Η Εορτή του Οσίου Σάββα  στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η Εορτή του Οσίου Σάββα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Τη μνήμη του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου τίμησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην ομώνυμη Ιερά Μονή. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει:

Την Τετάρτην, 13ην / 26ην Οκτωβρίου 2016, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η εορτή της επιστροφής του λειψάνου του οσίου Πατρός ημών Σάββα του ηγιασμένου εις την Ιεράν Μονήν αυτού.

Κατά την εορτήν ταύτην η Μήτηρ των Εκκλησιών εορτάζει το γεγονός της εκ της Βενετίας επιστροφής του λειψάνου του οσίου Σάββα του ηγιασμένου εις την Ιερουσαλήμ και εν συνεχεία εις την Ιεράν αυτού Μονήν, ένθα και φυλάσσεται, την 13ην Οκτωβρίου του έτους 1965. Το άγιον λείψανον τούτο είχε μεταφερθή υπό των Σταυροφόρων εις Βενετίαν, επέστρεψε δε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τούτο, ότε η Εκκλησία Ιεροσολύμων εζήτησε τούτο, μετά την συνάντησιν του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου εις Ιεροσόλυμα και την άρσιν των αναθεμάτων.

Της εν λόγω εορτής προεξήρξεν αρχικώς εν τω Εσπερινώ ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης, εν συνεχεία δε κατά την ολονύκτιον αγρυπνίαν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων Αυτώ των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και Μητροπολίτου πρώην Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, ψαλλόντων των του Πρωτοψάλτου του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου ελληνιστί δεξιά και του Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου αραβιστί αριστερά μετά των Σαββαιτών Πατέρων αριστερά, μετεχόντων προσκυνητών εξ Ελλάδος, εντοπίων εκ Βηθλεέμ, Μπετζάλλας, Μπετσαχούρ πάντων ευχαριστούντων τον όσιον και δοξολογούντων τον Κύριον επί τη παρουσία του σεπτού λειψάνου του οσίου.