You are currently viewing Άγιε Μάνης, καταλάβατε οτι επλήγη από τις πλημμύρες και η επαρχία σας;

Άγιε Μάνης, καταλάβατε οτι επλήγη από τις πλημμύρες και η επαρχία σας;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ενδεχομένως λόγω της προχωρημένης ηλικίας του αλλά και εξαιτίας της επιλογής του να έχει διακόψει εδώ και αρκετά χρόνια, οποιαδήποτε σχέση με το ποίμνιό του, ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος δεν εξέπληξε με την απουσία του από την δοκιμασία του ποιμνίου του, εξαιτίας των ακατάπαυστων βροχοπτώσεων που πλημμύρισαν όλη την ευρύτερη περιοχή.
Σε αντίθεση με τον όμορο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος επέδειξε σπουδαία ανακλαστικά και βρέθηκε στην κυριολεξία πρώτος ακόμη και από την τοπική αυτοδιοίκηση, κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό της Μεσσηνίας, δίνοντας λαμπρό παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι και να φέρεται η Εκκλησία σήμερα, αν θέλουμε να έχουμε Εκκλησία αύριο.
Δυστυχώς, αυτή την εικόνα δεν την εισέπραξαν οι πολίτες της επίσης σκληρά δοκιμαζόμενης από τις καταστροφές του Δήμου της Δυτικής ( Μεσσηνιακής) Μάνης και ιδιαιτέρως των δημοφιλών περιοχών όπως της Στούπας και του Αγίου Νικολάου. Ο Μητροπολίτης συνέχισε την προσφιλή του στάση: να απέχει!

Κι όμως, το ποίμνιο θέλει δίπλα του τον πατέρα του για να τον στηρίξει αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του.
Σεβ. Άγιε Μάνης, προφανώς θα θυμάστε καλύτερα απο μας οτι σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνετε είκοσι(20) ολόκληρα χρόνια από την εκλογή και χειροτονία σας σε Μητροπολίτη Γυθείου και Οιτήλου( το οποίο εσείς κακώς μετατρέψατε σε Μάνης) διαδεχόμενος τον Μακαριστό Σωτήριο ( Κίτσο), έναν λαμπρό Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας-.-
Κλείνοντας ήδη το 83ο έτος της ηλικίας σας με την ευκαιρία αυτή της επισκοπικής σας επετείου, θα έπρεπε να κάνετε έναν απολογισμό πεπραγμένων σας από τοτε που η Εκκλησία μας σας ενεπιστεύθη το τιμόνι της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως.
Καλόν και εποικοδομητικόν είναι να τραγουδάμε στις ιστορικές επετείους το “η πατρίδα μου η Μάνη”, κάτι το οποίο αποδίδετε επιτυχώς και το διαβεβαιώνω αυτό ως αυτήκοος μάρτυς! Αλλά αρκεί αυτό;
Η κοινωνία μας σήμερα και ιδιαιτέρως η νέα γεννιά έχει ανάγκη να βλέπει και να νοιώθει τον Μητροπολίτη κοντά της ως συμπαραστάτη- συμμαχητή. Εχει ανάγκη να είναι ανάμεσα στο λαό ο Μητροπολίτης και όχι να έχει αποσυρθεί ως διακοσμητική κούκλα, κλεισμένη στο Επισκοπείο . Και όσο η φωνή της Εκκλησίας και η παρουσία του Μητροπολίτη είναι ελλειπής και ανύπαρκτη, τόσο οι αιρετικοί και μάλιστα οι 12θειστές θα αλωνίζουν την επαρχία σας και θα παρασύρουν τα νέα παιδιά που δεν εχουν ισχυρές αντιστάσεις, αλλά αντιθέτως υποκύπτουν ευκολότερα σε αυτές τις δοξασίες !
Πριν λίγες ημέρες ο Μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος , ένας λαμπρός και δραστήριος Ιεράρχης, μικρότερός σας ηλικιακά κατά δώδεκα έτη και ως Αρχιερεύς στα πρεσβεία μεγαλύτερός σας κατά οκτώ έτη, με την οκοκλήρωση της Συνοδικής περιόδου που συμμετείχε ως Συνοδικό μέλος,έκανε την υπέρβαση και παραιτήθηκε για να δώσει σε έναν νεώτερο άνθρωπο το δικαίωμα για να συνεχίσει το έργο του. Και η πράξη του αυτή είναι αξιοθαύμαστη και επαινετέα!
Μήπως το παράδειγμα αυτό πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, αν θέλουμε η Εκκλησία μας να κάνει βήματα μπροστά; Εκτός και αν θέλουμε να την καταντήσουμε έτσι όπως θέλει ο κ. Φίλης: ως …διακοσμητική και γιαυτό άπραγη και αμίλητη!