You are currently viewing ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΓΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ: “ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ…”

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΓΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ: “ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ…”

 

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα συναντούμε έναν από τους πλέον φωτισμένους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον Σταγών &  Μετεώρων κ. Σεραφείμ.
Μας μιλάει για το μήνυμα των Χριστουγέννων, το ρόλο της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και το λόγο της Ορθοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή παγκοσμίως. Ο άγιος Σταγών μας νουθετεί πατρικά και μιλάει με τη γλώσσα της αληθείας, όπως πάντα, βάζοντας τέλος ακόμη και στα σενάρια που κυκλοφορούν περί παραίτησής του. Μιλάει ανθρώπινα και για πρώτη φορά αναφέρεται στα γεγονότα του 1974 και στην απομάκρυνσή του από τον Επισκοπικό Θρόνο της Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών. «Όλοι γνωρίζουν ότι αδικήθηκα» λέει χαρακτηριστικά«με εκδίωξαν από τη Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών που είχα εκλεγεί, χωρίς κατηγορητήριο, με μη νόμιμο τρόπο, χωρίς Εκκλησιαστική Δίκη…».
Τέλος αναφέρεται στα Άγια Μετέωρα και στη θέλησή του να εργαστεί πολύ ακόμη ώστε να αναδειχθούν περαιτέρω ως πνευματικός φάρος της Ορθοδοξίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-Σεβασμιώτατε σας ευχαριστώ για τη διάθεσή σας να μοιραστείτε μαζί μας και με τους αναγνώστες του trikalavoice.gr  πνευματικούς λόγους, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ήθελα να ξεκινήσω τη συζήτησή μας, επίκαιρα, ζητώντας να μου πείτε ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ορθοδοξία, σε μια αιματοβαμμένη εποχή, με τρομοκρατικά χτυπήματα, πολέμους και νεκρούς καθημερινά;
Κύριε Αλεξίου, αγαπητέ μου Βασίλη θέλω να δεχθείτε τις δικές μου ευχαριστίες για το γεγονός ότι μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Χριστεπώνυμο πλήθος, με την ελπίδα τα όσα θα πω να βοηθήσουν έστω και κατ’ ελάχιστον στην προκοπή των ανθρώπων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας. «Ποιο μήνυμα εκπέμπει η Ορθοδοξία» λοιπόν…Ο Θεός Αγάπη εστί. Ο Χριστός είναι ο Ποιμένας μας. Ήρθε στο κόσμο ως λυτρωτής, διανέμοντας την αγάπη σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις Ηπείρους και σε όλες τις θρησκείες. Τα όσα σήμερα γίνονται ανά τον κόσμο και στην ίδια μας τη γειτονιά, είτε ως έργα νοσηρών εγκεφάλων, είτε ως ατομικά σφάλματα, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι άνθρωποι δεν έχουν γνωρίσει το θέλημα του Θεού. Αν αυτό συμβεί, αν γνωρίσουν τον Χριστό και την ανεξάντλητη αγάπη του (…και αυτό είναι ευθύνη και δικιά μας), θα είναι το κέρδος για το λαό και την ανθρωπότητα, θα έχουμε έναν διαφορετικό κόσμο. Αν βάλουμε την αγάπη και το θέλημα του Θεού πάνω από τα «εγώ» μας και τις βλέψεις.
– Συμπληρώνετε 47 χρόνια Αρχιερατείας, είστε ο δεύτερος παλαιότερος Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας, έχετε ζήσει και συνεργαστεί με τέσσερις Αρχιεπισκόπους. Ο ρόλος της Εκκλησίας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ποιος μπορεί να είναι;

Η Εκκλησία είχε πάντοτε μια σταθερή πορεία, ανεξαρτήτως των ανθρώπων που κατά καιρούς την διακόνησαν και την διακονούν και που οπωσδήποτε έχουν βάλει και βάζουν τη δικιά τους σφραγίδα. Οι Επίσκοποι και οι κληρικοί μπορεί να αλλάζουν, η Εκκλησία όμως πορεύεται σταθερά. Η Εκκλησία υπάρχει για να εμπνέει τους ανθρώπους, να τους οδηγεί στη μετάνοια και τη σωτηρία. Γι’ αυτό και είναι το καταφύγιο των ανθρώπων, γιατί προσπαθεί παρά τις δυσκολίες και τις ιδιομορφίες της εποχής να πετύχει να ομοιωθούν οι άνθρωποι με  το Θεό. Να κάνει τους ανθρώπους «Μικροθεούς». Αυτός είναι ο ρόλος της.
-Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη στιγμή της ζωή σας, της Αρχιερατείας σας;…
Δύσκολο ερώτημα, αλλά και συνάμα απλό. Ξέρετε, όταν αποφάσισα να ακολουθήσω το δρόμο της Ιεροσύνης δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι θα γίνω Επίσκοπος. Μάλιστα όταν με εξέλεξε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1970 Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών αντιδρούσα μη αποδεχόμενος τη μεγάλη αυτή τιμή, να γίνω «Ποιμένας» ενός λαού, μιας Μητροπόλεως. Ωστόσο μετά από μεγάλη επιμονή  απεδέχθην την τιμή και την ευλογία αυτή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό γεγονός, αυτό είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ γεγονός, ότι εξελέγην Αρχιερέας, παρά τα όσα πολλά μεγάλα και μικρά που με τη βοήθεια του Θεού πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Αν πρέπει να μιλήσω για ακόμη ένα γεγονός είναι ότι η Ιεραρχία με εξέλεξε για να εργαστώ, όπως και εργάστηκα πολύ, για 4 χρόνια και 1 μήνα, στη Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών και από το 1991 επανορθώνοντας μέρος της αδικίας στη Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων, την «Σταγών» που αποτελεί τον κορμό της νέας, μόνιμης Μητρόπολής μας πια εδώ στην Καλαμπάκα.
-Νιώσατε αδικημένος όταν απομακρυνθήκατε, από τη Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών; Και πως δουλέψατε σε μια νεοσύστατη Μητρόπολη, όπως η Σταγών & Μετεώρων που δεν είχε ούτε… γραφεία, ούτε μια καρέκλα, όταν την αναλάβατε;
Είναι κοινή αλήθεια και στο βάθος όλοι γνωρίζουν ότι αδικήθηκα. Με εκδίωξαν από τη Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών που είχα εκλεγεί, χωρίς κατηγορητήριο, με μη νόμιμο τρόπο, χωρίς Εκκλησιαστική Δίκη, απλώς εφαρμόζοντας το «αποφασίζω και διατάζω», επειδή κάποιοι παλαιοί Αρχιερείς  αντιδρούσαν στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Α΄.
Με λύπησε πολύ εκείνο το γεγονός, όχι γιατί έχασα τη Μητρόπολη, αλλά γιατί με πίκρανε η αδικία. Ωστόσο όπως καλά γνωρίζετε έφυγα ειρηνικά, σιωπηλός και προσευχόμενος υπέρ όσων με κατεδίωξαν και για την επιτυχία των διαδόχων μου. Εργάστηκα σιωπηλά επί 17 χρόνια, εκτός «διοικητικής Εκκλησίας» και μέχρι της δικαιώσεώς μου. Εξάλλου καμία Μητρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία μας. Η Εκκλησία μας δίνει, μας ορίζει ως «διαχειριστές» των Μητροπόλεων. Τα γεγονότα της εποχής και τα μετέπειτα θα μείνουν στην ιστορία.
Έτσι λοιπόν και για να καταλήξω, αισθάνθηκα την πίκρα και την αδικία, αλλά δεν κράτησα κακία και εμπάθεια, παρέμεινα πάντα προσευχόμενος υπέρ των διωκτών μου. Κι έτσι όταν το 1991 η Εκκλησία επέλεξε με «ευγενική συμπεριφορά» να μου δώσει ένα μικρό κομματάκι της Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών,  την «Σταγών», αποδέχθηκα και εργάστηκα με ζήλο. Ίσως πολλοί να περίμεναν τότε ότι θα αποτύχουμε, αλλά όχι. Εργαστήκαμε προς Δόξαν Θεού, φτιάξαμε νέους Ενοριακούς Ναού, επανδρώσαμε όλες τις Ενορίες και σήμερα δεν έχουμε κενά, εκτός από μια-δυο θέσεις, αναστηλώσαμε τα Μοναστήρια, και η Μητρόπολή μας με τη χάρη του Θεού ανυψώθηκε σε μόνιμη πια, σε μια γωνιά της Θεσσαλικής γης, στη σκιά των Μετεώρων, πνευματικός φάρος και οδηγός, σημείο αναφοράς για όλους.
-… Σεβασμιώτατε έχει αναδειχθεί σε τόσο σημαντική η Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων που ήδη διαρρέονται φήμες για πιθανή παραίτησή σας, ενώ με την ίδια ευκολία εμφανίζονται και φιλόδοξοι διάδοχοί σας. Έχετε σκεφτεί να παραιτηθείτε, αλήθεια;
Όχι, δεν το έχω σκεφτεί.Ίσως αν ήμουν σε μιαν άλλη Μητρόπολη, μόνιμη από ετών, με δομές, με οργάνωση, ίσως να το σκεφτόμουν. Όμως, όχι. Η Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής ως μόνιμη και αυτό που έχει ανάγκη είναι εμβάθυνσης στην κοινωνία και ακόμη καλύτερη λειτουργική δομή. Γι’ αυτό είμαι εδώ και εργάζομαι, ασκώ τα Λειτουργικά μου καθήκοντα και με τους άξιους κληρικούς μας δουλεύουμε ώστε αυτό το «μικρό τρίγωνο» της Δυτικής Θεσσαλίας, όπως χαρακτηριστικά λέω να αποκτήσει την οντότητα που πρέπει. Τα Άγια Μετέωρα προβάλλουν με αυτοθυσία και αποτελούν το σύμβολο αγάπης του ανθρώπου προς τον Θεό και του Θεού προς τον άνθρωπο. Αυτή τη μοναδικότητά τους καλούμαστε να αναδείξουμε.
Άρα, λοιπόν, εγώ είμαι εδώ και όσο ο Θεός μου δίνει δύναμη θα είμαι εδώ, να προσεύχομαι για τη σωτηρία του λαού μας και να καθοδηγώ το ποίμνιό μου, με τη γλώσσα της αληθείας και της αγάπης. Τα περί παραίτησής μου τα θεωρώ ΑΚΑΙΡΑ και ΑΚΥΡΑ. Όσο για τα της διαδοχής, έχουμε εδώ, άξιους κληρικούς, μορφωμένους, καταρτισμένους, πνευματικούς και κυρίως έντιμους.
-Σεβασμιώτατε σε λίγες μέρες «Χριστός γεννάται»!… Ποιο είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων;
Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι απλό. Είναι η σάρκωση του Λόγου του Θεού, είναι η ΑΓΑΠΗ. Η αγάπη που θεμελιώθηκε από τον Χριστιανισμό πάνω στο αίμα του Σταυρωθέντος Θεού. Γεννάται σε ένα σπήλαιο, φτωχό, ταπεινό με την προοπτική να σωθεί ο κόσμος από την αμαρτία. Και η ΑΓΑΠΗ ξέρετε έχει δυο όψεις… Τη μια , τη θεωρητική, για την οποία ομιλούμε και τη δεύτερη την πρακτική, αν και κατά πόσο εφαρμόζουμε δηλαδή αυτά που λέμε. Ο Απόστολος Παύλος στον Ύμνο της Αγάπης τα λέει όλα, τόσο απλά και τόσο όμορφα… Και για να αγαπάς το Θεό θα πρέπει να αγαπάς τον πλησίον σου. Αυτό είναι το νόημα, αυτό είναι το μήνυμα τον Χριστουγέννων. Χριστός γεννάται, δοξάσατε…
Σεβασμιώτατε σας ευχαριστώ θερμά. Να εύχεστε…

Του Βασίλη Αλεξίου από trikalavoice.gr