Σφηνάκια 2016/4

•••Παρακολουθώ με το ανάλογο ενδιαφέρον και την δέουσα προσοχή τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και το χαίρομαι. Διότι ο λαός της υπαίθρου πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας μας,για να νοιώθει τον παλμό της Εκκλησίας μας από πρώτο χέρι, αλλά και για να αμβλύνεται η αντίληψη που επικρατεί μερικές φορέα οτι οι επαρχιώτες μας είναι δήθεν παρακατιανοί.Και μάλιστα οι επισκέψεις αυτές των τελευταίων ημερών γίνονται σε Μητροπόλεις όπου Αρχιερατεύουν Μητροπολίτες πνευματικά αναστήματα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου αλλά και Μητροπολίτες γενικά που εξελέγησαν επί των ημερών του. Η ζωή συνεχίζεται..

••• Και μοιραία το μυαλό μου και ο λογισμός μου στρέφονται στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που όταν περιόδευε σε Μητροπόλεις, η τότε αντιπολίτευση– εντός της Ιεραρχίας– αντιδρούσε και του έκανε το έργο του αλλά και τη ζωή του δύσκολη. Και αυτό γινότανε όταν περιόδευε όχι μόνον σε Μητροπόλεις των Νέων Χωρών αλλά και των Παλαιών. Αυτά γίνονταν τότε… Σήμερα είναι όλα αλλιώς.Σήμερα κυριαρχεί η σιωπή των αμνών! Αν με ρωτήσετε πότε ήταν καλύτερα και σωστότερα; Τότε ή τώρα; Σαφώς τώρα.. Σαφώς θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας μας να περιοδεύει ανά την Ελλάδα και να μεταφέρει την ήρεμη φωνή της Εκκλησίας μας παντού.Αυτά που γίνονταν τότε ήταν κακοήθεις ενέργειες μικρόψυχων , εμπαθών και καιροσκόπων ανθρώπων.

••• Ωστόσο, μπαίνω στον πειρασμό να θυμίσω αυτό που έγραφε μία επιγραφή την οποία είχε στην προμετωπίδα του γραφείου συσκέψεων ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος;
«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθεντος αχαρίστου».

••Μία ανώνυμη αλλά αρκούντως φωτογραφική καταγγελία για τα τεκταινόμενα σε μία Μητρόπολη του θεσσαλικού κάμπου έγινε η αφορμή να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να προκαλέσει ταραχή. Η καταγγελία αυτή, είναι αλήθεια οτι έγινε με …»άνορθόδοξο» τρόπο– παρά το ορθόδοξο φρόνημα που φαίνεται οτι κατευθύνει τις επιλογές αυτού που κατήγγειλε τα όσα διαβάσατε-και δημοσιεύθηκε χωρίς περαιτέρω έλεγχο όπως θα έπρεπε .. Είναι ολοφάνερο οτι ο ανώνυμος καταγγέλλων εκμεταλλεύτηκε την καλή μας διάθεση να θέλουμε να φωτίζουμε πάντα τα θέματα εκείνα από τα οποία πάσχουν πολλές Μητροπόλεις. Εγκλώβισε το φιλότιμό μας που θέλει να δίνει χώρο και να γράφονται όλα εκείνα τα οποία δεν δημοσιεύονται πουθενά αλλού.Αλλά διάλεξε λάθος θέμα και λάθος ανθρώπους . Και αυτό θα το αποδείξουμε με στοιχεία σύντομα.

•••••Μαθαίνω ωστόσο οτι μετά την δημοσίευση έχουν επιδοθεί άπαντες για να ανακαλύψουν τον …»ρουφιάνο» αυτών των πληροφοριών που εκ των υστέρων αποδείχθηκε οτι ήταν τουλάχιστον ανακριβείς. Όχι δεν θα υπάρξει δεύτερο μέρος αποκαλύψεων από την πλευρά μας γιατί αυτοί που θέλουν να κάνουν τους τιμητές των άλλων, θα πρέπει να είναι σωστότεροι αυτών που κρίνουν και όχι χειρότεροι. Δεν προχωρώ περαιτέρω γιατί κάποιοι, θα χάσουν το γέλιο και τον ….ύπνο τους μαζί!

••• Παρακολουθώ το πέρα-δώσε των Ιεραρχών μας από Μητρόπολη σε Μητρόπολη (με πληρωμένα όλα τα έξοδα , εννοείται,από τις Μητροπόλεις), και το χαίρομαι. Διότι κακά τα ψέματα :τί άλλες χαρές έχουν αυτοί οι άνθρωποι!! Με τα ταξίδια αυτά ανανεώνονται, παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν το έργο τους! Και δεν εννοώ εδώ, ούτε αναφέρομαι σε περιπτώσεις Μητροπολιτών που το έχουν παρακάνει στα ταξίδια. Πριν κάν προλάβουν να γνωρίσουν τη Μητρόπολή τους, τους ναούς τους, τους ιερείς τους, γυρίζουν την Ελλάδα και όχι μόνο .
Εκείνο, ωστόσο,που δεν καταλαβαίνω είναι πώς γίνεται να αφήνουν τις Μητροπόλεις τους τόσο μεγάλες ημέρες, μεγάλων εορτών και πανηγύρεων και να αποδέχονται προσκλήσεις σε άλλες Μητροπόλεις. Πώς αφήνουν ναούς τους που εορτάζουν, πώς αφήνουν το ποίμνιό τους για να προσφέρουν τις αρχιερατικές ευλογίες τους σε ξένο Αμπελώνα; Είναι φαινόμενο των καιρών!!

••• Υπάρχουν λέει κάτι εξυπνάκηδες εντός του εκκλησιαστικού χώρου που εκμεταλλευόμενοι την πρόσκαιρη εξουσία τους δίπλα σε πρόσωπα κύρους και εξουσίας , που έχουν δύναμη, παραγοντίζουν και υπόσχονται δεξιά και αριστερά λαγούς με πετραχήλια και …ωμόφορα. Μάλιστα είναι τόσο βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά τους που βάζουν και στόχους και ονοματίζουν και θέσεις! Βέβαια όλα αυτά έχουν και τα οφέλη τους. Πληροφορούμαστε μάλιστα οτι παραγγέλνουν δώρα δεξιά και αριστερά και όπου βρούν δαγκώνουν! Και όλα αυτά με τις πλάτες άνωθεν. Τους έχουν πάρει ,όμως ,είδηση και όλοι επιφυλάσσονται πλέον για όσα ακούν και αντιμετωπίζουν με φειδώ τα υποσχόμενα … Πού θα πάει…κάποια στιγμή ,θα γίνει μία στραβή και θα βγούν όλα στην επιφάνεια… Μόνο αυτό μας έλλειπε…

•••Μία γραία συνταξιούχα και υπέρβαρη, που όλοι την αποκαλούν πλέον «η γριά η Σαρακήνενα» ,κυκλοφορεί μαθαίνω στους διαδρόμους της Συνόδου και σε όποιον συναντήσει για να δείξει την πλούσια θυμοσοφία που την διακρίνει, λέει χριστιανικά ρητά και αποφθέγματα,… Είναι αυτό που λένε, ότι όταν ο διάβολος γεράσει καλογερεύει…

••• Ευρίσκομαι τακτικά για συναντήσεις στο καφέ του ξενοδοχείου Τιτάνια.. Έχω γνωριστεί ως εκ τούτου με τα γκαρσόνια και λοιπούς παρατρεχάμενους.. Σε μία επίσκεψή μου εκεί βλέπω χωρίς να με δεί αρχιμανδρίτη της δυτικής Πελοποννήσου .. Είναι Κυριακή 2 Οκτωβρίου … Τον είδα χωρίς να με δεί … Πληροφορούμαι από κοινό γνωστό οτι ήρθε για να κανονίσει τα του διδακτορικού που ετοιμάζεται να ξεκινήσει… Παράλληλα όμως, μου λέγει και η πηγή μου στο ξενοδοχείο οτι συναντά και το Λάζαρο τον στρατιωτικό ,από την Καισαριανή για να κουβεντιάσουν στρατιωτικά θέματα και να λύσουν το …Κυπριακό; Προφανώς βρήκε το διδακτορικό ως αφορμή για να ανεβαίνει κάθε τρείς και λίγο στην Αθήνα και να ζεί με τον Λαζαράκο αυτά που δεν μπορεί να ζήσει στα όρια της επαρχίας που ζεί . Ότι θα έκαναν μεταπτυχιακά και διδακτορικά αρχιμανδρίτες και ιερείς για να έρχονται στην Αθήνα και ξεδίνουν,ειλικρινά αυτό δεν το είχαμε σκεφτεί. Και ο μητροπολίτης του κοιμάται ήσυχος … Είναι μαθημένοι κάποιοι αρχιμανδρίτες στα ψεμματάκια και να το παίζουν σε διπλό ταμπλό,ανάλογα που πάνε τα συμφέροντά τους…θα τα βρούνε όμως μπροστά τους,γιατί τα μικρά παιδιά λένε : όποιος λέει την αλήθεια έχει Τον Θεό βοήθεια και όποιος λέει ψέμματα πέφτει μές στα …σκατά και μές´τα αίματα. Για την ιστορία: είναι ο ίδιος αρχιμανδρίτης που έστελνε ερωτικές επιστολές στον έγκλειστο Αλέξανδρο στις φυλακές Κορυδαλλού. Έχουμε μια τέτοια επιστολή του…, Θα την παρουσιάσουμε ,όμως, όταν και όπου πρέπει. Τους χαιρετισμούς του Αλέξανδρου σας μεταφέρουμε Πανοσιολογιώτατε…

•••Ένας Γέρων Ιεράρχης της Πελοποννήσου που αλλάζει τους σκοπούς και τους όρους των διαθηκών που πέφτουν στα χέρια του και διαθέτει τα χρήματα και τα ακίνητα όπου και όπως βούλεται, γνωρίζει ότι γι’αυτό απαιτείται αίτηση στο Εφετείο Αθηνών και ανάλογη απόφαση; συγκεκριμένη καταγγελία έχει έρθει στον «Εξάψαλμο» και σύντομα θα αναδειχθεί το ζήτημα. Γιατί όταν ξέσε στη γκλίτσα του τσοπάνη,πολλά αηδόνια κελαηδούν. Είναι εύκολο να κατηγορείς τον αθώο άνθρωπο ως πλαστογράφο για να του πάρεις τη διαθήκη,βάζοντας μάλιστα τους κληρικούς σου να καταθέτουν ψέμματα( μαθημένος να κάνει τέτοιες θεάρεστες πράξεις ) και να βρίσκονται τώρα κατηγορούμενοι!! Τώρα, όμως που θα πληρώσει την αποζημίωση είναι τα δύσκολα. Εκτός από δικομανής είναι και διαθηκοφάγος ο Γέρων Ιεράρχης.., Μόνο που όταν στριμωχθεί μοιράζει τις έγγραφες συγγνώμες σαν φειγ βολάν.! Έχω μία τέτοια ανά χείρας! Και είμαι βέβαιος οτι σύντομα θα έχω και δεύτερη! Το άδικον ουκ ευλογείται… Αντιθέτως πλήττει νομοτελειακά στο τέλος αυτόν που συνηθίζει να αδικεί…

•••• Μία χειρόγραφη επιστολή έλαβα από τον παλιό Ιεράρχη πρώην Άρτης Ιγνάτιο, εξ αφορμής των όσων έγραψα για την παραίτησή του και για την εκλογή του διαδόχου του Σεβ. Καλλινίκου.
Πρόκειται για ένα μνημειώδες κείμενο που αποδεικνύει το ήθος του ανδρός και το μεγαλείο ψυχής που διαθέτει. Ενα κείμενο που για «αγάπη ομιλεί και αγάπη ποιεί» και μάλιστα χωρίς ίχνος μίσους ή υπαινιγμού για κανέναν.» Χωρίς μίσος για τους ψευδομένους», που λέει και ο ποιητής.
Είναι ένα αληθινό μάθημα για τους νεώτερους, για το πώς πρέπει να σκέφτονται και να φέρονται οι αληθινοί ποιμένες που έχουν περίσσευμα αγάπης και συγχωρητικότητας . Γιαυτό και η επιστολή αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού σχολιασμού και προβολής εντός των επόμενων ημερών!Το κέρδισε με το σπαθί της και το Αρχιερατικό ήθος του σεβαστού μας συντάκτη της.

••• Κάποιοι κληρικοί που σκοτώνουν τον χρόνο τους στις καφετέριες των πεζόδρομων των πόλεών τους, καμαρώνοντας τους διερχομένους νεαρούς, νεαρές κλπ…και το σφρίγος τους,(ενώ οι παπαδιές τους κοιμούνται ύπνον βαθύ) ίσως,να μην ξεχνούν ότι γελάει καλά,όποιος γελάει τελευταίος. Ας μην χαίρονται και μνησικακούν για τις αδικίες κατά του αδελφού τους!!Να έχουν εμπιστοσύνη σε όποιον αγωνίζεται για το δίκαιό του αλλά και για τα όσια και ιερά της πίστεως και της παραδόσεώς μας! Είναι παλικάρι όποιος δεν σκύβει το κεφάλι στην αδικία και στον Δεσποτισμό … Ας μην γελούν λοιπόν έστω και πρόσκαιρα με την ταλαιπωρία του άλλου αλλά ας κοιτάζουν το δοκάρι στο δικό τους το μάτι. Και ας θυμούνται οτι κάποτε αυτοί μιλούσαν για τις αδικίες είς βάρος τους και από τα τικ και τα κόμπλεξ που φορτώθηκαν κοντεύουν να σπάσουν σήμερα τα καθίσματα των γραφείων που κάθονται και των αυτοκινήτων που τους πηγαινοφέρνουν.

•• Το περίμενα οτι θα συμβεί. Είχε φανεί από την προηγούμενη συνοδική περίοδο προ πενταετίας που ήταν πάλι Συνοδικό Μέλος. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ γνωρίζει τα θέματα όσο κανείς και συχνά κατευθύνει τις διαδικασίες ο ίδιος! Η επιτυχής θήτευσή του ως πρώτος Αρχιγραμματεύς του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου –τότε που όλα λειτουργούσαν ρολόι στη Σύνοδο– τον θωράκισαν με γνώσεις, με σοφία και δυνάμεις που δεν έχουν άλλοι Ιεράεχες. Και τα γράφω εγώ αυτά που έχω αδικηθεί κατ´επανάλξψη από τον εν λόγω Ιεράρχη! Αλλά το γράφω γιατί η αλήθεια πρέπει να λέγεται . Και για να το γράψουμε το επιβεβαιώσαμε από πολλούς Συνοδικούς Ιεράρχες οι οποίοι εν ενί στόματι μας είπαν για την υπεροχική παρουσία και το προβάδισμα του Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ κατά την παρούσα Συνοδική περίοδο! Και το χάρηκα αυτό γιατί ο Δανιήλ ήταν φλογερός συνοδοιπόρος και συμμαχητής του Μακαριστού Μεγάλου Πρωθιεράρχου Χριστοδούλου, που η ψυχούλα Του θα αγάλλεται στους Ουρανούς, καθώς θα καμαρώνει τα παιδιά Του να τον εκπροσωπούν επάξια σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…..