You are currently viewing Ο Ρομπέν των Χαζών

Ο Ρομπέν των Χαζών

Τι θα πει ο κ. Τσίπρας τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη;

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών και θα ακουστούν πολύ περισσότερα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας κυριαρχούν στις απόπειρες ερμηνείας των περίεργων και παγκοσμίως πρωτοφανών κυβερνητικων χειρισμών. Εγώ, αντίθετα, θα προσπαθήσω να δώσω μία ερμηνεία που στηρίζεται στη θεωρία της βλακείας. Δηλαδή σε εκείνο το μείγμα άγνοιας, απειρίας, θρασύτητας, ανικανότητας και κουτοπονηριάς, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο μιας μακράς σειράς κυβερνητικών ενεργειών, αρχίζοντας από τις κωλοτούμπες του δημοψηφίσματος πέρυσι και φθάνοντας, μετά από πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, στις κωλοτούμπες γιά την ΕΛΣΤΑΤ τώρα.

Κεντρικό γνώρισμα των ενεργειών αυτών είναι η κοντόφθαλμη σκέψη. Σκέπτονται μονίμως το αύριο και ποτέ το μεθαύριο. Και έτσι η κυβέρνηση βαδίζει από γκάφα σε γκάφα και από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα.

Ας έλθουμε, λοιπόν, στις άδειες: Το κυρίως ζητούμενο ήταν να βρεθεί τι θα πει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες. Τι να πει στα χάλια που βρισκόμαστε; Τι να πει για την απουσία κυβερνητικού έργου και προοπτικής σε ένα λαό αποκαμωμένο και απελπισμένο; Το παραμύθι «πρώτη φορά Αριστερά» απέθανε μετά το τρίτο «αριστερό» μνημόνιο.

Βρέθηκε, λοιπόν, η μαγική λύση: Θα πει ότι τσάκισε τη διαπλοκή. Ότι θα μπουν 240 εκατομμύρια στο δημόσιο ταμείο. Ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να τα βάλει με τους ολιγάρχες αλλά αυτός δεν φοβήθηκε τίποτε και κανέναν. Ότι δίκην Ρομπέν των Δασών θα πάρει λεφτά από τους λίγους πλούσιους και θα τα μοιράσει στους πολλούς φτωχούς.

Αλλά το αφήγημα αυτό, όπως και κάθε άλλο ψέμα, έχει κοντά ποδάρια. Αυτό θα το αντιληφθούν σκληρότερα από όλους και πολύ σύντομα εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στο κωμικοτραγικό φιάσκο των τελευταίων ημερών με τους έγκλειστους καναλάρχες και τα στελέχη τους.

Διότι ποιο τσάκισμα της διαπλοκής; Φεύγει δηλαδή από τη μέση ο κακός διαπλεκόμενος Μπόμπολας και καταφθάνει ο καλός διαπλεκόμενος Καλογρίτσας; Και αυτός δεν είναι εργολάβος δημοσίων έργων, με ιδιαίτερη επίδοση μάλιστα στις κατατμήσεις τους;

Και ποια δισεκατομμύρια θα μπουν στο δημόσιο ταμείο; Αυτοί που πήραν τις τέσσερις άδειες ζήτημα είναι αν θα πληρώσουν τη πρώτη δόση, διότι ο νόμος Παπά είναι πρόδηλα αντισυνταγματικός καθώς αφαιρεί τη διαδικασία αδειοδότησης από το ΕΣΡ, όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα, και την απονέμει στον υπουργικό εαυτό του. Πέραν αυτού όμως βρίσκεται σε επίσης πρόδηλη αντίθεση με το πλέγμα των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων περί ανταγωνισμού. Την αντισυνταγματικότητα του νόμου και των διαδικασιών του δύσκολα θα μπορέσουν να παρακάμψουν τα ελληνικά δικαστήρια. Ο δε περιορισμός των αδειών σε τέσσερις θα πέσει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς παραβιάζει κατάφωρα την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Έτσι οι πρώτοι τέσσερις, ακόμη και αν πληρώσουν τώρα την πρώτη δόση, θα πάρουν έως του χρόνου πίσω τα λεφτά τους. Και όσοι έμειναν εκτός νυμφώνος θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, γράφοντας τους κυβερνητικούς φετφάδες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Εδώ θα γίνει μία ακόμη κωλοτούμπα, καθώς ουδείς θα μπορέσει να τους κλείσει.

Βρέθηκε, λοιπόν, τι θα πει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες. Και ουδείς από τους αρμόδιους φάνηκε να σκέπτεται τη θύελλα που θα ακολουθήσει αμέσως κατόπιν. Όχι μόνο τον δικαστικό κυκεώνα. Αλλά και τις πολιτικές επιπτώσεις των ασυνάρτητων κυβερνητικών ενεργειών:

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη τηρούσε μία προσεκτική στάση έναντι της κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων τον καθιστούν εχθρό. Το κανάλι του κ. Κοντομηνά ήταν μάλλον φιλικά διακείμενο. Ήδη πέρασε στην μετωπική επίθεση. Ο Σκάι θα συνεχίσει να είναι αυτό που ήταν και μάλιστα με περισσότερη αντικυβερνητική ένταση, καθώς δυσκολεύεται να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης του γιατί έπρεπε να πληρώσει λύτρα. Ο ΑΝΤΕΝΑ επίσης θα εγκαταλείψει την έως τώρα πολιτικά ουδέτερη στάση του, καθώς πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα για να συνεχίσει να λειτουργεί νομότυπα. Ο κ. Μαρινάκης είναι ένας αστάθμητος παράγων, καθώς μάλιστα ουδέποτε απέκρυψε τους στενούς δεσμούς του με την οικογένεια Μητσοτάκη. Και ποια είναι η μεγάλη νίκη της κυβέρνησης; Ο κ. Καλογρίτσας. Επιτυχία… πράγματι να κάνεις τόσους εχθρούς για να πάρει άδεια ένας φίλος σου.

Ας πει, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας ότι τα παίρνει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς. Μόνο χαζοί θα τον πιστέψουν, δημιουργώντας έτσι την ελληνική εκδοχή του Ρομπέν των Δασών: τον Ρομπέν των Χαζών.

 

Πηγή: athensvoice.gr