You are currently viewing Η απολύτως….”Χριστοδουλική”, νέα ΔΙΣ

Η απολύτως….”Χριστοδουλική”, νέα ΔΙΣ

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ανέλαβαν από προχθές τα καθήκοντά τους οι νέοι Συνοδικοί Μητροπολίτες που συγκροτούν την  160η  Συνοδική περίοδο  της Εκκλησίας της Ελλάδος!
Την παρούσα Σύνοδο απαρτίζουν νέοι σχετικά Αρχιερείς ,οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ,δηλ. 10 στους δώδεκα, αποτελούν την ραχοκοκαλιά των Ιεραρχών που εξελέγησαν επί της Αρχιεπισκοπείας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου!  Πλην των Σεβ. Μητροπολιτών Φθιώτιδος Νικολάου και Μάνης Χρυσοστόμου, που είναι οι δύο τελευταίες εκλογές του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ(Οκτώβριος 1996), όλοι οι άλλοι εξελέγησαν επί Χριστοδούλου.  Συγκεκρίνα οι: •Δημητριάδος Ιγνάτιος(Οκτώβριος 1998), •Καισαριανής Δανιήλ(Ιανουάριος 2000). •Υδρας Εφραίμ( Ιανουάριος 2001). • Πειραιώς Σεραφείμ( Ιανουάριος 2001).•Εδέσσης Ιωήλ( Οκτώβριος 2002),• Ζιχνών Ιερόθεος( ( Μάιος 2003),• Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος( Απρίλιος 2004),• Κοζάνης Παύλος ( Απρίλιος 2004) • Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος ( Οκτώβριος 2004), και Νεαπόλεως Βαρνάβας( Οκτώβριος 2004).
Δηλαδή και οι δέκα Μητροπολίτες, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, αποτελούν επιλογές και πνευματικά αναστήματα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Να θυμίσουμε πώς και γιατί βγήκε ο καθένας από αυτούς; Δεν είναι της παρούσης. Σημασία έχει οτι τους  επέλεξε και κατέληξε σε αυτά τα πρόσωπα ο ίδιος ο ρηξικέλευθος Πρωθιεράρχης, για να τον στηρίξουν και να υλοποιήσουν μαζί του το μαγαλοφυές και μεγαλοπήβολο όραμά Του, αυτό που φοβήθηκαν εχθροί και φίλοι του, εντός και εκτός Εκκλησίας. Ομως ,το σχέδιο του Θεού  ήταν διαφορετικό! Ο Χριστόδουλος έφυγε νωρίς από τη ζωή, αλλά έμειναν οι Αρχιερείς που επέλεξε για να συνεχίσουν το έργο Του!
Μάλιστα για μερικούς εξ αυτών, παρά τις  αντιδράσεις που υπήρχαν από μερικές ομάδες, τους ανέδειξε με  ολότελα δικό του αγώνα και πολλές φορές με προσωπικό κόστος.
Ανάμεσα στους νέους Συνοδικούς και ομογάλακτοι αδελφοί του ,όπως ο Δμητριάδος Ιγνάτιος(προερχόμενος από την πάλαι ποτέ Χρυσοπηγή του Γέροντος Πειραιώς), αλλά και πνευματικά του αναστήματα- συνεργάτες του,όπως ο Καισαριανής Δανιήλ. Επομένως θα δούμε από την παρούσα ΔΙΣ,η οποία είναι στην πλειοψηφία της άκρως …. Χριστοδουλική, αν θα ορθώσει το ανάστημά της στις αθλιότητες  που συντελούνται στον τόπο μας και εις βάρος της πίστεως και της Εκκλησίας ή θα ταυτιστούν με την “εύγλωττη σιωπή”, όπως την χαρακτηρίζουν, όσοι θέλουν να “κολακεύσουν” τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και άθελά τους καταθέτοντας την αποψη αυτή τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα, αφού εμμέσως πλην σαφώς είναι σαν να διακωμωδούν την κατάσταση που βιώνουμε!
Και μπορεί, πράγματι, η σιωπή   να αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας, αλλά ο λαός μας άλλα περιμένει και άλλα προσδοκά από την Εκκλησία του. Θα μας το θυμίσουν άραγε οι Αρχιερείς που απαρτίζουν την παρούσα ΔΙΣ ή θα σιωπήσουν κι αυτοί;;
Ας μην ξεχνάμε οτι η παρούσα ΔΙΣ  θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα και να διαχειριστεί καταστάσεις πρωτόγνωρες για την Εκκλησία και ίσως- ίσως από συστάσεώς της.
Για παράδειγμα η αλλαγή του Συντάγματος και ο διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους, έστω με ανώδυνο  τρόπο, όπως διατυμπανίζουν τα εξαπτέρυγα και των δύο πλευρών,θα αποτελέσει ένα από αυτά . Αυτό υπό άλλες συνθήκες δεν θα περνούσε με τίποτα. Οι πληροφορίες μας λένε οτι είναι όλα συμφωνημένα μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου και θα εφαρμοστούν σιγά- σιγά. Εδώ να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η ΔΙΣ! Θα τα αποδεχθεί όλα ως έχουν ή θα υψώσει τη φωνή της και θα ζητήσει εναλλακτικές λύσεις;
Οι σχέσεις με το Φανάρι επίσης, θα είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε!Μπορεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να αμβλύνθηκαν κάποιες γωνίες, αλλά τα επιμέρους προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να ταλαιπωρούν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.  Οι καλά γνωρίζοντες τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ των δύο πλευρών, κάνουν λόγο για ραγισμένο γυαλί που δεν ξανακολλά!  Και το βέβαιο είναι οτι ο Ιερώνυμος δεν είναι ……Χριστόδουλος!!!
Αλλά και  άλλα θέματα καθημερινότητας στη διοίκηση της Εκκλησίας που μέχρι τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τα αντιμετώπιζε εν κρυπτώ και  με συνοπτικές διαδικασίες, ( τη …..Συνοδικότητα για την οποία ωρύονταν ο ίδιος και μερικοί ακόμη Ιεράρχες επί Χριστοδούλου, την έχουν στείλει περίπατο προ πολλού), η ….παρούσα σύνθεση της Συνόδου θα επιτρέψει  να συνεχιστούν  άραγε οι κακές συνήθειες που μέχρι τώρα ακολουθούσε η Σύνοδος;,
Από όλα αυτά θα φανεί λοιπόν αν ο Αρχιεπίσκοπος ελέγχει και αυτή τη ΔΙΣ ή θα αντιμετωπίσει προβλήματα.! Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι Χριστοδουλικοί.
Πώς θα αντιμετωπίσει εκρηκτικούς και με κύρος στο ποίμνιο  Ιεράρχες, όπως  ο Σεβ. Πειραιώς Σεραφείμ , ο οποίος συχνά ομιλεί ευθαρσώς και μετά θεολογικού λόγου και γνώσεως και φέρνει σε δύσκολη θέση την ωραία κοιμωμένη διοίκηση της Εκκλησίας μας.

Πώς θα αντιμετωπίσει  εν Συνόδω τις ελελίξεις που επαπειλούμενη το κατώφλι της Εκκλησίας μας  ο Σεβ. Καισαριανής; Πώς θα δεχτεί το ξεπούλημα που γίνεται; Ασφαλώς και δεν είναι αυτές οι αρχές του και σίγουρα γαλουχήθηκε από τον Χριστόδουλο να είναι μαχητικός.
Πώς θα προσεγγίσει η  νέα Σύνοδος την νεοπατερική θεολογία, η οποία αναπτύσσεται σε κάποιες Μητροπόλεις, εγείροντας αντιδράσεις και διαφωνίες στο συντηρητικό ποίμνιο;
Πώς θα αντιμετωπίσει ο Σεβ Ύδρας εν Συνόδω  τις  απόψεις του Σεβ.Πειραιώς για τις οποίες στο παρελθόν είχε επιφυλάξεις;  Πώς θα επουλωθούν οι πληγές που έχει δημιουργήσει η διάσταση απόψεων μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου; Πώς θα αντιμετωπίσουν τη ρήξη με τον Πατριάρχη οι επαμφοτερίζοντες Αρχιερείς μας, αυτοί δηλαδή που στο Φανάρι κάνουν τους Πατριαρχικούς και στην Αθήνα τους αντί- πατριαρχικούς!!
Ποιός θα μας σώσει απ´αυτή την ιδιόμορφη”σχιζοφρένεια”που διέπει την εκκλησιαστική ζωή του τόπου μας;

Σίγουρα θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τί θα πράξουν οι Άγιοι Συνοδικοί, κατά την ενασχόλησή τους με  τα υψηλά και σημαντικά καθήκοντά τους!
Περιμένουμε με ενδιαφέρον,αλλά κάτι μου λέει οτι δεν θα πλήξουμε!!Δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε!
Θα ήθελα πάντως, εν κατακλείδι να πώ στους Αγίους Συνοδικούς Ιεράρχες μας: Σεβ. Άγιοι Αρχιερείς να ξέρετε και να νοιώθετε οτι ο Χριστόδουλος θα παρακολουθεί από εκεί που είναι  το έργο σας και την πορεία σας! Δεν είναι τυχαίο που αναλαμβάνετε σε αυτή τη χρονική συγκυρία! Ο Θεός έχει το σχέδιό του.
Μην  διαψεύσετε τον Πρωθιεράρχη που πίστεψε πρώτος εκείνος σε σας !! Είστε υπόλογοι στη μνήμη Του ,στις αρχές Του και στην Εκκλησία μας!