You are currently viewing Ο Μαντινείας Αλέξανδρος εγκανίασε με.. πρωτότυπο τρόπο, ιερό ναό στο Άστρος

Ο Μαντινείας Αλέξανδρος εγκανίασε με.. πρωτότυπο τρόπο, ιερό ναό στο Άστρος

Με  μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Παύλου στο Αστρος, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου, παρουσία ιερέων απ’ όλη την περιοχή, πλήθους πιστών και επισήμων.
Μετά την ακολουθία του Ορθρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος μιλώντας στο εκκλησίασμα εξηγούσε τόσο τη σπουδιαότητα της τελετής όσο και το τι συμβαίνει βήμα – βήμα κάθε στιγμή.

Ο ναός άδειασε και έκλεισε. Πιστοί και ιερείς συγεντρώθηκαν έξω για την περιφορά και ακούσθηκε  το «Αρατε πύλας», από τα χείλη του Μητροπολίτη, για το άνοιγμα του ναού. Με την είσοδο στο ναό ξεκίνησε ο καθαγιασμός της Αγίας Τράπεζας με την τοπθέτηση των ιερών λειψάνων, ο καθαρισμός και η τοποθέτηση του κατασάρκιου. Στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Tέλος, έγινε από τον Μητροπολίτη η χειροθεσία των Γ. Κανατά και Κ. Καραγιάννη σε ιεροψάλτες, ενώ διαβάστηκαν τα ονόματα και τιμήθηκαν άνθρωποι που έχουν βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια για την ανέγερση  του Ιερού Ναού. Επίσης, δόθηκε από τον εφημέριο του ναού π. Γεώργιο Αρφάνη ως δώρο στον Μητροπολίτη μια ποιμαντορική ράβδος.

Μετά το τέλος η Ωραία Πύλη άνοιξε για τους πιστούς άνδρες και γυναίκες  ώστε να προσκυνήσουν την Αγία Τράπεζα και μοιράστηκαν φυλαχτά.
Το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Π. Μαντάς, ο π/σ κ. Κατσίρης, μέλη της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης του ΔΣ, ο πρόεδρος της δ/κ Αστρους κ. Δικαίος και η πολιτευτής με τη ΝΔ στην Αρκαδία κυρία Εύη Τατούλη.
Σ.Σ. ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Με δέος και συγκίνηση παρακολουθούμε κάθε φορά που μας δίνεται η ευλογημένη ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά ή από μακριά,  μία τελετή εγκαινίων!  Είναι σπουδαίο γεγονός τα εγκαίνια ενός ιερού ναού! Όμως από τις φωτό και το βίντεο που είδαμε από τα έγκαίνια του Αγίου Παύλου στο Αστρος Κυνουρίας, είδαμε για πρώτη φορά να ακολουθείται ένα εντελώς διαφορετικό τυπικό από  αυτό που γνωρίζουμε! Πρωταγωνιστής ο προεστώς Αρχιερεύς , ο οποίος κατά τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης είδαμε στη θέση των κληρικών όπως θα έπρεπε  λαϊκό νεαρό– που εικονίζεται δίπλα του επί της Αγίας Τραπέζης– ο οποίος συνέπραττε με την σπάτουλα στο χέρι,  στην ιερή αυτή διαδικασία του Καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης.  Αλλά και μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων είδαμε  να εισέρχονται από την Ωραία Πύλη και να ασπάζονται την Αγία Τράπεζα άνδρες και …γυναίκες! Ναί και γυναίκες!
 Άραγε ποιός ιερός κανόνας διακελεύει το ανορθόδοξο αυτό  τυπικό και από ποιά παράδοση αρύεται την εφαρμογή της παράδοξης  αυτής καινοτομίας στα εγκαίνια ιερού ναού ο Άγιος Μαντινείας; Ας μας το πεί και εμάς ή ας το κάνει ευρύτερα γνωστό για να το εφαρμόζουν όλοι!
Στην Παλαιά Διαθήκη ο Αρχιερεύς  εισόδευε στα Άγια των Αγίων, στη  Σκηνή του Μαρτυρίου, άπαξ του ενιαυτού. Κατά τον Άγιο Μαντινείας  στην Εκκλησία της Καινής Διαθήκης,   έχει δικαίωμα να εισοδεύει στα Άγια των Αγίων  ο κάθε πικραμένος.
Στο… τουρλουμπούκι αυτό των εγκαινίων που είδαμε έχει εφαρμογή ο Παύλειος λόγος ” τα άτακτα γυναικάρια  τα πάντοτε μανθάνοντα  και ουδέποτε είς επίγνωσιν αληθείας έλθείν δυνάμενα”
 Για ιστορικούς λόγους να καταθέσω κάτι που φανερώνει την νοοτροπία κάποιων ανθρώπων και τη διαφορετική γλώσσα που χρησιμοποιούν.
 Δεν θα λησμονήσω ποτέ το γεγονός της επίσκεψής μου   στην Μητρόπολη Μαντινείας προ 18 ετών, με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο– το πρώτο έτος εκλογής του. Είχα πάει μαζί του κάνοντας τον οδηγό του αυτοκινήτου. Ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος, όταν πήγα να δώσω στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το Μικρό Ωμοφόριο,    με επέπληξε κατά τρόπο σκαιότατο  ( με το γνωστό… ξινό  ύφος δηλαδή), επειδή  τόλμησα εγώ ο λαϊκός , να δώσω στον Μακαριστό Πρωθιεράρχη  κάτι που είναι δουλειά και καθήκον των κληρικών!!(  Από τότε δεν με πήγαινε  η γνωστή.. παρέα, για λόγους που γνωρίζουν οι ίδιοι!).Δεν θα ξεχάσω, όμως, για τον ίδιο λόγο και  την γλυκιά ματιά και το μειλίχιος ύφος που με αντιμετώπισε ο Μακαριστός  Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος,  γιατί κατάλαβε ότι στενοχωρέθηκα από την επίθεση! Και για να μου δώσει δύναμη και θάρρος για την αμηχανία που έδειξα, μου  είπε τότε να του το φορέσω εγώ,”για να ολοκληρώσω το έργο που ξεκίνησα”, όπως είπε είς επήκοο όλων!  Αλλά τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά είναι πάντα προσφιλής τρόπος μέτρησης ορισμένων κληρικών μας!
Φαντάζομαι, αλήθεια, τί κατσάδες θα έχει ακούσει ο  γίγας Βλάσης που χρόνια τώρα λειτουργεί και συμπεριφέρεται ως γνήσιος Διάκονος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, εκυπηρετώντας τον κατά τις θείες λειτουργίες! Αλλά αυτός αντέχει! Εγώ δεν άντεξα!
Σ. Μ. ΤΖ.