Αποφάσεις πρώτης συνεδρίας ΔΙΣ

Αποφάσεις πρώτης συνεδρίας ΔΙΣ

Συνήλθε χθές, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Φεβρουάριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 

Κατά τη σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατήρτισε την Ημερησία Διάταξη της Έκτακτης Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συγκληθεί την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου ε.έ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, με θέμα την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με θέμα το μάθημα των Θρησκευτικών και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με θέμα την πορεία του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τις προτάσεις: της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 13ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19ης Μαρτίου 2017 και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 5ης έως και 11ης Μαρτίου ε.έ.

Ακολούθως όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο, στα Ιεροσόλυμα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ανακοίνωσε στο Σώμα ότι σήμερα εκδικάζεται στα πολιτικά δικαστήρια η υπόθεση της αμφισβητήσεως της κυριότητος του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας επί του κτήματος Πεύκα Βέρδη στη Δυτική Αττική και δεσμεύθηκε για την παραχώρηση τμήματος της ως άνω εκτάσεως προς την Ιερά Σύνοδο για τη δημιουργία δομών προνοίας μετά την οριστική δικαίωση του ως άνω Ναού. Το δε υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη ιδρυμάτων και του προνοιακού έργου της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών: Αρχιγραμματείας, επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως και Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

 

 

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου