Ο Αρχιμ Νίκων Χαρέας στο Ερρίκος Ντυνάν..

Ο Αρχιμ Νίκων Χαρέας στο Ερρίκος Ντυνάν..

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
ΕΔΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΠΑΤΗΡ ΝΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΧΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΗΚΑΝ 32 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ο Αρχιμ. Νίκων Χαρέας, ο θρυλικός για μας τους Χιώτες ,πατήρ Νίκων που για μισό αιώνα υπήρξε το κέντρο παραγωγής πνευματικών ιδεών αλλά και γνήσιας ορθόδοξης πνευματικότητας στη Χίο, ασθένησε και ευρίσκεται στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
Ο πατήρ Νίκων, ανήκει στην Αδελφότητα Θεολόγων ο Σωτήρ– χωρίς αυτό να τον εμπόδισε ποτέ να επικοινωνήσει με όλο το λαό και να έχει ανοιχτές τις πόρτες της ΓΕΧΑ σε κάθε άνθρωπο και κυρίως στα νέα παιδιά που είχαν ανάγκη.
Ο π. Νίκων διετέλεσε Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χίου από τα χρόνια του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου. Τον υπηρέτησε πιστά και με αυταπάρνηση. Και όταν ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ του πρότεινε–όταν ασθένησε βαρέως ο Χίου Χρυσόστομος με εγκεφαλικό– να τον κάνει βοηθό Επίσκοπο και να τον εκλέξει στη συνέχεια Χίου εκείνος το αρνήθηκε ευγενώς. Αλλά και την μετάβασή του στο Λονδίνο αρνήθηκε και την εκεί προαγωγή του. Αυτός ήταν ο ο π. Νίκων! Δεν έμπαινε σε καλούπια, δεν εξαγοραζότανε και δεν έπασχε από εξουσιολαγνεία.

Αλλά και στην μετά Χρυσόστομο εποχή, λίγο αργότερα, όταν ο πολύ κοσμικός Χίου Νικηφόρος(Τζιφόπουλος) ήθελε να απαλλαγεί από την παρουσία του πατρός Νίκωνος στο νησί, εκείνος του απάντησε:
–Αν σας ενοχλώ στο έργο σας να σας διευκολύνω και να φύγω! Είστε όμως, βέβαιος οτι δεν με χρειάζεστε;

Ο Νικηφόρος προς στιγμήν δεν απάντησε. Πάγωσε το θέμα. Και δεν χρειάσθηκε να επανέλθει γιατί σε λίγες ημέρες έφυγε ο ίδιος από τη ζωή.

Με τον αείμνηστο Χίου Διονύσιο συμπορεύτηκε σε γενικά επίπεδα καλά. Με εξαίρεση τα τελευταία δύο- τρία χρόνια που το… κοντό, ο Μάρκος, ήθελε να πάρει τη θέση του Ιεροκήρυκα και έβαζε λόγια στον ανασφαλή Διονύσιο και τον τάραζε κι αυτός ξεσπούσε στους γύρω του. Αλλά και στις λιτανείες ήθελε να κάνει τον Τελετάρχη για να κρατά το δεσποτικό μπαστούνι — κάτι που μέχρι τότε έκανε επιτυχώς ο πατήρ Νίκων– και αφ´ότου ανέλαβε κι έκανε τον Τελετάρχη ο Μάρκος τα έκανε μπάχαλο γιατί δεν διέθετε εμπειρία!

Ο Αρχιμ. Νίκων Χαρέας για την γεννιά τη δική μου αλλά και για όλες τις επόμενες γεννιές, μέχρι που έφυγε από τη Χίο, υπήρξε μία ήσυχη αλλά σίγουρη και αποτελεσματική δύναμη που οδήγησε πολλά νέα παιδιά και μάλιστα πεπλανημένα σε λιμάνια σωτηρίας.

Δεν είναι τυχαίο που ο πατήρ Νίκων έχει φύγει από την Χίο τόσα χρόνια και κάθε φορά που μεταβαίνει στο νησί ακόμη και μέχρι τώρα, για να δεί και να εξομολογήσει πνευματικά του παιδιά δημιουργείται το αδιαχώρητο! Όλοι θέλουν να δούν και να μιλήσουν με τον πατέρα Νίκωνα.

Ο Αρχιμ. Νίκων Χαρέας αφ´ότου έφυγε από την Χίο διαμένει στην Αδελφότητα του Σωτήρα στην Αθήνα όπου και εκεί η κατάσταση είναι ασφυκτική για το ανοιχτόμυαλο πνεύμα του. Δεν είναι της παρούσης να περιγράψουμε τις συνθήκες και την καταπίεση που υφίσταται από τα άκαπνα golden boys της Αδελφότητας( διότι ναί υπάρχουν και από αυτά στην Αδελφότητα). Σήμερα ο π. Νίκων,ο σεβαστός πατήρ Νίκων που εξέθρεψε πνευματικά χιλιάδες νέα παιδιά, δοκιμάζεται με την υγεία του και ευρίσκεται στο Ερρίκος Ντυνάν. Ας προσευχηθούμε για ταχεία ανάρρωση και την πλήρη αποκατάστασή του.