You are currently viewing Προς τί αυτή η ένοχη σιωπή για τα συμβαίνοντα στην Γαστούνη;

Προς τί αυτή η ένοχη σιωπή για τα συμβαίνοντα στην Γαστούνη;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Ένας μήνας πέρασε από τις 6 Αυγούστου και το δημοσίευμά μας σχετικά με τις αυθαιρεσίες-παρανομίες που συντελούνται χρόνια τώρα στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Ηλείας στη Γαστούνη και όμως,ουδέν απάντησε μέχρι στιγμής ο Σεβ. Γέρων Ηλείας Γερμανός,για να μας διαψεύσει ή έστω να μας εξηγήσει πώς έχουν τα πράγματα.

Η εκκωφαντική αυτή σιωπή αφ´ενός δείχνει ενοχή, αλλά και παρουσιάζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο οτι “κάτι” συμβαίνει. Αρχίζουμε να πιστεύουμε πλέον οτι όλα όσα καταγγέλουν οι περίοικοι του γηροκομείου,σχετικά με τα βοθρολύματα που εκβάλλουν δίπλα στα σπίτια τους, αλλά και για την παράνομη δόμηση στον περιβάλλοντα χώρο του γηροκομείου,που όμως γειτνιάζει με τον ιστορικό ναό της Παναγίας Καθολικής του 11ου αιώνος, έχουν δόση αληθείας.

Αν μη τι άλλο, δίπλα σε ένα τέτοιου βεληνεκούς μνημείο θα έπρεπε τα μέλη του Δ.Σ. του γηροκομείου, με επικεφαλής τον Σεβ. Ηλείας Γερμανό, να ήταν πιο προσεκτικοί και να συμβουλεύονταν την αρχαιολογική υπηρεσία για αυτό που έπρεπε να κάνουν και όχι να ενεργούν με αυθαίρετο και πρόχειρο τρόπο.

Ειλικρινώς δεν περιμέναμε να επιβεβαιωθούμε- έστω εμμέσως- για όλα τα παραπάνω και δεν τιμά τα μέλη του Δ.Σ. του γηροκομείου να συμπεριφέρονται αυθαίρετα χωρίς νόρμες,έως και παράνομα,τη στιγμή που οι κατά τόπους πολεοδομίες κυνηγούν τους πολίτες που παραβαίνουν το νόμο και επιβάλλουν δυσβάστακτα πρόστιμα.

Αλλά και στο δήμαρχο της πόλης της Γαστούνης δεν προσδίδει τιμή να συμβαίνουν τέτοιες κραυγαλέες παρανομίες στην πόλη του και αυτός να κωφεύει ή να σιωπά. Γράψαμε τα περί γηροκομείου και περιμέναμε κάποια αντίδραση από τον κ. Δήμαρχο. Αλλά και από αυτόν σιωπή! Προφανώς κόλλησε ο κ.δήμαρχος από τον Μητροπολίτη ,που κωφεύει πρώτος εκείνος για όσα ευτράπελα και απαράδεκτα συμβαίνουν στους Ναούς της μητροπόλεώς του από τους ιερείς του. Το έχουν σύστημα φαίνεται στην Ηλεία, όταν στριμωχτούν να ποιούν την νήσσαν.

Διότι καμία απάντηση δεν δόθηκε από το Σεβ. Ηλείας, ούτε στα όσα αναγκάστηκε να καταγγείλει δημόσια ο Αρχιμ. Βενέδικτος Παπαδόπουλος σχετικά με τα συμβαίνοντα για μία περιοχή όχι ξένη προς αυτόν, αλλά για έναν τόπο που πονά κι αγαπά, αφού αποτελεί τον γενέθλιο τόπο του και κανείς δεν μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα του προσωπικού ενδιαφέροντος .

Ο Σεβ. κ. Γερμανός, νομίζοντας οτι έχει το πανω χέρι και θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αρχιμ. Βενέδικτο Παπαδόπουλο, απαίτησε να δημοσιευθεί η απάντηση των ιερέων του για να προαχθεί, δήθεν, ο διάλογος και να στριμωχθεί ο π.Βενέδικτος.

Αυτή την προαγωγή του διαλόγου που ζήτησε ο Σεβ. Ηλείας,τη διέκοψε ο ίδιος χωρίς να μας ενημερώσει για το “ποιός” είχε το δίκαιο και “ποιοί” είχαν το άδικο και αν διορθώθηκαν οι ανεύθυνες παρεμβάσεις στους ναούς της Γαστούνης ή αν βρέθηκαν, έστω, τα ….οστά των Σισιναίων. Τα κατάπιαν όλα!

Με λίγα λόγια σε ολόκληρη μητρόπολη της οποίας προΐσταται έμπειρος μητροπολίτης- που δεν σηκώνει μυίγα στο… μπαστούνι του– με τη συνδρομή μάλιστα και βοηθού επισκόπου, συνέβαιναν πράγματα ,τα οποία δεν γνώριζαν όμως. Και δεν αξιώθηκε ούτε ο γενικός αρχιερατικός,ούτε ο αρχιερατικός της περιοχής,ούτε κάν ο ιεροκήρυκας να διαπιστώσουν και να ενημερώσουν αρμοδίως.Διακοσμητικό ρόλο έχουν όλοι αυτοί;

Κατά τα άλλα ο Μητροπολίτης έχει ανάγκη από έναν ακόμη βοηθό επίσκοπο, για να προστεθεί προφανώς στο puzzle ένας ακόμη…. κωφάλαλος.

Σε τί, άραγε,θα συνδράμει στο έργο του τον Σεβ. Ηλείας, ένας δεύτερος βοηθός; Μήπως ο υπάρχων δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν ή μήπως δεν του έχουν ανατεθεί και είναι διακοσμητικός;

Ή μήπως ο Γέρων Ηλείας θέλει τον δεύτερο βοηθό Επίσκοπο για να δημιουργηθούν δύο αντίπαλοι πόλοι που θα διεκδικούν την επόμενη μέρα τη θέση του Μητροπολίτη; Και κατά τα άλλα θα γελάει ο κόσμος με τα ευτράπελα των ιερέων που ήδη λειτουργούν ασύδοτα. Γιατί δεν μιμείται ο Σεβ. Ηλείας το σοφό και ανδρικό παράδειγμα του Σεβ. Αρτης Ιγνατίου που δίδαξε με τον τρόπο του!

Γιατί τί φταίει, αλήθεια, η Εκκλησία να καλείται να παραβιάζει τους κανόνες και την ιστορία της και να εκλέγει βοηθούς επισκόπους για να εξυπηρετήσει ένα γεροντικό πείσμα ; Γιατί εδώ πράγματι μιλάμε για πείσμα. Είναι ανεπέρειστες οι απαιτήσεις του Σεβ. Ηλείας Γερμανού,κι αν ακόμη δεχθούμε ως επιχείρημα ότι ο υποψήφιος προς προαγωγή έχει προσόντα και έχει και διδακτορικό δίπλωμα γιαυτό πρέπει να τιμηθεί για αυτό,όπως προβάλλει ο Σεβ. Ηλείας,τότε θα πρέπει να τακτοποιηθούν εξίσου και τόσοι άλλοι Αρχιμανδρίτες με προσόντα και περγαμηνές και προσφορά στην Εκκλησία, τους οποίους η αναξιοκρατούσα Εκκλησία έχει παραμερίσει, επειδή δεν έχουν μπάρμπα …

Και δικαίως τίθεται το ερώτημα,αν ο Σεβ. Ηλείας δικαιούται της προαγωγής ενός κληρικού του σε τιτουλάριο επίσκοπο,άνευ μισθολογικής αναβάθμισης δηλαδή,γιατί να μην δικαιούνται και οι 80 μητροπολίτες παρόμοιας προαγωγής ενός κληρικού τους; Αφού δεν θα επιβαρυνθεί κανείς οικονομικά. Τη στιγμή μάλιστα που ο Σεβ.Ηλείας έχει ήδη έναν βοηθό, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν ούτε αυτόν τον ένα.

Πρόκειται για ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν για να υπάρξει τεκμηρίωση της απαίτησης αυτής!

Πολύ φοβούμεθα όμως, ότι τα ερωτήματά μας θα τύχουν παρόμοιας τύχης με αυτήν των βοθρολυμάτων και της παράνομης περίφραξης. Φεύ!