You are currently viewing Σφηνάκια που …τζού-ζουν/ 2016-5

Σφηνάκια που …τζού-ζουν/ 2016-5

•••• Πολύ θόρυβο  και ταραχή προκάλεσαν τα προηγούμενα σφηνάκια… Τα ερωτήματα και οι απορίες σας πολλές! Όμως δεν γίνεται να είμαι πιο σαφής γιατί μετά δεν θάχει νοστιμάδα! Πρέπει να παρουσιάζω τα γεγονότα με επικάλυψη ,αφήνοντας κάποια υπονοούμενα που θα σας οδηγούν στη λύση του γρίφου!

••• Έχω πολλά ράματα για τη γούνα και  τα ράσα του Αρχιμανδρίτη που σύχναζε μέχρι τώρα στο ΤΙΤΑΝΙΑ… Ξέρω ότι δεν θα ξαναπάει πια… Κρίμα… Αλλά όπου κι αν πάει  θα τον ξετρυπώσω… Όμως, ας μην μπαίνει στον κόπο να βάζει… “αλλότριο ικέτη”  για να με  κάνει να μην ξαναγράψω, γιατί  θα θυμώσω… Και να ξέρει οτι όταν θυμώνω τότε δεν με σταματά κανείς! Και για την περίπτωσή του έχω  να πώ και να παρουσιάσω πολλά και μάλιστα φωτογραφικά! Και αυτή τη φορά θα καθίσει εκεί που ο Μητροπολίτης του κάνει ό,τι  μπορεί  για να οδηγήσει άλλους  κληρικούς, εκτός έδρας του–δηλαδή στο εδώλιο του κατηγορουμένου! Κυριακή κοντή γιορτή!

••• Ακούω συχνά Αρχιερείς της Εκκλησίας μας και μάλιστα νεόκοπους, νεοεκλεγμένους, να λένε οτι αυτό που απουσιάζει από το ορθόδοξο ποίμνιο είναι  η Εκκλησιαστική εκπαίδευση! Δεν είμαστε “λένε” εκπαιδευμένο εκκλησίασμα.  Δεν ξέρουμε “λένε” εμείς οι Ορθόδοξοι να φερόμαστε και να πειθαρχούμε εντός του ναού, σε αντίθεση με τους καθολικούς ή τους προτεστάντες! Αλήθεια τί έκαναν γιαυτό το θέμα οι Ιεράρχες που απλώς κάνουν την διάγνωση;; Γιατί δεν εκπαιδεύουν, όπως πρέπει τα ποίμνια των Μητροπόλεών τους; Γιατί δεν ασχολήθηκαν με το ευαίσθητο αυτό θέμα ,όσο ήταν Αρχιμανδρίτες; Και τώρα ως Αρχιερείς γιατί δεν προτείνουν στην διοίκηση της Εκκλησίας να κάνει κάτι συλλογικά για το θέμα αυτό;; Και οι εκκλησιαστικές οργανώσεις που κάποτε έπαιζαν αυτό το ρόλο, φρόντισαν να τις εξαφανίσουν! Και τώρα; Αρκεί  να το επισημαίνουν!  Και  μετά βγάζουν την ουρά τους έξω…..

•••Ποιός θα γλιτώσει την Εκκλησία και τους ιερείς μας από τον δεσποτισμό που αναπτύσσουν ορισμένοι– ευτυχώς– Ιεράρχες μας; Ειναι δυνατόν να αυθαιρετούν , να επιβάλλουν παράνομες ποινές, να στοχοποιούν κληρικούς και να τους ανέχεται η διοίκηση της Εκκλησίας σεβόμενη τους…. αιώνες που κουβαλούν;; Η Εκκλησία δεν θέλει να έλθει σε ρήξη με τη …γεροντική εμμονή Ιεραρχών που τους αρέσει  να αυθαιρετούν! Άλλωστε  τα κάνουν όλα αυτά,ταμπουρωμένοι πίσω από το απαρχαιωμένο σύστημα δικαιοσύνης,  στο οποίο στηρίζεται η Εκκλησία( σε νόμο του 1933) και κάνουν ό,τι θέλουν! Ένα σύστημα που ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προσπάθησε να το αλλάξει και να το εκσυγχρονίσει αλλά η “σφηκοφωλιά” που δρούσε τότε μέσα στην Ιεραρχία , δεν τον άφησε!! Και έβαλε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο θέμα για να σταματήσει σίγουρα τις αλλαγές και να αφήσει την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη να χτυπιέται σα να ευρίσκεται στην εποχή του λίθου!

•••Και ναί μεν η Εκκλησία δεν τραβά το χαλινάρι στους αυθαιρετούντες  η Γεν. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης τί κάνει ; Άλλωστε έχει προσωπική πείρα από παλιές… αρχιερατικές υποσχέσεις, αυθαιρεσίες αλλά και από αθέτηση του λόγου τιμής!Γιαυτό θα πρέπει να σκύψει πάνω στο θέμα αυτό και να αποδώσει ευθύνες  όπου υπάρχουν! Και να δημοσιοποιήσει τα ευρήματα από την έρευνα που θα κάνει για να χάσουν ορισμένοι τον ύπνο τους!

••• Για την πάταξη, πάντως, αυτών των αυθαιρεσιών και των αρρωστημένων φαινομένων που υπάρχουν εντός του εκκλησιαστικού χώρου, θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά ο Υπουργός Παιδείας. Και αυτό δεν θα είναι παρέμβαση αλλά διασφάλιση της ισονομίας για όλο τον κλήρο!

••Ο ΙΣΚΕ  επίσης πρέπει να δεί το θέμα αυτό με σοβαρότητα! Αφορά όλο τον κλήρο – εγγάμους και αγάμους! Αν ένας κληρικός μας πέσει στα χέρια ενός κομπλεξικού και  κακόψυχου Ιεράρχη, τότε τον τυλίγουν σε μία κόλλα χαρτί και τον ταλαιπωρούν, ακόμη και αν το αδίκημα είναι κάτι ασήμαντο! Όπως  το οτι ο κληρικός έβηξε χωρίς να ζητήσει την άδεια του Μητροπολίτη! Τόσο καλά!

••• Για παράδειγμα κληρικός Μητρόπολης της Θεσσαλίας τέλεσε το Μυστήριο του γάμου ημέρα Παρακευή ! Βιαζότανε να φύγει το ζεύγος των νεονύμφων για τις ΗΠΑ και ο κληρικός έκανε κατ´οικονομία το ιερό Μυστήριο ημέρα Παρασκευή, που την απαγορεύουν οι θείοι και ιεροί κανόνες! Αλλά μόνο αυτό απαγορεύεται από τους Ιερούς κανόνες;  Μόνο εδώ παραβιάζεται το γραπμμα του εκκλησιαστικού νόμου;Τα υπόλοιπα τα τηρούμε; Μήπως επιτρέπουν οι κανόνες να γίνονται γάμοι το Σάββατο ;; Ασφαλώς όχι! Οπότε ο ζηλωτής κατά τα άλλα Αρχιερεύς,ετιμώρησε τον ιερέα με μηνιαία αργία ,η οποία μάλιστα ναί μεν στα χαρτιά ήρξατο  αμέσως μετά την επιβολή της, αλλά επειδή είχε υποχρεώσεις ο ναός την εποχή εκείνη ,ζητήθηκε από τον ιερέα να την τηρήσει κατά τον μήνα Νοέμβριο.. Δύο- τρείς μήνες μετά από την επιβολή.. Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό… ότι  δηλαδή ένας ιερεύς τιμωρείται γιατί τέλεσε το Μυστήριο του γάμου απαγορευμένη μέρα!! Αυτό είναι το καμουφλάζ … το δυσάρεστο είναι ότι η ίδια Μητρόπολη, έχει στην δούλευσή της και πληρώνει με χρήματα των θρησκευομένων Ελλήνων, ανθρώπους που εργάσθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την αποδόμηση της Εκκλησίας από τα της Κοινωνίας μας και του λαού μας! Δηλαδή οι αγώνες που έδωσαν αιώνες πρίν, μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας,όπως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος, πήγαν στράφι!! Ήλθαν οι νέο–πατέρες να μας τα αλλάξουν όλα!  Κατά τα άλλα τους ενόχλησε ο γάμος, ημέρα Παρασκευή !! Ε, πώς θα γίνουν αρεστοί στους ζηλωτές;; Άσχετο αν πλήρωσε το τίμημα του προσωπικού γοήτρου ακριβά, ένας απλός ιερεύς!  Πάντα έτσι γίνεται!Τί κρίμα!

••• Τί έχει πιάσει Ιεράρχη της Θεσσαλίας και θέλει να εξολοθρεύσει τον Μοναχισμό της Επαρχίας του; Πού θα βρεί στην εποχή μας άλλους Μοναχούς, για να επανδρώσει Μονές που είχαν βρεί τη σειρά τους και τώρα θα ρημάξουν; Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί πιστεύει  τα όσα κακοήθη λένε για τους Μοναχούς αυτούς, διάφοροι παράγοντες της επαρχίας του,για ιδιοτελείς σκοπούς; Μα και γιαυτόν άρχισαν να  λένε και να κελαηδούν διάφορα, τί πρέπει να γίνει;  Και μήπως θεωρεί πως όταν  εξοστρακίσει τους Μοναχούς και τις Μοναχές που δεν θέλει, θα γίνει μετά αποδεκτός ακόμη και από αυτούς που έχουν αρχίσει να δυσφορούν με την  αμετροέπειά  του; Μα δεν καταλαβαίνει οτι μετά θα έλθει η δική του σειρά; Και τότε ποιός θα τον προστατεύσει;  Είναι τόσο οδυνηρό! Να μην έχει μέτρο και διάκριση!!

••• Αυτοί που έστειλαν τις καταγγελίες για οικονομικές δήθεν αυθαιρεσίες μιας Μητρόπολης στον τομέα του Γενικού Φιλοπτώχου, έκαναν το λάθος να αλλοιώσουν κάποια από τα πραγματικά στοιχεία! Όσοι με γνωρίζουν καλά και σωστά,ξέρουν οτι δεν κάνω πίσω όταν θεωρώ ότι έχω δίκαιο. Όπως πως  όταν διαπιστώσω οτι έχω κάνει λάθος ζητάω συγγνώμη, όχι για να …”γλιτώσω”, όπως είπε κάποτε ένα κήτος που είχε φέρει για μάρτυρά της η Όρκα στο δικαστήριο, αλλά για να αναγνωρίσω το δίκαιο του άλλου ! Εν προκειμένω θέλω να πώ οτι όταν δημοσιεύτηκε αυτή η φερόμενη καταγγελία, δεν είχα  σκοπό να βλάψω κάποιο! Πολύ περισσότερο ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν, από ανθρώπους δήθεν ευσεβείς! Εγώ τους ανθρώπους που έχουν πονέσει και έχουν κλάψει στη ζωή τους, δεν θέλω να τους βλάπτω και να τους επιβαρύνω χειρότερα. Αντιθέτως θέλω να τους συμπαρίσταμαι, ακόμη και αν διαγνώσω πως έχουν άδικο!Αλλά θα πρέπει και αυτοί να έχουν αγάπη και να την προσφέρουν σε όσους δοκιμάζονται στη ζωή ! Το να είμαστε χαιρέκακοι άνθρωποι, δεν είναι κάτι που προάγει τον άνθρωπο! Αντιθέτως τον οδηγεί σε λάθος διαδρομές, που απέχουν πολύ από τον χριστιανικό δρόμο της αγάπης και της αλληλοβοήθειας! Είπαμε τα πάντα είναι δανεικά σε αυτή τη ζωή! Και η αλήθεια λάμπει από μακριά! Ενώ το ψέμα κρύβεται μέσα στο σκοτάδι…

••• Έλαβα προ καιρού κάποια μηνύματα που παρ´ολίγον να τα ξεχάσω. Με μέμφεστε οτι έκανα γαργάρα την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Αλεξνδρούπολης για τον Αρχιμ. Ιωάννη Καρασακαλίδη,για τα όσα ψευδώς και κρυφίως διέδιδε κατά του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, με ομάδα πνευματικών του παιδιών! Δεν ξέρω το θέμα αυτό και ούτε το παρακολούθησα από κοντά για να μπορώ να γράψω  κάτι,χωρίς να κάνω κάποιο λάθος! Εγώ εξ αρχής διαφώνησα με την καλοστημένη υπερπαραγωγή τιμωρίας του πατρός Ιωάννη για ηθικές, δήθεν,παρεκτροπές! Είχα  συστήσει τότε με αγάπη στον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως, να μην το αφήσει το θέμα να πάρει διαστάσεις, αλλά να φωνάξει τον π.Ιωάννη, ως σωστός και φικόστοργος πατέρας που πίστευα οτι ήταν και να το λύσει με κόσμιο- εκκλησιαστικό  τρόπο κι όχι με εμπάθεια. Εξάλλου ο αναμάρτητος εκ των κληρικών μας, πρώτος τον λίθο βαλέτω! Δεν εισακούσθηκα τότε, δυστυχώς! Η υπόθεση έφτασε στα Συνοδικά Δικαστήρια.  Το Α βάθμιο Συνοδικό, τον τιμώρησε με αργία 7 ετών, ποινή που δεν είχε εκ του νόμου το δικαίωμα να  επιβάλλει σε άγαμο κληρικό! Άλλωστε αφού τον θεώρησαν ένοχο των πράξεων για τις οποίες κατηγορείτο,γιατί δεν τον καθαίρεσαν;; Γιατί το όλο θέμα ήταν τζούφιο! Γιαυτό το Β βάθμιο Συνοδικό μείωσε την ποινή αυτή σε ενάμιση έτος!Και για να επιτευχθεί αυτό υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο!Δεν είναι της παρούσης να τα παρουσιάσουμε όλα αυτά!

•••Για το θέμα που τον καταδίκασε η ποινική δικαιοσύνη δεν έχω προσωπική γνώση,αλλά θεωρώ οτι η ποινή είναι εξοντωτική! Και αυτό δεν μου φαίνεται πολύ …”αθώο”.  Πολλά περίεργα συμβαίνουν στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης.. και το λέγω αυτό από προσωπική πείρα! Το παρακολουθώ από κοντά ως θέμα και σύντομα θα πώ και θα γράψω περισσότερα!!  Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο!  Επίσης πιστεύω οτι ο Θεός δεν μίλησε ακόμη για όλα αυτά! Και προσωπικά είμαι βέβαιος οτι θα μιλήσει και θα αποδώσει δικαιοσύνη! Εστι δίκης οφθαλμός ..Και ο Θεός βρίσκει πάντα τρόπο να μεταφέρει το μήνυμά του έστω και αν μας τσαλακώνει προς στιγμήν!”Προς το τελευταίο εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται”….

•••• Διάβασα με προσοχή δύο τελευταίες παρεμβάσεις του Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου και θαύμασα τον συλλογισμό του αλλά και τις  σημαντικές θέσεις και απόψεις του, πάνω σε επίκαιρα  θέματα που απασχολούν την Εκκλησία  και την πατρίδα μας! Φοβερά λόγια, που πραγματικά διεγείρουν τις κοιμισμένες  και μαλθακές συνειδήσεις!  Ακόμη και σε θέματα που μέχρι χθές διαφωνούσα μαζί του κατάφερε να μου αλλάξει γνώμη και να με οδηγήσει, έστω με αυτό τον τρόπο στην προσωπική του ετυμηγορία! Όμως , ταυτόχρονα σκεφτόμουν πώς είναι δυνατόν αυτός ο Ιεράρχης,με αυτά τα χαρίσματα και  τις γνώσεις που διαθέτει αλλά και τα σπουδαία επιχειρήματα, να αναλίσκεται σε καταστάσεις όπως η προηγούμενη! Να θέλει να οδηγήσει έναν κληρικό του, μία δική του χειροτονία, πένα δικό του παιδί,στον όλεθρο και στην φυλακή!  Τί κρίμα! Αν είμαστε μία κοινωνία αγγέλων και Αγίων θα το καταλάβαινα αυτό το τιμωρητικό ύφος ! Αν το ήθος ήταν αυτό που κατηύθυνε τη ζωή και τις πράξεις μας, θα το κατανοούσα! Αλλά όταν ,λίγο ή πολύ, όλοι κουβαλούμε τις προσωπικές μας αμαρτίες, τότε γιατί πρέπει να εξουθενώσουμε  τον έναν, για υποτιθέμενα  και μη διαπιστωμένα ή αποδεδειγμένα παραπτώματα! Εκεί είναι η δική μου ένσταση !  Εκεί σταματώ εγώ και πονώ! Το βέβαιο είναι οτι  ζει Κύριος ο Θεός! Και παρεμβαίνει την κατάλληλη ώρα!!

••• Δυστυχώς τώρα έμαθα από  διαφορετικές πηγές, τις στενοχώριες  που εισέπραξε ο αείμνηστος Κεφαλληνίας Γεράσιμος, από τον Τοποτηρητή που του έλαχε… Θα αναφέρω δύο από αυτές σήμερα, χωρίς να τις σχολιάσω περαιτέρω !!Πήγε, λέει να πεί χρόνια πολλά στον εορτάζοντα Τοποτηρητή της Μητρόπολης! Και αυτός μόλις τον είδε τον πήρε από τα μούτρα και του είπε πώς τόλμησε να φύγει από το νησί χωρίς να ζητήσει την άδειά του;;

— Μα ήλθαμε να σας πούμε χρόνια πολλά, εορτάζετε σήμερα, τόλμησε να του πεί δειλά, ο αείμνηστος Γέροντας, που είχε γίνει ρεζίλι μπροστά σε τόσους κληρικούς!!

–Αυτά που ξέρατε  να τα ξεχάσετε, του είπε με ύφος αδέκαστου κριτή, ο αλαζών υπέργηρος, που αν λειτουργούσαν οι νόμοι στη χώρα αυτή, θα έπρεπε να  ήταν ήδη κλεισμένος σε Στέγη ανήμπορων γερόντων! Και όμως εξακολουθεί να διοικεί μία Μητρόπολη!

•••• Το δεύτερο περιστατικό είναι εξίσου οδυνηρό! Την  τελευταία ημέρα της ζωής του ο αείμνηστος Γεράσιμος, καθώς  πήγαινε στη Θεσσαλονίκη, μετά την τελευταία θεία λειτουργία του στην Βουλιαγμένη,εκλεγμένος ήδη Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, δέχθηκε κατά την διαδρομή, τις φραστικές πιέσεις και επιθέσεις του Τοποτηρητή, διότι διαφωνούσε με το να παρατεθεί μετά την ενθρόνιση ανοικτό  γεύμα! Και τί δεν του είπε, λέει….  Και πήρε μεγάλη στενοχώρια και  πίκρα ο ταπεινός Γέροντας που κόντεψε να σκάσει!! Δύο φορές σταμάτησε το αυτοκίνητο γιατί έννοιωσε τάση προς εμετό και λιποθυμία! Το ίδιο βράδυ παρέδωςε την ψυχή του, νέος νεότατος ακόμη στο Θεό , πριν προλάβει να ενθρονιστεί στο νησί του και να χαρεί την Αρχιερωσύνη του. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα ;Να πάει νεκρός, στο νησί και στην Μητρόπολη που τον εξέλεξε εν Αγίω Πνεύματι η Ιεραρχία! Ο Γεράςιμος έφυγε και τα γερολιμέντα ζούν  για να εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους αθώους!!Τί κρίμα !!! Τα σχόλια δικά σας! Και η κρίση στο Θεό!

••• Έχω πεί κατ´επανάληψη οτι δεν με ενδιαφέρουν τα ηθικά θέματα και  οι παρεκτροπές που μπορεί να έχουν στον τομέα αυτό,οι κληρικοί μας! Το αν αναφέρομαι επιλεκτικά σε κάποιους είναι  γιατί προκαλούν και συζητούνται από απλούς ανθρώπους που τους βλέπουν αλλά και γιατί τους θεωρώ κακούς και επικίνδυνους χαρακτήρες ! Το να είσαι κακόψυχος και να προκαλείς ειναι απαράδεκτο!

••• Ωστόσο θέλω να απευθύνω μία έκκληση  προς κάποιους απρόσεκτους ιερωμένους( εγγάμους και αγάμους), που ζούν και κινούνται στο λεκανοπέδιο αλλά και για αυτούς που έρχονται από την επαρχία να είναι προσεκτικοί! Όλα μαθαίνονται! Τώρα το κινητό τηλέφωνο με τις selfie , έχει γίνει ο καλύτερος αγγελιοφόρος κακών ειδήσεων! Δηλαδή  τί θέλουν;  Να ζήσουμε έργα και ημέρες ενός νέου τσουναμίου για να σφίξουν οι κ@λοι ;; Αν αυτή τη φορά ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, το κακό θα φτάσει πολύ ψηλά! Ας το έχουν υπόψη τους οι απρόσεκτοι αλλά και αυτοί που τους προστατεύουν!

••• Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ένας άνθρωπος, εκτός Εκκλησίας, με ερμαφρόδιτη διάθεση και εμφάνιση( που έχω  ασχοληθεί κατ´επανάληψη μαζί του και τις παρεμβάσεις του στην Εκκλησία),θα μπορούσε να κινεί παρασκηνιακά τα νήματα και ότι μπορεί να εκδικείται ανθρώπους που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να βάλλουν φρένο στις όποιες ανώμαλες ορέξεις τους και στις απαιτήσεις τους– με τις πλάτες άλλων!! Τί  κρύβεται πίσω από όλη αυτή την διασύνδεση και αμαρτωλή σχέση; Ποιός φοβάται ποιόν; Και γιατί;   Αυτό με απασχολεί βασανιστικά …Το θέμα αυτό δεν έχει τελειώσει! Θα υπάρξει συνέχεια και μάλιστα πολύ διασκεδαστική! Αναμείνατε…. Εγώ έκανα ότι μπορούσα… Αλλά η όλη κατάσταση είναι πέρα από τις δικές μας δυνάμεις!! Έχει ρίζες βαθειές….

••• Ας προσέχει λίγο παραπάνω τις αδυναμίες του  Επίσκοπος του λεκανοπεδίου! Έχουν αρχίσει να τον συζητούν! Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά ενώ σε όλους τους άλλους ομιλεί και φέρεται αγενώς και νευρικά, όταν απευθύνεται στον  έγγαμο  λαϊκό συνεργάτη στάζει… μέλι!  Θεέ μου συγχώρα με…

•••• Το είδε και το άκουσε ως αυτήκοος μάρτυς,συνεργάτης της στήλης και μας το μετέφερε!  Επίσκοπος μετά από Ιερά πανήγυρι ανοίγει το φάκελο που έλαβε ως ευλογία! Και διαμαρτύρεται εντόνως στον συνομιλητή του γιατί το ποσό ήταν μ ό ν ο 300€!!!  Τόσα χρήματα μία χοροστασία ! Έλεος! Να πηγαίνω εγώ να κάνω τις χοροστασίες; Και με λιγότερα! Θεέ μου συγχώρα με!

••• Η παραίτηση του πολιού Μητροπολίτη Αρτης Ιγνατίου και η εκλογή του σεμνού διαδόχου του Καλλινίκου, πρέπει να αποτελέσουν εγχειρίδιο προς γνώση και συμμόρφωση! Ευτυχώς που βγήκε ο Καλλίνικος που θα σεβαστεί τον Γέροντα που του χάρισε νιός κατανιός την Μητρόπολή του! Αν έβγαινε κανένας κομπλεξικός και γρουσούζης; Το φαντάζεστε; Άλλωστε έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα στην Εκκλησία μας, ακόμη και μέχρι σήμερα! Και ο νοών νοείτω….

••• Ωστόσο είναι άδικο να κυκλοφορούν αυτές οι υπόκοσμες φήμες,που έχουν ως στόχο τους να πλήξουν τον Γέροντα Ιγνάτιο. Ο Ιγνάτιος επιθυμούσε να δεί το παιδί του ,τον π. Θεολόγο, διάδοχό του, όπως, ακριβώς, επιθυμούν όλοι οι Γεροντάδες για τα παιδιά τους. Τί το κακό σε αυτό;  Το να συνοδεύουν, όμως,  με  φήμες και σχόλια αυτό το γεγονός είναι επιεικώς απαράδεκτο και κάθε άλλο παρά χριστιανικό!  Επίσης αυτά που ειπώθηκαν για τον Θεολόγο ότι ήταν οπαδός και άνθρωπος του αειμνήστου Αττικής Νικοδήμου Γκατζιρούλη είναι φαιδρό κουτσομπολιό και στερείται κάθε σοβαρότητας ! Μα σας μοιάζει ο Γέρων Ιγνάτιος ότι μπορεί να συνυπάρξει και να θέλει να προωθήσει κιόλας κληρικό που έχει τέτοιες ακραίες απόψεις ; Και το καταλάβαμε εμείς και δεν το κατάλαβε αυτός, τόσα χρόνια στο πηδάλιο της Μητρόπολης; Αλλά και η άλλη φήμη ότι ο Θεολόγος ήταν εκλεκτός και επιλογή του Γέροντα Εφραίμ, είναι ανυπόστατη και αδικεί τον Γέροντα Αρτης! Και επιτέλους ας σταματήσει πια αυτό το παραμυθάκι ότι ο Γέρων Εφραίμ μοιράζει χρίσματα και προωθεί δικούς του για Μητροπολίτες! Μετά την επιτυχία που είχε με την επιλογή του Νέας Κρήνης( ο οποίος πρέπει να αλλάξει τίτλο μετά από τόσα ταξίδια ) έσπασε το καλούπι και δεν ενδιαφέρεται πλέον για άλλον! Άλλωστε φρόντισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να δείξει προς πάσα κατεύθυνση το ποιός διοικεί αυτή την Εκκλησία, έστω ως primus inter pares!! Εξάλλου τώρα που θα αθωωθεί ολοσχερώς Γέρων Εφραίμ θα σταματήσει τις πολλές δημόσιες σχέσεις και θα επιστρέψει στην Μονή του, χωρίς πολλά σούρτα- φέρτα.

•••• Ήταν λάθος του Οικουμενικού Πατριάρχη να αποστείλει αυτή την επιστολή προς την Εκκλησία της Ελλάδος, με την οποία στοχοποιούσε πρωτίστως δύο Μητροπολίτες που ποιμαίνουν  με υποδειγματικό τρόπο τις Μητροπόλεις τους και δευτερευόντως έναν διακεκριμένο κληρικό- καθηγητή πανεπιστημίου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα ξεχώριζε για το δημοκρατικό φρόνημα που έχει και για το Συνοδικό της σύστημα. Το να υπάρχουν Ιεράρχες που διαφωνούν  με κάποιες ενέργειες της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας, δεν πρέπει  να  οδηγεί την κατάσταση σε ακρότητες! Τί θα πεί θα επιβληθεί το επιτίμιο της ακοινωνησίας σε κάποιους Ιεράρχες; Πολύ εύκολα τα έχουν τα επιτίμια!! Δεν διδάχθηκαν τίποτα από το ολισθηρό λάθος τους,να τιμωρήσουν τότε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο  Χριστόδουλο; Ας μην επαναλαμβάνουμε τέτοια λάθη!

••• Φίλοι  Αρχιερείς μου είπαν ότι τους παραξένεψε το θετικό σχόλιό μου για τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ. Προσωπικά πάντα θεωρούσα σπουδαίο και σημαντικό κεφάλαιο για την Εκκλησία τον Δανιήλ!  Άσχετα  αν με έχει αδικήσει, όπως έχω ξαναπεί κατ´ επανάληψη. Και  ναί,υπήρξα υπέρμαχος της επιλογής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, να του αναθέσει καθήκοντα  Αρχιγραμματέως! Ως προς τον χρόνο και την ταχύτητα διαφώνησα, γιατί με τον τρόπο που έκανε τις αλλαγές αυτές  ο Χριστόδουλος, στις καίριες θέσεις συνεργατών του — Αρχιγραμματέως, Πρωτοσυγκέλλου και Εκπροσώπου Τύπου — έβγαλε ένα πρόσωπο ρεβανσιστικό που δεν το είχε! Ο Χριστόδουλος παρά τα όποια λάθη του ήταν ψυχούλα! Και τους εχθρούς του ακόμη τους συγχωρούσε!  Για τα πρόσωπα  που κατέλαβαν τις δύο άλλες θέσεις, διαφώνησα ευθέως τότε, αλλά ο Μακαριστός Χριστόδουλος  προχώρησε στις επιλογές που του υπέδειξαν συγκεκριμένοι υποβολείς, από την πρώτη μέρα της εκλογής του! Ο Δανιήλ, όμως, άξιζε αυτή την επίζηλη και νευραλγική θέση που κατέλαβε! Όπως του άξιζε και μεγαλύτερη Μητρόπολη από την Καισαριανής, για την οποία έπαιξα κι εγώ έναν μικρό και ταπεινό ρόλο! Ο Δανιήλ έπρεπε να γίνει, ας πούμε Πατρών! Αλλά στην περίπτωσή του αρμόζει αυτό που μου έλεγε ο Χριστόδουλος για τον εαυτό του, όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος:
– Εγώ παιδάκι μου και Κυθήρων να ήμουν, πάλι ο Χριστόδουλος που ξέρετε, θα ήμουν! Το αυτό ισχύει και για τον Δανιήλ! Και το γράφω και το υπογράφω αυτό, μετά λόγου γνώσεως…

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…