You are currently viewing Προς  μίμηση ή προς αποφυγή;;

Προς  μίμηση ή προς αποφυγή;;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Θέλω να ξεκαθαρίσω εκ προοιμίου οτι θεωρώ τον Σεβ.  πρώην  Άρτης Ιγνάτιο  Δ ´, ως ένα σημαντικό Ιεράρχη της Εκκλησίας μας, με ανδρικό λόγο και  ανδρεία και ανδρική συμπεριφορά.
Δεν ανήκει στους διπρόσωπους και στους επαμφοτερίζοντες, σε αυτούς που άλλα λένε μπροστά και άλλα λένε πίσω! Το ναί του ήταν πάντα  ναί και το όχι του ήταν  όχι!

Τον γνώρισα την ημέρα της χειροτονίας του, 21 Νοεμβρίου 1988, μία ημέρα μετά από τη χειροτονία του Μυτιλήνης Ιακώβου Γ ´ και μία ημέρα πριν από την χειροτονία του Λήμνου Ιεροθέου( ειρήσθω εν παρόδω, ηλικιακά είναι και οι δύο μεγαλύτεροι του Ιγνατίου, κατά 3 έτη ο Μυτιλήνης και κατά 11 έτη ο Λήμνου )

Θυμάμαι ακόμη τα λόγια καρδιάς με τα οποία χαιρέτησε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ την εκλογή και την χειροτονία του Ιγνατίου .Και πόσο  συγκίνημένος ήταν ενθυμούμενος το δικό του ξεκίνημα ως Μητροπολίτης Άρτης, το 1949.

Έκτοτε διατήρησα με τον Σεβ. Ιγνάτιο μία ειλικρινή επικοινωνία, η οποία στηριζόταν σε υγιείς βάσεις ακόμη και όταν διαφωνούσαμε σε κάποια θέματα.
Τον θυμάμαι το πρωί της 28ης Απριλίου 1998, ημέρα της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ήταν ευθύς και ειλικρινής και δεν δίσταζε να λέει τις απόψεις του  ακόμη και αν γινόταν δυσάρεστος!  Και θυμάμαι και το όνειρο που είχε δεί το προηγούμενο βράδυ και μας το διηγήθηκε με τον Χριστόδουλο ολίγον προτού εισέλθουν στον Μητροπολιτικό ναό. Και επαληθεύτηκε το όνειρο στο έπακρον!

Τον θυμάμαι ακόμη και την περίοδο του εκκλησιαστικού τσουναμίου. που ενώ κάποιοι Ιεράρχες υπονόμευσαν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον έσπρωχναν στο γκρεμό, ο Ιγνάτιος του συμπαρίστατο και του έλεγε αλήθειες!

Αλλά την έντιμη και ειλικρινή αυτή  στάση του έμελλε να   την πληρώσει την πιο ακατάλληλη στιγμή στην εκκλησιαστική πορεία του, την ώρα που περίμενε από  την Εκκλησία και τους συνεπισκόπους αδελφούς  του να του δείξουν  οτι του αναγνωρίζουν την προσφορά του και  τον τιμούν γιαυτή την έντιμη στάση του  και οτι δεν χρειάζεται να είναι όλοι …διπρόσωποι για να πετύχουν!

Η περίπτωση της παραίτησής του  από τα καθήκοντα του Μητροπολίτη ´Αρτης σε ηλικία 71 ετών,έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Κανείς δεν ήξερε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Ούτε υπέργηρος είναι, ούτε ανήμπορος! Αντιθέτως είναι σε  πολύ καλύτερη κατάσταση,  ακόμη και από πολλούς νεωτέρους του! Και διαθέτει σώας τας  φρένας!

Υπάρχουν στην Εκκλησία μας περί τις δέκα- δώδεκα περιπτώσεις Ιεραρχών– ακόμη και σε γειτονικές Μητροπόλεις της  Αρτης– που  αντιμετωπίζουν, όντως, προβλήματα σωματικής και πνευματικής αδυναμίας και ανεπάρκειας  και θα έπρεπε να είχαν παραδώσει το πηδάλιο της Μητροπόλεως που διοικούν σε νεώτερους Ιεράρχες! Η διοίκηση, δυστυχώς, της Εκκλησίας μας αφού ικανοποίησε όλες  τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις της, στη συνέχεια  σταμάτησε την επιβαλλόμενη αυτή ανανέωση και άφησε το θέμα  να το λύσει ο …Ύψιστος.

Η παραίτηση, όμως,του Αρτης Ιγνατίου ήλθε πρόωρα και δεν προετοιμάστηκε  με τον σωστό τρόπο το θέμα της διαδοχής του,όπως το επιθυμούσε ο ίδιος.

Ανάλογη περίπτωση παραίτησης ήταν εκείνη του Ζακύνθου( νυν Δωδώνης) Χρυσοστόμου, ο οποίος σε αντίθεση με την περίπτωση Αρτης,  την προετοίμασε  σωστά , σχεδόν αριστοτεχνικά.
Ζήτησε ο διάδοχός του να εκλεγεί πρώτα Βοηθός Επίσκοπος, για να γνωριστεί με τους Ιεράρχες και  στη συνέχεια να εκλεγεί Ζακύνθου. Και το ποθούμενο επετεύχθη. Μητροπολίτης Ζακύνθου εξελέγη ο Επίσκοπος Φωτικής Διονύσιος, ένας αγνός και πράος άνθρωπος που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει χαρεί την Αρχιερωσύνη του όπως του αξίζει!

Βέβαια και το μοντέλο αυτό διοίκησης μιας Μητρόπολης, να είναι  δηλαδή και οι δύο Ιεράρχες  στο τιμόνι και ενίοτε ο πρώην να…”καπελώνει” λόγω εμπειρίας και υπεροχικού ταπεραμέντου , τον νύν δεν είναι το πλέον  υγιές και  συχνά δημιουργεί μία εσωστρέφεια η οποία μπορεί να αποβεί κάποια στιγμή  μοιραία. Αλλά αυτό είναι ο λόγος άλλης γραφής μας, κάποια άλλη στιγμή!

Το σίγουρο ωστόσο είναι οτι ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος μπορεί να επιθυμούσε  την εκλογή του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Θεολόγου στη θέση του, αλλά δεν είναι από εκείνους που   θα συνεχίζει  να μπερδεύεται στα πόδια του διαδόχου του ή να συνδιοικεί την Μητρόπολη μαζί του!
Και αυτό θα αποδειχθεί  στη συνέχεια με τον πιο αδιάψευστο τρόπο για το πως θα πολιτευτεί με τον εκλεγέντα διάδοχό του Καλλίνικο.

Είναι λάθος να ισχυρίζονται μερικοί οτι η μη εκλογή του Θεολόγου  είναι ευθεία βολή της Ιεραρχίας κατά του Γέροντος Αρτης Ιγνατίου  και προσβολή της 30χρονης άψογης Αρχιερατικής  πορείας του.

Το θέμα φαίνεται πολύπλοκο αλλά είναι απλό:Η Ιεραρχία κουράστηκε να γίνεται συνεργός σε φωτογραφικές εκλογές- διορισμούς Ιεραρχών, ύστερα από παραιτήσεις των Γερόντων!

Και η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν ακόμη ωμή! Έπρεπε να περάσει τουλάχιστον μία διετία και μετά η Ιεραρχία να  κληθεί να συμπράξει και πάλι σε κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους Αρχιερείς.

Το τραγικό στην περίπτωση αυτή έγκειται στο  οτι ο  Μητροπολίτης που επέλεξαν οι Ιεράρχες να κάμουν την αντίστασή τους ήταν ο λάθος άνθρωπος.
Ο Ιγνάτιος στα 28 χρόνια Αρχιερατείας του,δεν έβλαψε άνθρωπο.
Από το 1988 μάλιστα και εντεύθεν ως μέλος της Ιεραρχίας ψήφισε όλους τους εκλεγέντες Ιεράρχες μηδενός εξαιρουμένου! Δεν έριξε ούτε άκυρο, ούτε λευκό ψηφοδέλτιο και δεν έγραψε πάνω στο ψηφοδέλτιό του ….Φίλης, ή Τσίπρας!
Ψήφιζε πάντα αυτό που ζητούσε η γνώμη των πλειόνων Ιεραρχών διότι είναι Ιεράρχης με γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και συνοδική συνείδηση..

Συγκεκριμένα από τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης Δημήτριο σε Μητροπολίτη Λαρίσης ( στις 15/10/1989), έως τον Καρπενησίου Γεώργιο, ο Ιγνάτιος ψήφισε τους 65 από τους 80 εν ενεργεία Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας! Και όταν ήλθε η ώρα και  τους χρειάσθηκε για να αναδείξει ως διάδοχό του το πνευματικό του ανάστημα  , αυτοί του γύρισαν την πλάτη!
Ίσως  γιατί ήξεραν οτι θα το αντιμετώπιζε με ηρεμία και νηφαλιότητα και δεν θα εξαπέλυε εναντίον τους μύδρους και κατάρες,όπως συνηθίζουν κάποιοι άλλοι.
Στο μεταξύ ήλθε η ώρα να πούμε πως το όλο θέμα πήγε στραβά,γιατί έγιναν πολλά λάθη από την πρώτη στιγμή.

Και τα παραθέτουμε αυτά τα λάθη με πλήρη επίγνωση.

•• Ο Σεβ. Ιγνάτιος, γνωρίζοντας την απήχηση και τις συμπάθειες  που είχε μέσα στην Ιεραρχία δεν οργάνωσε σωστά την παραίτησή του.
Ξάπλωσε πάνω στο…” ντιβάνι” αυτής της αποδοχής και άφησε την εκλογή στο έλεος του Θεού, για να μην πώ στην… τύχη της.

••• Πέρα από τον εσπερινό στην Ιερά Μονή της Κάτω Παναγιάς και τα όσα είπε για την παραίτησή του και για το ποιός ήθελε να τον διαδεχθεί στη συνέχεια απηύθυνε την τελευταία εγκύκλιό του  με την οποία ζητούσε από τους συνεπισκόπους του να του στείλουν ως νέο Μητροπολίτη Αρτης τον Πρωτοσύγκελλό του. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία ενέργειά του! Δεν ζάλισε τους Αρχιερείς στα τηλέφωνα και στις παρακλήσεις! Το χειρίστηκε έτσι ακριβώς που άρμοζε στην περίπτωσή του : αρχοντικά και με ανδροπρέπεια!

••• Ενα αδύναμο στοιχείο που συνέβαλε στην αλλαγή πλεύσης της Ιεραρχίας ήταν το γεγονός οτι ο προτεινόμενος από τον Σεβ. Ιγνάτιο  υποψήφιος διάδοχός του Αρχιμ. Θεολόγος δεν ήταν ιδιαίτερα  γνωστός, στην μεγάλη πλειοψηφία Ιεραρχών.

••• Και η Ιεραρχία αντιστάθηκε σε αυτή την υποψηφιότητα για τους λόγους που προαναφέραμε. Και για έναν πρόσθετο: ότι οι φήμες έφεραν τον Αρχιμ. Θεολόγο, επιλογή και εκλεκτό του Γέροντα Εφραίμ. Και μπορεί οι Ιεράρχες μας να καλοδέχονται τον Εφραίμ στις Μητροπόλεις τους μετά βαιων και κλάδων  και να περιμένουν την οικονομική του χορηγία αλλά από την άλλη προσάπτουν και στον Αρχιεπίσκοπο την κατηγορία οτι παρέδωσε το προνόμιο του χρίσματος στον Γέροντα Εφραίμ.

••• Οι Ιεράρχες επέλεξαν να προωθήσουν ως νέο Αρτης, τον Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο, πνευματικό συγγενή του Γέροντα  Αρτης Ιγνατίου και γνώριμο στην Αρτα από το 1991 όταν την επισκέφθηκε πρώτη φορά ως Διάκονος μαζί με τον Γέροντά του Αργολίδος Ιάκωβο.

••• Με την εκλογή αυτή η Ιεραρχία θεώρησε οτι αποκατέστησε την αδικία που διέπραξε τον Οκτώβριο του 2013 κατά την εκλογή του Αργολίδος. Τότε εξελέγη ο Νεκτάριος ως διάδοχος του Ιακώβου, γιατί το ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ ο Καλλίνικος που ήταν επιλογή και επιθυμία του Γέροντά του και το εδικαιούτο  έμεινε εκτός και παρέμεινε καρτερικά να υπηρετεί ως βοηθός Επίσκοπος, μέχρι την εκλογή του σε Αρτης.

•• Η εμπειρία αυτή και το πώς αισθάνθηκε τότε ο Καλλίνικος ισχυρίζονται μερικοί οτι θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ευγενούς Καλλινίκου και του Πρωτοσυγκέλλου Θεολόγου που κληρονόμησε από τον Ιγνάτιο. Θα μπορεί να καταλαβαίνει το πώς αισθάνεται και πώς πορεύεται ο Θεολόγος μετά την αποτυχία του να εκλεγεί – και δεν είναι και Επίσκοπος όπως ήταν ο Καλλίνικος όταν έδωσε τη μάχη της Αργολίδος.

— Ενας ακόμη αρνητικός παράγων υπήρξε το γεγονός οτι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είδε ζεστά αυτή την αλλαγή φρουράς.
Την είδε μάλλον αδιάφορα. Όταν τον ρωτούσαν οι Μητροπολίτες ποιόν να ψηφίσουν εκείνος απαντούσε:
— Εγώ θα ψηφίσω τον Θεολόγο. Εσείς ψηφίστε όποιον θέλετε!

Αν δεν θέλεις να χάσεις την εκλογή δεν απαντάς έτσι.

••• Ας μην ψάχνουν ορισμένοι να βρούνε τον λόγο που έκανε τον Καλλίνικο να μεταπηδήσει από την αυστηρή δήλωση- διάψευση, περί μη υποψηφιότητας, στην τελική κάθοδο για την εκλογή. Πολλοί Αρχιερείς πρωτοστάτησαν για τους λόγους που προαναφέραμε και πολλοί ακολούθησαν γιατί ο Καλλίνικος είχε πολλές συμπάθειες. Από την μία πλευρά ήταν ο Ιγνάτιος ως αποχωρών Μητροπολίτης, που  πρότεινε τον δικό του υποψήφιο, που δεν τον γνώριζαν,  όμως,πολλοί Ιεράρχες.  Και από την άλλη ο Καλλίνικος, ο οποίος χωρίς να κουνήσει ούτε το δάκτυλό του είχε ευρύτατη αποδοχή στην πλειοψηφία των Ιεραρχών!
••• Ενα ακόμη  στοιχείο που επηρέασε δυστυχώς τους Μητροπολίτες στην απόφασή τους να μην ψηφίσουν τον Θεολόγο, αλλά να προωθήσουν τον Καλλίνικο, υπήρξε   ένα κατάπτυστο και εμετικό λιβελογράφημα που κυκλοφόρησε στο μέσον της προεκλογικής περιόδου. Ήταν μία επαίσχυντη πράξη, πίσω από την οποία κρύπτονται, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ευεργετηθέντες αχάριστοι !
••• Συνηθίζεται δυστυχώς στην Εκκλησία μας να αντιμετωπίζουν με αυτό τον αισχρό τρόπο,ορισμένα ανδρείκελα τα οποία καταφεύγουν στην σπερμολογία και στους λιβέλλους για να πλήξουν τους αντιπάλους των .
Και ενώ θα έπρεπε τέτοιες ενέργειες να καταδικάζονται από τους Ιεράρχες και να οδηγούν το Σώμα της Ιεραρχίας στην αντίθετη άποψη από αυτή που περιγράφει ένας  λιβελλος,  εν προκειμένω αυτό που κυκλοφόρησε φόρτισε την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα και  έκανε τους Ιεράρχες  να αλλάξουν κατεύθυνση! Άλλωστε όπως προείπαμε είχε αφήσει το θέμα χαλαρό και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

•••   Ένας ακόμη συλλογισμός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά είναι  οτι κανείς εκ των Ιεραρχών μας δεν σκέφτηκε πως αν ζούσε σήμερα ο Γέρων Αργολίδος Ιάκωβος και ευρίσκετο προ του διλήμματος να ψηφίσει τον βοηθό Επίσκοπό του ή τον πνευματικό ανάστημα του αδελφού του Αρτης Ιγνατίου που αποφάσισε να παραιτηθεί, ποιον θα ψήφιζε;
Και όσοι γνώριζαν  καλά τον Ιάκωβο λένε οτι θα ψήφιζε το παιδί του αδελφού του ! Και αυτό πρέπει να το σκεφτούν κάποιοι Μητροπολίτες που κάνουν τους δήθεν πνευματικούς! Πνευματικότητα σημαίνει αγάπη και προσφορά και όχι διεκδίκηση και πισώπλατο μαχαίρωμα.

••• Και το τελευταίο αλλά όχι και έσχατο επιχείρημα: Ο Αρτης Ιγνατιος παραιτήθηκε σε ηλικία 71 ετών για να εκλέξει τον δικό του άνθρωπο. Δεν ήταν υπέργηρος για να αδειάσει τη γωνιά και να την χαρίσει στον επόμενο, όπως έκαναν κάποιοι Μητροπολίτες. Άφησε την Μητρόπολή του ενώ ευρίσκετο σε ακμαιότατη ηλικία.
Και ευτυχώς που ο Καλλίνικος που τον διαδέχεται είναι ένας καλός και ευγενής Ιεράρχης γαλουχημένος με σωστό τρόπο από τον Γέροντά του Ιάκωβο. Και το βέβαιο είναι οτι οι δύο Ιεράρχες θα συνυπάρξουν αρμονικά εκεί στην ακριτική Αρτα και ο λαός της θα ζήσει μεγάλες στιγμές, γνήσιας ορθοδόξου Πνευματικότητας!
Εν κατακλείδι, το ερώτημα που έχουμε θέσει ως προμετωπίδα  του κειμένου μας…. ” προς μίμηση ή προς αποφυγή”, παραμένει μετέωρο! Και προσθέτουμε πως οι ενέργειές μας να είναι  κατόπιν ώριμης σκέψης και προβληματισμού  και αφού έχουμε διασφαλίσει κάθε δυνατή παρενέργεια,η οποία μπορεί να τινάξει στον αέρα τον όποιο σχεδιασμό !