You are currently viewing Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε το διήμερο 5 & 6 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολή μας η Ιερά Μνήμη του Μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας, Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά του ονομαστήρια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Την παραμονή της Εορτής στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Λαμία τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, με την συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο Ποιμενάρχης μας προχείρισε πνευματικούς δύο νέους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τον π. Αθανάσιο Παρλαβάντζα και τον π. Χρήστο Τσιλοφύτη, ενώ προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Τσουκαλαδέλης εκ μέρους της Ενορίας και με αισθήματα αγάπης και σεβασμού για τα 20 χρόνια Σεπτής Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, του προσέφερε μια ποιμαντορική ράβδο.

Μετά το πέρας του Εσπερινού παρετέθη δεξίωση στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού όπου ο Σεβασμιώτατος εδέχθη τις ευχές των πιστών.

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργία.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος πέραν των εντοπίων Αρχιμανδριτών, Ιεροκηρύκων, Καθηγουμένων, Πρεσβυτέρων και Διακόνων και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ του Γέροντος Ευβοίας, π. Σεραφείμ Λινοσπόρης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, π. Σπυρίδων Κατραμάδος Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής προσκυνηματικών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Διευθυντής του Οικοτροφείου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών π. Αγαθάγγελος Κόκλας.

Τον πανηγυρικό κήρυγμα της ημέρας εξεφώνησε με ρητορική δεινότητα ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας Λοκρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον βίο και την προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου στην συνέχεια, εξ ονόματος πάντων, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής αλλά και επί τη συμπληρώσει θεοφιλούς Ποιμαντορίας του στον Ιστορικό Θρόνο της Φθιώτιδος, έτη πολλά, ειρηνικά, υγιή και καρποφόρα.

Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης προσεφώνησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο και αναφέρθηκε με συγκίνηση και σεβασμό στο πρόσωπό του αλλά και στο πολυσχιδές ποιμαντικό έργο, το οποίο επιτελεί για 20 συναπτά έτη στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλης της Ενορίας του Καθεδρικού Ναού, σε ανάμνηση της λαμπρής ημέρας προσέφερε στον Ποιμενάρχη μας ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος, βαθύτατα συγκινημένος, ευχαρίστησε εκ καρδίας τον π. Νεόφυτο για τα καλά του λόγια και για το δώρο αλλά και όλους τους κληρικούς, άρχοντες και ευσεβείς πιστούς, που προσέτρεξαν για να του απευθύνουν τις θερμές ευχές τους με την ευκαιρία της εορτής του.

Κατόπιν έκανε σύντομη αναδρομή στα είκοσι χρόνια, που πέρασαν από την ημέρα της ενθρονίσεώς του δοξάζοντας το Θεό και ευχαριστώντας το λαό για όλα τα ιερά και άγια έργα.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη πλήθος κόσμου, κλήρου και λαού, από την πόλη της Λαμίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδος, καθώς επίσης ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Βέττας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο εορτάζων Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, η ηγεσία των στρατιωτικών αρχών του τόπου και των σωμάτων ασφαλείας, Δικαστικοί, Ακαδημαϊκοί και Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τι ευχές του λαού του Θεού στο Επισκοπείο και το μεσημέρι παρετέθη στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού εόρτια τράπεζα, στην οποία παρεκάθησαν οι όμοροι Μητροπολίτες, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, τοπικοί άρχοντες και όλοι οι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Τον Σεβασμιώτατο στο γεύμα προσεφώνησε ευχόμενος τα δέοντα ο έγκριτος Νομικός – Ποινικολόγος παρ’ Αρείω Πάγω και νομικός σύμβουλος της Μητροπόλεως μας κ. Γεώργιος Δούμας.

Επίσης ο χορός των ιεροψαλτών έψαλε εόρτια άσματα και τον πολυχρονισμό του Ποιμενάρχου μας.

Η ηλιόλουστη ευλογημένη και πανηγυρική μέρα για την Λαμία της Εορτής του Αγίου Νικολάου έκλεισε το απόγευμα με μια τιμητική, εορταστική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων και έλαβε χώρα στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Νωρίτερα τον Ποιμενάρχη μας στο γραφείο του επεσκέφθησαν προκειμένου να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Σμύρνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Βαθολομαίος.

Η Εκδήλωση είχε τίτλο: «Τιμή στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο για τα 20 χρόνια Ποιμαντικής, Ιεραποστολικής, Κοινωνικής, Εθνικής διακονίας και προσφοράς».

Στο πρώτο μέρος της Εκδηλώσεως ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, παρουσίασε το πλήρες βιογραφικό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου αλλά και το πολυποίκιλο έργο του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, από το 1996 έως σήμερα.

Στην συνέχεια προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο, το οποίο περιελάμβανε σκηνές από την χειροτονία, ενθρόνιση και μέρος από τα έργα αγάπης και προσφοράς του Σεβασμιωτάτου, το οποίο επιμελήθηκαν συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αμέσως μετά η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της κ. Ανδρέου Ιωακείμ, απέδωσε βυζαντινούς ύμνους από την εορτή του Αγίου Νικολάου.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης ωμίλησε για το πρόσωπο και το πολυποίκιλο και ευλογημένο έργο του Σεβασμιωτάτου το οποίο επιτελεί τα 20 Χρόνια της Θεάρεστης Αρχιερατείας του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, ένα έργο όπως ετόνισε, ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας, την Πατρίδα και της Εκκλησία γενικότερα. Έργο Ποιμαντικό, Ιεραποστολικό, Κοινωνικό και Εθνικό.

Ο κ. Δήμαρχος εις ανάμνησην της ημέρας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, το οποίο απεικονίζει την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο οποίος με εγκαρδιότητα και λόγια πηγαίας αγάπης προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο.

Τον ευχαρίστησε για την προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στην τοπική κοινωνία και του επέδωσε την τιμητική πλακέτα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος βαθύτατα συγκινημένος για την όλη εκδήλωση, ευχαρίστησε τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο για την τιμή και ανταποδοτικά προσέφερε στον εορτάζοντα κ. Σταυρογιάννη μια χειροποίητη ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας.

Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε η Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων, η οποία υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημητρίου Μαντά απέδωσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τρεις ύμνους της Εκκλησίας μας και την φήμη του Σεβασμιωτάτου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής του Δήμου επέδωσε στον Σεβασμιώτατο με την τιμητική πλακέτα και ο Σεβασμιώτατος με την σειρά του ετίμησε την Φιλαρμονική με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 120 χρόνια λειτουργίας και όμορφης παρουσίας της στον τόπο μας, που συμπληρώνονται φέτος.

Ακολούθησε πλούσιο εόρτιο κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους, στην μεγάλη τραπεζαρία του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, κατά την διάρκεια της οποίας ο Ποιμενάρχης μας δέχθηκε τις ευχές του κόσμου.

Στην τιμητική εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του τόπου και φυσικά πλήθος κόσμου, ο οποίος από νωρίς είχε κατακλύσει το Αμφιθέατρο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: