You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος τιμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως 

Ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος τιμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως 

του Νίκου Παπαχρήστου

Με αισθήματα χαράς, τιμής και αγάπης, η Ιερά Μητρόπολις Ελευθερουπόλεως δέχθηκε την Αρχιερατική επίσκεψη του Μητροπολίτου Προύσσης Ελπιδοφόρου, Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Χάλκης και Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη του Ιεράρχη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ειδικής τιμητικής εκδηλώσεως την οποία και διοργάνωσε ο Σύλλογος Προυσσαλιωτών Καβάλας και η οποία μετά από παράκληση του ως άνω Συλλόγου, τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως και του Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Χρυσοστόμου.
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Ελευθερουπόλεως, προεξάρχοντος του τιμωμένου Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών, Μποτσουάνας Γενναδίου καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου Ελευθερουπόλεως Χρυσοστόμου. Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την οποία παρακολούθησαν σύσσωμες οι τοπικές Αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ελευθερουπόλεως Φίλιππο Αναστασιάδη καθώς και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής αλλά και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον καθεδρικό Ναό όχι μόνον από την Ελευθερούπολη και την Καβάλα αλλά και από περιοχές της Μακεδονίας, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται απόγονοι των Προυσαλλιωτών οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον Μητροπολίτη του τόπου καταγωγής τους. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Ιεράρχου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον οποίον και χαρακτήρισε ως ΄΄συγκυρηναίον΄΄ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην υψηλή αποστολή της διαφύλαξης των δικαίων της Εκκλησίας και του Γένους. Εις ανάμνησιν της επισκέψεως αυτής, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, δώρισε στον φιλοξενούμενο Αρχιερέα, Επισκοπικό μπαστούνι εκφράζοντας τις ευχές του ώστε ο Θεός να τον στηρίζει στο πολύπλευρο έργο του καθώς και την ευχετική προσδοκία να καταστεί ο πρώτος σχολάρχης της παλαιφάτου και ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όταν ο Θεός επιτρέψει την επαναλειτουργία της μετά την μακροχρόνια αιχμαλωσία της ΄΄κάτι που αποτελεί διακαεί πόθο όλων μας΄΄, όπως τόνισε!

Αντιφωνώντας συγκινημένος ο τιμώμενος Ιεράρχης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου εξέφρασε τα αισθήματα ευγνωμοσύνης του προς τον πολιό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως τόσον για την φιλοξενία του στην Μητρόπολη του, όσο και για το γεγονός πως έγινε αποδέκτης των προσωπικών αισθημάτων τιμής του Ποιμενάρχου της Ελευθερούπολης προς το πρόσωπο του. Αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πρώτη του γνωριμία με τον κ.Χρυσόστομο όταν όπως τόνισε, ο ίδιος σε νεαρά ηλικία γνωρίστηκε με τον τότε Ιεροκήρυκα της Ι.Μ. Φλωρίνης και σημερινό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως στον οποίον και αντιδώρισε χρυσοκέντητο επιγονάτιο που απεικονίζει τους τρείς Ιεράρχες με πρώτον τον Ιερόν Χρυσόστομο. Απευθυνόμενος στους Προυσσαλιώτας που παρεβρίσκονταν στον Ναό, αναφέρθηκε στους τιμημένους προγόνους τους που εκόντες άκοντες, έφτασαν στα χώματα της Μακεδονικής γης μεταφέροντας τον πολιτισμό και την θρησκευτικότητα τους και ρίζωσαν και κάρπισαν με την βοήθεια του Θεού σε αυτά τα χώματα χωρίς ποτέ να ξεχάσουν την γη της Βιθυνίας που τους γέννησε τα χώματα της ξακουστής στην Ανατολή Προύσσας, της Τρίγλιας του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης των Μουδανιών και άλλων ιστορικών περιοχών. Χαιρέτισε την παρουσία των συλλόγων Προυσσαλιωτών Καβάλας , Κουβουκλιωτών Κοζάνης και Πολυκάρπης Αριδαίας οι οποίοι ενδεδυμένοι τις καλαίσθητες τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας τα Ιερά Λάβαρα της Ιστορίας του τόπου τους, προσήλθαν για να δεχθούν την ευλογία του Ποιμενάρχου της Προύσας.
Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε λαμπρά επετειακή εκδήλωση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Φρίξος Παπαχρηστίδης προς τιμήν του Μητροπολίτου Προύσσης όπου μίλησε και πάλι καταλλήλως ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως τονίζοντας πως ‘’ο σεβασμός προς το πρόσωπο του τιμωμένου Ιεράρχου αντιβαίνει στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, είναι σεβασμός και εκδήλωση αυθορμήτου τιμής προς το Σεπτόν Πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου’’. Και συνέχισε λέγοντας πως: ’’ εμείς ως Μητρόπολη υπαγόμεθα στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου τον οποίον πάντοτε σεβόμεθα , πάντοτε αγαπούμε καθότι έχουμε χρέος διότι όταν η Μακεδονία διέτρεξε σοβαρόν κίνδυνο βρήκε σύμμαχο, βοηθόν και συναντιλήπτωρα το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο κάτι για το οποίον είμαστε υπόχρεοι και οφείλουμε παντοιοτρόπως να εκδηλώνουμε τον σεβασμό την τιμή και την αγάπη μας προς τον ύψιστον μέσα στην Εκκλησία μας διοικητικό και πνευματικό θεσμό’’! Παρακάλεσε δε τον τιμώμενο Μητροπολίτη Προύσσης να μεταφέρει τα αισθήματα σεβασμού και τιμής όλου του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, Κλήρου και λαού καθώς και τις εγκάρδιες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας, όπως τόνισε, στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στην συνέχεια ομίλησε επίκαιρα η Ερίτιμος Πρόεδρος Προυσσαλιωτών Καβάλας Κυρία Σοφία Χατζηκωνσταντίνου μεταφέροντας την χαρά των Προυσσαλιωτών για την σημερινή παρουσία του Ποιμενάρχου τους.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την εξαιρετική παρουσία τους τόσον ο Βυζαντινός χορός ‘’ οι Δομέστικοι της Δράμας’’ υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Μουσικολογιωτάτου κ. Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ καθώς και η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας με την σύμπραξη μουσικού συνόλου παραδοσιακών οργάνων. Εντυπωσιακή υπήρξε η χορευτική παρουσία των Πολιτιστικών συλλόγων Προυσσαλιωτών, Κουβουκλιωτών και Πολυκάρπης Αριδαίας που καταχειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από τους παρισταμένους που ασφυκτικά είχαν κατακλύσει το Δημοτικό Αμφιθέατρο.