Κ. Ζουράρις: ”Να δημιουργηθούν πολλά τζαμιά για τους πρόσφυγες”

Κ. Ζουράρις: ”Να δημιουργηθούν πολλά τζαμιά για τους πρόσφυγες”

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98, δήλωσε πως είναι κομμουνιστής, αριστερός και Χριστιανός ορθόδοξος, αλλά όπως υποστήριξε πρέπει να δημιουργηθούν πολλά τεμένη στην Ελλάδα ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να εκφράζουν τα θρησκευτικά τους αισθήματα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει πλέον, κατά 1700% περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι η Τσεχία ή η Βουλγαρία.

Σε ότι αφορά στην διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών σημείωσε πως η εισδοχή του στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι δύσκολη.

Ωστόσο όπως είπε μπορεί να ενταχθεί σε εθελοντική βάση στις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, με την δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας ώστε όπως είπε σε μερικά χρόνια να δημιουργηθεί μια βάση 100.000 ανθρώπων που θα μπορεί να μιλά Αρχαία Ελληνικά.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ιερώνυμου-Φίλη επεσήμανε πως είχαν και οι δύο δίκαιο και άδικο.

Ο Ιερώνυμος δεν έπρεπε να μιλήσει για τον Φίλη με τον τρόπο που μίλησε, ενώ ο Φίλης δεν έπρεπε να επιμείνει στις προτάσεις για διαχωρισμό Κράτους -Εκκλησίας, σημείωσε.

Σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τον καθηγητή φιλοσοφίας και συγγραφέα, Χρήστο Γιανναρά, ο οποίος έχει αναφέρει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να είναι κατηχητικό στα σχολεία.

«Κατήχηση κάνουν οι εκκλησίες, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αδιανόητο να μη διδάσκεται στα παιδιά, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αλλόγλωσσα σχολεία. Πρέπει να διδάσκονται τη μεταφυσική που δημιούργησε τον Παρθενώνα και την Αγιά Σοφιά. Δεν μπορεί ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα της ελληνιστικής γραμματείας, ο Ακάθιστος Ύμνος, να μη διδάσκεται στα παιδιά».

«Υπάρχουν μερικά βιβλία αδέξια» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «Μερικά έχουν φόρτο λεπτομερειών, που κουράζουν τα παιδιά, διδάσκονται όμως από τους θεολόγους στα σχολεία που τα οικονομούν».

Ο κ. Ζουράρις υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει διάλογο με τους εκπαιδευτικούς.

Διευκρίνσε: «Έχω ζητήσει από τους συναδέλφους, από όλα τα δημοτικά σχολεία και τις τάξεις του γυμνασίου να μου στείλουν τις παρατηρήσεις και τις -κατά την άποψη τους- δυσλειτουργίες, αλλά και τις προτάσεις τους».

Στη διδασκαλία των Ελληνικών και συγκεκριμένα στο βιβλίο «Η γλώσσα μου» βρίσκονται κείμενα τα οποία είναι «απαράδεκτα και αντεπιστημονικά» είπε και τόνισε: «Διδάσκαμε τη γλώσσα μέσα από τα δημοτικά τραγούδια και αντικαταστάθηκαν αυτά από μικρές αγγελίες των εφημερίδων, για να διδάξουν, λένε, τη συγχρονία της γλώσσας».

από  ekriti.gr