You are currently viewing Η Ρόδος τίμησε τον πολιούχο της

Η Ρόδος τίμησε τον πολιούχο της

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο,στις 14 Νοεμβρίου, ο Πολιούχος της πόλεως Ρόδου, νεομάρτυρας Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος.  Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής με την Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου και την Παράκληση του Αγίου στο παρεκκλήσιο μέσα στο Δημαρχείο της Ρόδου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου και την Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιερής Εικόνας του Αγίου Κωνσταντίνου Υδραίου μέσα στην πόλη της Ρόδου μέχρι το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου έγινε Αρτοκλασία από τον επιχώριο ποιμενάρχη Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Συλλειτουργούντες ήταν οι Μητροπολίτες Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσιος και ο Πέτρας κ. Γεράσιμος.
Το παρών έδωσαν πέραν του ιερού κλήρου από όλο το νησί, οι τοπικές αρχές, αιρετοί, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών που έσπευσαν από νωρίς το πρωί να παρακολουθήσουν την λειτουργία και τις εκδηλώσεις.
Ο Μητροπολίτης Ρόδου
Καλωσορίζοντας τον κόσμο που συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, έκανε αναφορά στη ζωή του Κωνσταντίνου Υδραίου επισημαίνοντας τα εξής:
«Σαν σήμερα πριν από 218 χρόνια στον Πλάτανο στο Μανδράκι, ύστερα από πολύμηνα βασανιστήρια, υψώθηκε στην αγχόνη ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο Υδραίος. Και άφησε την μαρτυρική του πνοή, την τελευταία σε αυτόν εδώ τον τόπο. Και αγίασε με την κατάθεση και την ταφή του τιμίου λειψάνου του στα χώματά μας. Και έκτοτε διά μέσου των αιώνων, η παρουσία του παραμένει εναργής. Και μας συγκεντρώνει κάθε χρόνο αυτή την ημέρα για να τον τιμήσουμε και να θυμηθούμε το μαρτύριό του, να πάρουμε από την χάρη του, να κοινωνήσουμε την μαρτυρία του και να πορευτούμε τον δρόμο μας, σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, σ’ αυτήν εδώ την πόλη, σ’ αυτό εδώ το νησί. Ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο Υδραίος μπορεί να υπέκυψε στα θέλγητρα του κόσμου τούτου προς καιρόν, αλλά όμως μετά από λίγο έδωσε δυναμικά την μαρτυρία της ορθοδόξου και ρωμαίικης αυτοσυνειδησίας του. Εξέφρασε έναν ολόκληρο κόσμο, ένα κόσμο ο οποίος δεν ήταν του παρόντος αλλά ερχόταν από τα βάθη της Ιστορίας, έναν κόσμο και σήμερα επεκτείνεται, φτάνει μέχρι εμάς και θα συνεχίσει την ιστορική του επέκταση. Αυτό τον κόσμο της πίστεως, των παραδόσεων, του είναι μας, καλούμεθα να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε έναντι παντός τιμήματος. Αυτό είναι το μήνυμα των Αγίων Νεομαρτύρων, αυτό το μήνυμα είναι του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Και ότι, τα πράγματα δεν χάνονται. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος έμεινε σταθερός, γιατί ήξερε ότι δεν χάνεται. Άλλωστε είχε και την εμπειρία της παρουσίας του Κυρίου μέσα στα βασανιστήρια και στην φυλακή όπου τον είχαν καθυποβάλει».
Ο Μητροπολίτης Ρόδου ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην Ρόδο τους ιεράρχες, τις τοπικές αρχές, τα σώματα ασφαλείας και το ποίμνιο που συμμετείχε στις εκδηλώσεις. Πρόσθεσε ακόμη τα εξής: «Βλέπετε ότι σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Εκφράζουμε ένα γεγονός. Το γεγονός της Εκκλησίας, της ενότητας, του ότι είμαστε ένα Σώμα, είμαστε όλοι μαζί και προχωράμε. Όλους μαζί μας θέλει ο τόπος μας ενωμένους, όλους μαζί μάς θέλει ο Θεός -όχι όμως ως κοπάδι, αλλά ως πρόσωπα τα οποία θα μπορούμε να έχουμε ένα δυναμικό παρών και να προχωράμε παράλληλα όλοι μαζί μπροστά. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος που θέλει ο Θεός, αυτός είναι ο δρόμος που οικοδομεί η Εκκλησία, αυτός είναι ο δρόμος που χρειαζόμαστε σήμερα. Είθε η χάρις του Αγίου Κωνσταντίνου να μας σκεπάζει, να φυλάττει την πόλη μας, για την ευημερία της και να την καθιστά πάντοτε σημείο αναφοράς Πίστεως, Χριστιανοσύνης και Αγάπης προς την Πατρίδα» όπως κατέληξε.
Ο «άστεγος» Πολιούχος!
Υπενθυμίζουμε ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος είναι ίσως ο μοναδικός πολιούχος πόλεως στην Ελλάδα που παραμένει… «άστεγος» εδώ και χρόνια!!! Είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα και καμία δημοτική αρχή δεν το έχει επιλύσει με συνέπεια, τα λείψανά του να φιλοξενούνται σε άλλο ναό στην Ρόδο.
Φέτος, δεν έγιναν δηλώσεις για το θέμα αυτό αν και έχουν δοθεί επανειλημμένα άπειρες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τόσο από τους δημάρχους της Ρόδου όσο και από τους ιεράρχες. Η «στέγαση» του Πολιούχου παραμένει ένα χρόνιο αίτημα του ροδιακού λαού εδώ και δεκαετίες.

της Πέγκυς Ντόκου, από την εφημερίδα «Δημοκρατική»