You are currently viewing Πότε θα ασχοληθεί η ΔΙΣ με θέματα Μητροπόλεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διοίκησή τους;

Πότε θα ασχοληθεί η ΔΙΣ με θέματα Μητροπόλεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διοίκησή τους;

Γ´ μέρος
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Η χθεσινή αιφνίδια παραίτηση του πολιού Μητροπολίτη Αρτης Ιγνατίου, ήλθε να επιβεβαιώσει πλήρως το ρεπορτάζ και όσα γράφουμε αυτές τις μέρες για τη διοίκηση των Μητροπόλεών μας και την ανάγκη να ασχοληθεί η Σύνοδος επισταμένως με τέτοια θέματα παρά να εκδαπανάται σε δευτερεύοντα θέματα.
Η ύπαρξη της Συνόδου ως όργανο διοίκησης σε μία Εκκλησία με Συνοδικό σύστημα, όπως η Εκκλησία της Ελλάδος, καθιερώθηκε για να λύνει θέματα που δημιουργούνται στη διοίκηση και όχι να διεκπεραιώνει δευτερεύουσες εργασίες!

Δεν είναι διακοσμητικό όργανο( όπως το άφησαν να εξελιχθεί) και ούτε για να περνάνε την ώρα τους οι Αρχιερείς! Μπορεί το σύστημά μας να λέγεται Συνοδικό και να λειτουργεί Αρχιεπισκοπικοκεντρικά, αλλά η ύπαρξη της Συνόδου δεν είναι μόνο για φιγούρα! Έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες που πρέπει να ασκεί! Και αυτά δεν ίσχυαν μόνον επί Χριστοδούλου, τότε που η γνωστή ομάδα Ιεραρχών του έκανε τη ζωή δύσκολη ! Ισχύουν και τώρα επί Ιερωνύμου! Και θα ισχύουν πάντα!

Το γιατί παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Το βέβαιο είναι οτι το έλεγε κατά τις συνομιλίες του αλλά επειδή είναι άνθρωπος με χιούμορ δεν γινότανε πιστευτός! Όμως, καθώς φαίνεται έφθασε το πλήρωμα του χρόνου.

Μπορεί να άφησε ελεύθερη την Ιεραρχία να επιλέξει τον διάδοχό του, μεταξύ δύο προσώπων: του Επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου και του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Θεολόγου. Οι πληροφορίες λένε οτι προτιμά σαφώς τον Πρωτοσύγκελλο

π. Θεολόγο και προφανώς αυτός θα ..”.Νική”-σει στο τέλος!

Επανερχόμενοι στη ροή του ρεπορτάζ και στα υπάρχοντα προβλήματα σε διάφορες Μητροπόλεις πρέπει να πούμε οτι η Μητρόπολη Αρτης δεν ανήκε σε αυτές! Αντιθέτως ο 71χρονος Ιγνάτιος είχε ακόμη πολλά χρόνια μπροστά του!

Αντιθέτως υπάρχουν Μητροπόλεις που ευρίσκονται κυριολεκτικά υπό την καθοδήγηση του περιβάλλοντος και των ανθρώπων που κατάφεραν να γίνουν έμπιστοι και να εισχωρήσουν στα ενδότερα.

Γιατί άραγε δεν παραιτούνται οι άνθρωποι αυτοί; Γιατί νοιώθουν ανασφαλείς! Και τα πολλά παραδείγματα όσων παραιτήθηκαν και το πώς τους φέρθηκε η Εκκλησία και οι διάδοχοί τους δεν ευνοεί τις παραιτήσεις, ώστε να γίνουν μέρος της εκκλησιαστικής μας κουλτούρας !!
Θα ασχοληθούμε σήμερα με Μητροπόλεις που έχουν αρχίσει να χτυπούν κόκκινο, δεδομένου οτι οι Μητροπολίτες τους ευρίσκονται σε κατάσταση που από μακριά φωνάζει στη διοίκηση της Εκκλησίας, δηλαδή στον Αρχιεπίσκοπο και στη Σύνοδο: Κάνετε κάτι!

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ!!

••Για παράδειγμα η Μητρόπολη Λήμνου, αντιμετωπίζει για μία ακόμη φορά, με υπομονή και καρτερία την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει , δεδομένου οτι ο αρχοντικός και καλλικέλαδος Μητροπολίτης της Ιερόθεος ευρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Μολονότι έχει πλήρη πνευματική διαύγεια , οι πληροφορίες λένε οτι δεν λειτουργεί πλέον λόγω κινητικών προβλημάτων.Και αν λειτουργήσει το κάνει με πολύ δυσκολία αλλά και με την βοήθεια κληρικών του! Κυρίως όμως με την συνδρομή… νεόκοπου Αρχιμανδρίτη, εκ Θεσσαλονίκης, ο οποίος συχνά -πυκνά τον επισκέπτεται και τον συνδράμει στο έργο του και στις ανάγκες του,ελπίζοντας οτι με την βοήθεια των αυλικών της …υψηλής Πύλης των Αθηνών και δή επίδοξου Πρωτοσυγκέλλου αστικής Μητρόπολης που ….”παραγοντίζει” από τα έτη που ήταν διάκονος, θα μπορέσει να διαδεχθεί, ίσως, τον Γέροντα Ιερόθεο. Το αρνητικό στην υπόθεση αυτή, το οποίο θα αποτελέσει και το κύριο απαγορευτικό στοιχείο για την Ιεραρχία είναι η νεανική ηλικία του εν λόγω κληρικού!

Και το ακριτικό αυτό νησί του Αρχιπελάγους μας, η Λήμνος– με τα τόσα στρατευμένα νειάτα επάνω του–, το οποίο εποίμαναν μεγάλες μορφές Ιεραρχών, όπως ο πολύς Διονύσιος (μετέπειτα Τρίκκης), θέλει διαφορετική αντιμετώπιση και πρέπει να λειτουργήσουν διαφορετικά κριτήρια .
Επιπροσθέτως η Λήμνος, μαζί με τον Αγιο Ευστράτιο, είναι στο μάτι του κυκλώνα, απέναντι ακριβώς από την Τουρκία και γιαυτό θέλουν έναν ώριμο και πνευματικό Ιεράρχη που θα μιλά για Χριστό και Ελλάδα, χωρίς να φαίνεται άκαπνος!

Και σίγουρα η ΔΙΣ ,αν δεν συμβεί κάτι το χειροπιαστό ( π.χ. μία οικειοθελής παραίτηση ή αποστολή επιτροπής για να διαπιστώσει το κενό στη διοίκηση),δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη Λήμνο, η οποία μένει αποίμαντη με τόσο στρατό πάνω της και τους ακρίτες μας να κλαίνε γιαυτή την αδιαφορία!
•• Και επειδή βρισκόμαστε στο Αιγαίο, ας ασχοληθούμε και ας στενοχωρέσουμε κάποιους φίλους μας, οτι στα υψηλά δώματα έχει αρχίσει μία συζήτηση για την Μητρόπολη Μηθύμνης αλλά και για την….. Μυτιλήνης(!!!!).

Και εδώ ευρίσκεται η ειρωνεία και η πρόκληση! Όταν πρόκειται να τακτοποιήσουν “δικά τους” παιδιά στοχοποιούν τις Μητροπόλεις, τις διαλέγουν και αρχίζουν τις φήμες!

Έτσι ενώ αρχικά επικρατούσε η γνώμη οτι την κενωθείσα θέση του βοηθού Επισκόπου θα ελάμβανε ο ισχυρός παρά τω Αρχιεπισκόπω Ιερωνύμω, Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος, για τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Θεόκλητο Ντούλια, οι φήμες άλλαξαν και θέλουν τώρα τον Θεόκλητο ως επίδοξο νέο Μηθύμνης.

Για την Μητρόπολη της έδρας του νομού του νησιού, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει.. Για να υπάρξει οικειοθελής παραίτηση, ο Μητροπολίτης ζητά την εκλογή του Πρωτοσυγκέλλου του, αλλιώς δεν τους κάνει την χάρη! Οπότε τζίφος για όσους χάρηκαν! Από εδώ το πάνε, από εκεί το φέρνουν, να δείτε που στο τέλος θα επαληθευτεί το όραμα της υποτακτικής του Σεβ. Γουμενίσσης Δημητρίου, για την Μυτιλήνη!!

•• Αλλά και στη γειτονική Χίο για την οποία έχω προσωπικό ενδιαφέρον τα πράγματα δεν πάνε καλά! Με εξαίρεση τους ολίγους ιερείς που αποτελούν την ομάδα κρούσης του Μητροπολίτη Μάρκου και υπακούουν εκόντες- άκοντες στα κελεύσματά του, όλοι οι άλλοι αποτελούν ένα καζάνι που βράζει στην Χίο και δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί ! Ίσως μετά την …έκρηξη,(φεύ), να ασχοληθεί η ΔΙΣ με το θέμα! Αλλά για την Χίο και όσα έζησα το καλοκαίρι εκεί ακολουθεί εκτενές ρεπορτάζ με το οποίο θα κλάψουμε και θα γελάσουμε!!

•• Η περίπτωση του Μητροπολίτη Γέροντα Ηλείας Γερμανού, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ΔΙΣ και την Ιεραρχία. Ασθενής όντας και Γέρων Ιεράρχης έχει ήδη εναν βοηθό Επίσκοπο, τον Ωλένης Αθανάσιο, ο οποίος, όμως, όπως προκύπτει από τα γεγονότα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί,με αποτέλεσμα ο Σεβ. Ηλείας εδώ και δύο χρόνια ζητά και…δεύτερο βοηθό Επίσκοπο, τον Ιεροκήρυκά του Αρχιμ. Δαμασκηνό Πετράκο, κληρικό ικανό. Με την επιμονή του όμως να τον προωθήσει και με το σπρώξιμο της… Ζωής, που θέλει να τον δεί Επίσκοπο, στο τέλος θα του κάνουν ζημιά.
Ο Μητροπολίτης Αρτης που είχε την ίδια επιθυμία παραιτήθηκε και είναι μόλις 71 ετών, ενώ ο Γέρων Ηλείας είναι ήδη 84 ετών! Ας παραιτηθεί και αυτός και ας το ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία.

Σίγουρα τότε θα έχει περισσότερες πιθανότητες εκλογής ως Μητροπολίτης ο Αρχιμ. Δαμασκηνός! Για δεύτερο Επίσκοπο η Ιεραρχία θα αντιδράσει για ευνόητους λόγους!
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Συνοδικός Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ , που αν μη τι άλλο, διαθέτει γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα, σε μία διαγνωστική συζήτηση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στην ΔΙΣ για το θέμα αυτό, άστραψε και βρόντηξε και είχε απόλυτο δίκαιο! Δεν ξέρουμε αν τελικώς έλθει το θέμα και αν περάσει ή όχι! Το βέβαιο είναι οτι πρόκειται περί προκλητικού λάθους!

Δηλαδή τί θέλει ο Γέρων Ηλείας να αφήσει κληρονομιά στον όποιο διάδοχό του δύο βοηθούς, οι οποίοι μάλιστα δεν θα είναι της δικής του επιλογής ! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μπορεί να μην του το αποκόπτει ως επιθυμία, αλλά και δεν τον ενθαρρύνει λένε οι πληροφορίες μας! Και ίσως το θέμα να τεθεί στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου,αλλά οι Ιεράρχες δεν είναι σίγουρο οτι θα ανταποκριθούν στο παράλογο αυτό αίτημα !!

Μητροπολίτες μάλιστα με κύρος και ειδικό βάρος, το θεωρούν στις συνομιλίες τους ως εμπαιγμό του Σώματος της Ιεραρχίας.

–Ας παραιτηθεί αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, λένε πολλοί Ιεράρχες.
Και δεν μπορεί, όπως απέδειξαν τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στη Γαστούνη, όπου οι εκεί Ιερείς ακολουθούν δική τους τακτική και δεν τον ενημερώνουν!

Και να υπενθυμίσουμε για την ιστορία οτι ο Σεβ. Ηλείας που ζητά σήμερα και δεύτερο βοηθό Επίσκοπο, όταν είχε έλθει το θέμα στην Ιεραρχία επί Χριστοδούλου, είχε μειοψηφίσει!

–Δεν χρειάζονται οι βοηθοί είχε αποφανθεί τότε με ύφος δέκα Πατριαρχών!!
Βλέπετε τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ήταν ο λαοπρόβλητος Χριστόδουλος και τα γλυκά χνότα και η καλοσύνη αυτού του σπουδαίου Πρωθιεράρχη, δεν θα μπορούσαν να τεριάξουν ποτέ με τα ξινισμένα μούτρα και τα χνότα του εν λόγω Ιεράρχη! Αλλά η ιστορία έτσι γράφεται δυστυχώς…

•• Μία δυστυχώς ακόμη περίπτωση Μητρόπολης– και ίσως η πλεόν ώριμη για αλλαγή στο πηδάλιό της, αφού ο Μητροπολίτης της διανύει 85ο έτος και ευρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, είναι η Μητρόπολη Παραμυθίας. Ο Γέρων Τίτος είναι από καιρό εκτός ενεργού υπηρεσίας ! Τον κρατούν όρθιο και φαινομενικά ατσαλάκωτο, για ευνοήτους λόγους, κάποιοι επιτήδειοι κληρικοί, αλλά ο ίδιος δεν ασχολείται πλέον με την διοίκηση της Μητρόπολης. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να δώσουν στο διαδίκτυο ομιλίες και κηρύγματα του Γέροντα Ιεράρχη από το παρελθόν , για να τον παρουσιάζουν δραστήριο και active, για να μην συζητά ο κόσμος την κατάστασή του! Συνομιλώντας με παράγοντες της περιοχής δημάρχους και πολιτικούς γνωρίζουν την κατάσταση και δυσανασχετούν και περιμένουν από την Εκκλησία να δώσει την λύση.Η Εκκλησία, όμως, αντιμετωπίζει τέτοια θέματα με δύο μέτρα και δύο σταθμά! Δυστυχώς! Αν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η λύση θα είχε δοθεί προ πολλού!!
Εκείνο ωστόσο που μου δημιουργεί απορίες είναι το γεγονός οτι επληροφορήθην προ ημερών,από επιφανείς παράγοντες της περιοχής της Θεσπρωτίας οτι έχει αποσταλεί προ καιρού– από τις αρχές του καλοκαιριού– μία επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο και την ΔΙΣ, υπογεγραμμένη από μεγάλα ονόματα της τοπικής κοινωνίας,η οποία παρουσιάζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οτι τα όσα διαδραματίζονται στην ακριτική αυτή και ευαίσθητη σε εθνικά θέματα Μητρόπολη . Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί αυτή η επιστολή, εκεί που θα έπρεπε!
Γιατί άραγε; Θα φανεί, δεδομένου οτι ουδέν κρυπτόν!

•• Δεν είναι οι μοναδικές Μητροπόλεις που έχουν προβλήματα ! Είναι περισσότερες! Μάλιστα μερικές δεν διοικούνται κάν από τους Μητροπολίτες τους αλλά από τα επιτελείς συνεργατών τους. Ακόμη και Μητροπόλεις με νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ήδη έχει διαφανεί η κακή πορεία του Μητροπολίτη Κίτρους Γεωργίου. Αν δεν αλλάξει τρόπους και συμπεριφορά πολύ φοβούμαι οτι θα έχει την κατάληξη του αειμνήστου Ιερισσού Παύλου που έφυγε κυνηγημένος από την Μητρόπολη.

•• Το ίδιο ισχύει αν δεν προσγειωθεί και αν δεν διοικήσει με σοφία και με συναινετικό πνεύμα ,ο Χίου Μάρκος. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μία τετραετία να έχει διεγείρει τόσες αντιδράσεις και να κυκλοφορούν τόσα κοσμητικά επίθετα για την αφεντιά του. Αν δεν σεβόμουν το σχήμα θα τα έγραφα! Δεν σε κάνουν Μητροπολιπτη τα άψητα και ανώριμα σαχλόπαιδα που σε περιστοιχίζουν για να σε κολακεύουν! Αυτά θέλουν απλώς την συμβουλή σου και ασφαλώς την βοήθειά σου — ηθική και οικονομική –για να πορευτούν στη ζωή τους και να ωριμάσουν και γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Δεν γίνεται να συνδιοικείς την Μητρόπολη με αυτά και να έχουν μεγαλύτερη δυναμη από τους Ιερείς σου, οι οποίοι τους τρέμουν!!! Δεν μπορούν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Μητρόπολη και να τα συζητά ο κόσμος! Είναι επιεικώς απαράδεκτα ! Είναι η αρχή της παρακμής!

•• Δεν τελειώσαμε φίλοι αναγνώστες μας. Καταγράψαμε απλώς τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις δίνοντάς σας ένα εισαγωγικό ορεκτικό και σας υποσχόμαστε οτι θα επανέλθουμε πολύ σύντομα με λεπτομέρειες και ονόματα που ακούγονται στην Αγίας Φιλοθέης και στο Αρχιεπισκοπικό Ησυχαστήριο, την Ζάλτσα , όπου κατά το θέρος παρουσίασε μεγάλη κινητικότητα επισκεπτών Ιεραρχών,λοιπών κληρικών και λαϊκών !! Ένα πάντως είναι βέβαιο οτι ο παράγων… Γέροντας Εφραίμ θα εξακολουθεί να μας απασχολεί για καιρό ακόμη κατά τις εκλογές νέων Μητροπολιτών και στις παραιτήσεις κάποιων άλλων πριν την ώρα τους !!

Ελπίζω να διάβασε τις επισημάνσεις περί Γέροντος Εφραίμ ο Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

•• Σας είπα οτι η 160ή Συνοδική περίοδος. δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε και …” θα έχει πολύ σασπένς”, όπως είπε και Σεβ. Υδρας Εφραίμ, μέσα στο Ιερό Βήμα του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα– και τότε δεν ήξερε ακόμη τα περί παραίτησης του Σεβ. Αρτης Ιγνατίου!

Αλλά είπαμε: Έτσι γράφεται η Ιστορία της Εκκλησίας μας!