You are currently viewing Ρέθυμνο: Διένυσαν πεζοί χιλιόμετρα για το πανηγύρι της Παναγίας Αντιφωνήτριας

Ρέθυμνο: Διένυσαν πεζοί χιλιόμετρα για το πανηγύρι της Παναγίας Αντιφωνήτριας

Με θρησκευτική κατάνυξη, ευλάβεια και σύμφωνα με την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, εορτάσθηκε και εφέτος το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου στο περίπυστο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Ιερά Μονή Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων. Εκεί, που πριν από μία περίπου χιλιετηρίδα ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος, αφού με θεία αποκάλυψη βρήκε την Θαυματουργή Εικόνα της Αντιφωνητρίας, δημιούργησε το Μοναστήρι της Παναγίας.

Εκατοντάδες προσκυνητές συνέρρευσαν και εφέτος στα Μυριοκέφαλα, πολλοί από αυτούς διανύοντας πεζοί αρκετά χιλιόμετρα, για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Αντιφωνητρίας. Να ανάψουν ένα κερί στην Μητέρα του Εσταυρωμένου, αλλά και όλων των σταυρωμένων ανθρώπων, την Φοβερά και απροσμάχητη Προστασία και Παραμυθία των πτωχών, των αδυνάτων, των ασθενών και των πονεμένων. Ο δρόμος που οδηγεί στην Παναγία την Μυριοκεφαλίτισσα γίνεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο ένα πολύβουο ποτάμι των πιστών, γι’ αυτό και δίκαια το Ιερό αυτό Προσκύνημα αποκαλείται «η Τήνος της Κρήτης».

Κατά τον Μέγα Εσπερινό της Πανηγύρεως, το εσπέρας της Τετάρτης 7ης Σεπτεμβρίου 2016, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, πλαισιούμενος από Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Κρήτης.

Το πρωΐ της Πέμπτης 8ης Σεπτεμβρίου 2016, κυριώνυμο ημέρα της Θεομητορικής Εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου, ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, κτίσμα του Οσίου Ιωάννου του Ξένου (11ος αιώνας). Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν πολλοί Κληρικοί, με πρώτον τη τάξει τον Παν. Αρχιμ. Ιωάννη Κουφουδάκη, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων.

Κηρύσσοντας τον Θείο λόγο στους πιστούς, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στο Ιερό Πρόσωπο της Θεομήτορος και στους σωτηριώδεις τρόπους με τους οποίους ενεργεί στην ζωή του κάθε ανθρώπου. Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του τόνισε: «Πέφτω και φιλώ τα πόδια όλων εκείνων που οδοιπόρησαν όλες αυτές τις ημέρες έως εδώ. Και σε εμένα προσωπικά έδωσαν πολλή δύναμη. Αυτά τα παιδιά μας, τα παιδιά του λαού μας, τα παιδιά του τόπου μας, που με απέραντη συγκίνηση τα έβλεπα εχθές να κρατούν τις λαμπάδες τους, παρακάλεσα την Παναγία μας να γίνουν το ελπιδοφόρο αύριο αυτού του ευλογημένου τόπου. Ο οποίος ξέρει να διακρατεί τα ζώπυρα της ευσέβειας, ξέρει να τιμά την Παναγία και όλα τα παιδιά της Παναγίας, χωρίς διακρίσεις και φοβικά σύνδρομα. Γιατί γνωρίζει πως η Παναγία είναι Μητέρα τόσο εκείνων που πιστεύουν σε Αυτήν όσο και εκείνων που δεν πιστεύουν. Είναι Μητέρα όλου του ανθρωπίνου γένους. Είναι Μητέρα όχι μόνο για εμάς, που είμαστε οι μετανάστες της Χάριτος του Θεού, αλλά και για εκείνους τους μετανάστες που έρχονται στην πόρτα μας και ζητούν τη δική μας αρωγή, κυνηγημένοι, ταλαιπωρημένοι και καθημαγμένοι. Κανείς και τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την βαθειά σχέση που έχει ο λαός μας με την Παναγία μας και με την Εκκλησία μας. Δεν τα έβαλε κανείς αυτά τα παιδιά να οδοιπορούν τόσες ώρες για να φθάσουν στη Μάνα τους την Παναγία. Ούτε σε κάποιο βιβλίο τα διάβασαν, ούτε κάποιος καθηγητής τους τα δίδαξε, ούτε εγώ πήγα να τους τα πω στο αυτί. Η ψυχή τους τα οδήγησε έως εδώ, στο σπίτι της Μητέρας τους Παναγίας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αντιφωνητρίας, στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης μαζί με Αντιδημάρχους του Δήμου, ο Ταξίαρχος κ. Αλέξανδρος Αλεξίου, Διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρητών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου κ. Αντώνιος Ρουτζάκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ρεθύμνης κ. Εμμανουήλ Ακουμιανάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ρεθύμνου και του Ομίλου Βρακοφόρων κ. Στυλιανός Κιαγιαδάκης και άλλοι επρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου.

Την Εικόνα της Μεγαλόχαρης συνόδευσαν τιμητικά η μπάντα και στρατιωτικό άγημα της 5ης Μεραρχίας και νέοι του Ομίλου Βρακοφόρων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυριοκεφάλων με παραδοσιακές ενδυμασίες.