο του και το παράδειγμά του διδάσκει τους νεότερους εκ των Ιεραρχών !! Σε μία εποχή μάλιστα που χθεσινοί Ιεράρχες το έχουν ρίξει στα ταξιδάκια και στις δημόσιες σχέσεις, ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μετά από μία επιτυχή ποιμαντορία επί 41 ολόκληρα χρόνια στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, όπου άφησε σημαντικότατο έργο (από το οποίο ο διάδοχός του Ανθιμος Β ´, δεν έχει αφήσει ούτε το μισό), συνεχίζει στη Θεσσαλονίκη από το 2005, να μας εκπλήσσει με το νεανικό σφρίγος του και την όρεξή του να δημιουργεί! Πόσοι Ιεράρχες εκ της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας ακολουθούν το πρόγραμμα του Θεσσαλονίκης Ανθίμου; Άντε ένα- δύο ακόμη!! Τους υπόλοιπους τους πρόλαβαν τα χρόνια τους! Και δυστυχώς και πολλοί εκ των νεοτέρων δείχνουν …”κουρασμένοι” πριν την ώρα τους! Αλλά είναι να τόχει ο άνθρωπος! Ο Ανθιμος διαθέτει στόφα παλαιού Αρχιερέως και όπως όλα δείχνουν έχει να …θάψει ακόμη πολλούς!! Ας μην βιάζονται οι υποψήφιοι! Και αυτό ισχύει και για άλλες υποψηφιότητες που έχουν βάλλει πλώρη για Θεσσαλονίκη! Αυτό για παράδειγμα που χωρίζει τη Θεσσαλονίκη από γειτονικούς…καταρράκτες, δεν είναι μόνον ότι οι καταρράκτες δεν έχουν ποτέ ομαλή έκβαση των υδάτων,ενώ η θάλασσα του Θερμαϊκού χρειάζεται γαλήνη ! Και θα το καταφέρουν αυτό το ρεύμα που εκπορεύεται από το βάθος της ευρύτερης Θεσσαλονίκης! Και ο Θεός σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι μεγάλος χορατατζής!!

••• Για την ιστορία να πούμε κάτι ακόμη που είναι ενισχυτικό των όσων λέμε!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι κατά μερικά έτη,νεότερος του Θεσσαλονίκης Ανθίμου και όμως ο Ανθιμος λειτουργεί κάθε Κυριακή και ομιλεί! Επομένως είναι άκομψο να διακινούνται σενάρια διαδοχής γιαυτή την Μητρόπολη, όταν υπάρχουν Μητροπόλεις που οι Μητροπολίτες έχουν αφήσει προ πολλού την διοίκηση των Μητροπόλεών τους σε πρόθυμους παρατρεχάμενους ή στον αυτόματο πιλότο! Ύστερα αν αρχίσουμε αυτό τον πόλεμο αλληλοεξόντωσης, τότε σε λίγο θα αρχίσουν τα σενάρια διαδοχής του ίδιου του Αρχιεπισκόπου. Ήδη οι πληροφορίες λένε ότι εντός της Ιεραρχίας έχουν συσταθεί οι πρώτες ομάδες, ακούγονται ήδη τα ονόματα των ομαδαρχών–ήτοι τα πρωτοπαλίκαρα κάθε ομάδας– και συζητούνται ακόμη και μεταξύ των πολιτικών τα πρώτα ονόματα υποψηφίων για την επόμενη μέρα! Να αρχίσουμε να τα γράφουμε όλα αυτά; Πώς θα φανεί στα δώματα της Αγίας Φιλοθέης;Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Γιαυτό σεμνά! Και σοβαρότης και αυτοσυγκράτηση!

•• Και επειδή μου αρέσει η εκκλησιαστική μας ιστορία,να καταθέσω κάτι που ο Μακαριστός Γέρων Κορίνθου Παντελεήμων μου είχε πεί και αφορά την πλήρωση κενών Μητροπόλεων το 1974. Τότε επικρατούσε μεγάλος αναβρασμός γιατί τα κενά ήταν πολλά είτε γιατί είχαν κηρυχθεί έκπτωτοι 12 Μητροπολίτες, είτε γιατί είχαν δημιουργηθεί αρκετές νέες Μητροπόλεις. Όπως ήταν επόμενο γίνονταν πολλές διεργασίες τότε, μέχρι να καταλήξουν στα κατάλληλα πρόσωπα ! Για την Θεσσαλονίκη τότε, μετά την απομάκρυνση του αειμνήστου Λεωνίδα, ακούστηκαν πολλά ονόματα, ακόμη και Αρχιμανδριτών!! Αλλά ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και ο αείμνηστος Κορίνθου Παντελεήμων που κινούσε τα νήματα, επέμειναν στην εκλογή δια μεταθέσεως γιαυτή την Μητρόπολη. Και μάλιστα επέλεξαν επί τούτου τον από Σάμου Παντελεήμονα Χρυσοφάκη, πνευματικό ανάστημα του προτελευταίου την εποχή εκείνη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Παπαγεωργίου. Και όπως είχε πεί ο Σεραφείμ τότε:

–“Άντε ρε παλλικάρια μου,να πάμε τον Παντελή στη Σαλονίκη, για να μπορεί να μιλάει ελεύθερα και να λέει και για τα εθνικά μας θέματα που στη Σάμο δεν τον άφηναν να τα πεί, για να μην προκαλεί τους Τουρκαλάδες απέναντι!”
Έτσι γράφεται η ιστορία της Εκκλησίας μας, με αλήθειες!!

•• Και επειδή παραπάνω εξαιρέσαμε και τον Μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ, από τους τέσσερις Μητροπολίτες που ζήτησαν εκλογές ημετέρων διαδόχων, να πούμε ότι και γιαυτή την Μητρόπολη παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα! Ήδη Μητροπολίτης, ιδιαιτέρως συμπαθής στην Ιεραρχία, που διαθέτει φυτώριο υποψηφίων προς Αρχιερατεία, εκδηλώνει την πρόθεσή του προς τους άλλους Ιεράρχες να δεί τον πρωτότοκο εκ των πνευματικών του υιών να καταλαμβάνει μία Μητρόπολη όταν έλθει εκείνη η ώρα!Και έχει ανταπόκριση η προσπάθεια!
Το σήμα ελήφθη όβερ.

••• Τα ερωτήματά σας πολλά και εύλογα,για τον …”πνευματικό” εκείνο που θέλει προφανώς να συναγωνιστεί τον δημιουργό των …πενήντα αποχρώσεων του γκρί!! Στην Αρχιεπισκοπή τον ξέρουν πολύ καλά! Αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάνει τίποτα! Τον αφήνουν να ….ολοκληρώσει την έρευνά του! Όταν αρχίσω και δημοσιεύω συνομιλίες και φωτό,σίγουρα θα καταλάβουν ότι δεν αστειεύομαι!!

•• Το λάθος που έκανα τότε, να μη δημοσιεύσω συνομιλίες–που αφορούσαν και το πρόσωπό μου–της περιβόητης Νικόλ( που εξακολουθεί να έχει δύναμη παρασκηνιακά και να κάνει κακό σε ανθρώπους) για την εκλογή Γρεβενών, δεν θα το ξανακάνω! Και δεν έπραξα το αυτονόητο τότε, για να μην εκθέσω πρόσωπα που διαδραματίζουν θεσμικό ρόλο στην Εκκλησία μας και στην κοινωνία μας! Αλλά δεν εκτιμήθηκε! Αντιθέτως το φέρουν βαρέως που ξέρω περισσότερα από αυτά που μου επιτρέπεται να ξέρω… Αλλά ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά και το νοικοκύρη! Νομίζουν ότι επειδή τώρα ομιλούν σε …άλλα τηλέφωνα,δεν γίνονται πλέον αντιληπτοί; Μα το απόρρητο των συνομιλιών , ώ αφελείς,είναι πλέον διάτρητο! Σήμερα με μία συσκευή από αυτές που πουλιούνται ελεύθερα στην αγορά, μπορείς να ακούσεις όποια συνομιλία διαδραματίζεται κεκλεισμένων των θυρών επί της οδού… Γεωμέτρου για παράδειγμα….. στην Αθήνα! Αλλά και όπου αλλού!

•• Τί θέλετε δηλαδή,να χαίρονται ορισμένοι μόνο με τις δικές μου συνομιλίες με τον Αρχιμ. Ιάκωβο Γιοσάκη; Ας μην βιάζονται! Τους περιμένω στην γωνία! Και κυρίως μερικούς άσπονδους φίλους, που έκαναν τον φίλο δηλαδή, μέχρι να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη προαγωγή και να φορέσουν την Μίτρα! Και τώρα;; Τώρα τρίβουν τα χέρια τους και βγάζουν όλη τη χολή τους για την δική μας περιπέτεια!
Ξεχνούν δυστυχώς ότι ο εισαγγελεύς επεσκέφθη τον Αρχιεπίσκοπο για τα δικά τους …”κατορθώματα” τα οποία εντόπισε σε κάτι τηλεφωνικές συνομιλίες! Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος στην περίπτωσή τους υπήρξε συγχωρητικός και μεγαλόψυχος!Τις συνομιλίες τους πάντως εμείς τις έχουμε,δεδομένου ότι τότε που πήραμε αυτές που μας αφορούν πήραμε και όλες τις άλλες, έτσι για να ….πλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας επί τα χείρω…. Τρομάρα τους!

•••Αλλον κληρικό ταλαιπωρεί ο Αρχιεπίσκοπος γιατί ο κληρικός αυτός,δεν ξέρει να σκύβει το κεφάλι, στην γεροντική παράνοια ενός Ιεράρχη που παριστάνει τον ..Ιαβέρη της Ιεραρχίας! Αλλά αυτά που θα αρχίσουν να βγαίνουν σε λίγο και να αποκαλύπτονται, αλλά και μετά θάνατον,θα μας μιλήσουν πολύ εύγλωττα για το κενό και κακό περιεχόμενο του ανδρός!

••• Συγνώμη ζητά αυτός που έχει διαπράξει αδίκημα και όχι αυτούς που καταγγέλει αληθή γεγονότα και μάλιστα με αποδείξεις και φωτό.Και για να καλυφθούν όλα αυτά απαιτείται συγνώμη δια της ψυχολογικής βίας και της επιβολής δια του δεσποτισμού!!Αλλά αυτά είναι παλιές και κακές συνταγές και γιαυτό καταδικασμένες από την ίδια την Εκκλησία. Δεν είναι ορθόδοξα πράγματα τα οποία δεν τιμούν αυτούς που τα μηχανεύονται και ασφαλώς προσβάλλουν την Εκκλησία μας και την Ορθόδοξη παράδοσή μας! Ο σκοταδισμός αυτός δεν θα περάσει! Έχει δύσει από χρόνια! Και όσοι επιχειρούν να τον επαναφέρουν είναι ευτυχώς ολίγοι και πνέουν τα λοίσθια! Θα πάρουν μαζί τους αυτό το κακό παρελθόν!

•••Συγνώμη απαιτεί ο Γέρων και εκβιάζει με καθυστέρηση των ανακρίσεων και η επίσημη Εκκλησία δια της ΔΙΣ κωφεύει!! Βρε δεν υπάρχει ένας Συνοδικός Μητροπολίτης να πεί ότι όλα αυτά είναι παράνομα και αντικανονικά;; Αλλά φτάσαμε στο σημείο να απαιτεί και η Νικόλ!!Τί άλλο θες κυρά μου; Πήρες ως τρόπαιο το πετραχείλι του ανθρώπου τόσους μήνες, τί άλλο θές;

••• Αναρωτιέμαι ωστόσο πόσο υποκριτές και σκατόψυχοι μπορεί να είναι μερικοί άνθρωποι,ώστε να επιχαίρουν με τις περιπέτειες κάποιων συνανθρώπων τους,όταν αυτοί οι ίδιοι, έχουν λερωμένη τη φωλίτσα τους!! Και μάλιστα το …συνεχίζουν αυτό!!!

••• Α, ξέχασα να σας πώ ότι ο μεγαλόσχημος αυτός που κατέχει τη νευραλγική θέση, εξακολουθεί να συνομιλεί τηλεφωνικά τουλάχιστον, με την φίλη του, τη Νικόλ, όπως και με το σπίτι της Καλλιθέας, που τον μαγνητοφωνούσαν και τα κυκλοφορούν τις συνομιλίες τους σε κασέττες! Είναι το σπίτι που χτυπούσε το ..κουδούνι, η Ράνια με τις κάμερες! Το θυμάστε;

••• Ένας φίλος μου που τον ξέρει καλά αυτόν τον.. θεσμικό, μου είπε ότι θέλει να τα έχει καλά μαζί με τη Νικόλ για να λέει καμμιά καλή κουβέντα… Δεν ξέρεις τί γίνεται καμμιά φορά!! Με την ίδια τακτική και ο προκάτοχός του εξασφάλισε το φιλέτο για τον εαυτό του και άφησε τα …πα·ι·δάκια της περιοχής στον άλλον!!

••• Το έχουμε ξαναπεί…
“Χείλη Ιερέως, ου ψεύδονται!! Χείλη Αρχιερέως, ούουου ψεύδονται..”
Το έφερε στη σκέψη μας βοηθός Επίσκοπος, που τώρα για να αποφύγει την οργή του κακόψυχου και εκδικητικού Μητροπολίτη του, αναιρεί όλα αυτά που έλεγε, που έκανε και μηχανορραφούσε, γιατί δεν ήθελε την προαγωγή ενός συναδέλφου του!
Μας τηλεφωνούσε και μας έλεγε ότι τον θέλει και προσπαθεί να τον επιβάλλει η …”νύφη”, που κάνει ότι θέλει στη Μητρόπολη και τώρα το αναιρεί! Πού ξέραμε εμείς για τη νύφη; Ούτε που την έχουμε δεί ποτέ και ούτε την ξέρουμε!
Μας έλεγε για το ..ζακούτζι που κάνει ο Άγιος , κάθε βράδυ, κάτω από τον έναστρο ουρανό και τώρα το παίρνει πίσω! Έλεγε ότι του πλένει τα σώβρακά του με τα χεράκια του και τώρα κάνει …γαργάρα με τα απόνερα από το πλύσιμο! Μας βρήκε συνοδευόμενος από την αδελφή του, σε καφέ έξω σχεδόν από την Αρχιεπισκοπή και μας κέρασε τον καφέ, χωρίς να τον έχουμε ξαναδεί..
Μας έκανε το τραπέζι παρά θιν αλός, στου Δουράμπεη!!
Και τώρα;; Τώρα δεν ξέρει τί συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!! Τα αρνείται όλα ο αθεόφοβος και είναι Επίσκοπος της Εκκλησίας μας! Αλλά δεν ξέρει ότι εγώ είμαι παλιά καραβάνα και κρατώ κρυμμένους άσσους που θα τους βγάζω έναν- έναν!! Και τότε θα γελάσει κάθε πικραμένος!!

•••Κι ύστερα αναρωτιέται γιατί όταν τον συνάντησα όλως τυχαίως, έκανα ότι δεν τον ήξερα, ενώ εκείνος μου μίλησε εγκαρδίως!
Μα για να μή σε φ τ ύ σ ω κατάμουτρα κακομοίρη μου, για την κατάντια σου, δεν σου μίλησα!!! Σε προστάτευσα από τη ροχάλα..!! Όταν σε ξαναδώ δεν θα τη γλυτώσεις!!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…