Ο Εσπερινός του Τιμίου Σταυρού στην «Ακρόπολη του Ασπροποτάμου»

Ο Εσπερινός του Τιμίου Σταυρού στην «Ακρόπολη του Ασπροποτάμου»

του Βασίλη Αλεξίου από την ιστοσελίδα www.trikalavoice.gr

Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στην Ιερά Μονή Δολιανών, την αποκαλουμένη και «Ακρόπολη του Ασπροποτάμου» ο πανηγυρικός εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Πλήθος πιστών από τα γύρω χωριά, αλλά και από την Καλαμπάκα έφτασε ως εκεί, προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει ευλογία. Τον Εσπερινό τέλεσαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σιαμάδης, Αρχιμανδρίτης Μακάριος Ιακωβάκης και ο προηγούμενος της Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αναστασίου, συμπαραστατούμενοι από πλειάδα ιερέων.

Η Μονή παραμένει σήμερα ανενεργή και μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.  Όσον αφορά στην ιστορία της, στην περιοχή   Καλαμπάκας και συγκεκριμένα στην καρδιά της  νότιας Πίνδου,  στον Ασπροπόταμο ,  υπάρχει  και διασώζεται  το  καθολικό της  ομώνυμης  μονής  Δολιανών.

Ένα  μοναδικό  αρχιτεκτονικό θαύμα  που  χαρακτηρίστηκε  ως  το  μοναστήρι  με το  «χορό των  τρούλων»  καθώς  στην στέγη  του  υψώνονται  13 τρούλοι και τρουλίσκοι.

Ο ναός  φέρεται να χτίστηκε τον 17ο αιώνα αλλά επειδή δεν υπάρχουν πηγές πληροφοριών είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία. Κάηκε χωρίς να καταστραφεί εντελώς από τους Γερμανούς το φθινόπωρο  του 1943  . Έκτοτε  ερήμωσε.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Διαβάστε ειδήσεις από τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία στο www.trikalavoice.gr

akropoli-aspropotamou-1