Προκλητική και προσβλητική η  “εισήγηση” να αναλάβει Διευθυντής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης ο …Κίτρους Γεώργιος!!

Προκλητική και προσβλητική η “εισήγηση” να αναλάβει Διευθυντής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης ο …Κίτρους Γεώργιος!!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Από πολύ νωρίς στη ζωή μου διαπίστωσα οτι ” η Εκκλησία είναι ο χώρος του αχώρητου που τα πάντα χωρεί”. Και η διαπίστωση αυτή με ανάπαυε ψυχικά, γιατί είχα επίγνωση και των δικών μου ατελειών και ελαττωμάτων! Ουδείς τέλειος.
Όμως κάθε φορά που έρχομαι στη ζωή μου αντιμέτωπος με δόλιες σκοπιμότητες, προκλητικές ενέργειες και διάτρητες αποφάσεις ορισμένων που θέλουν να το παίζουν “παράγοντες” των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, αμαυρώνοντας τον λευκό χιτώνα της Εκκλησίας και κάνοντας προσωπικές δημόσιες σχέσεις, τότε χάνω την ψυχραιμία μου και θέλω να πώ αυτά που θεωρώ σωστά και ας πικράνω κάποιους ανθρώπους. Η είδηση που σας καταθέτω κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες και έχει προκαλέσει ταραχή και αναστάτωση.
Αν μάλιστα αληθεύει, τότε είναι απαράδεκτος ο τρόπος που μεθοδεύονται ορισμένα πράγματα στον εκκλησιαστικό χώρο αλλά και αποκαλύπτει τον νεποτισμό από τον οποίο διακατέχονται αυτοί που έχουν αναλάβει επίζηλες θέσεις της Εκκλησίας και κρατούν στα χέρια τους το τιμόνι της διοίκησης .
Σύμφωνα με πληροφορίες το “μαγειρείο” που μεθοδεύει δια των εισηγήσεων, το “ποιοί” θα καταλάβουν τις θέσεις των Διευθυντών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, επρότεινε: για την Ακαδημία των Ιωαννίνων ως Διευθυντή τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, για την Ακαδημία της Κηφισιάς, τον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα ( άξιες και δίκαιες επιλογές και οι δύο) και για την Ακαδημία Θεσσαλονίκης τον Μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιο(!!!!).
Μπορεί ο Γεώργιος να είναι καθηγητής της Ακαδημίας ( γεγονός που τον αναγκάζει να απουσιάζει κάποιες ώρες απο την Μητρόπολή του αφού είναι εν ενεργεία Μητροπολίτης μιάς μεγάλης Μητρόπολης) αλλά τα καθήκοντα του Διευθυντή για τα οποία τον προτείνουν, απαιτούν πλήρη απασχόληση μακριά από την επαρχία του– εκτός αν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του Μητροπολίτη Κίτρους και επιδοθεί στην Ακαδημία!
Όμως το ερώτημα που κυριαρχεί τις ημέρες αυτές στον εκκλησιαστικό χώρο είναι με ποιά κριτήρια εισηγήθηκαν αυτοί που εισηγήθηκαν, τον Μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιο για Διευθυντή της Θεσσαλονίκης; Γιατί δεν επρότειναν τον οικείο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, όπως έκαναν στις δύο άλλες Ακαδημίες με τους εκεί Μητροπολίτες; Γιατί δεν επρότειναν με το ίδιο σκεπτικό και για την Ακαδημία Ιωαννίνων τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο, που διαθέτει και πολύχρονη ακαδημαϊκή εμπειρία στη διοίκηση αλλά(και πολύ σωστά) τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο; Μήπως γιατί θα διαλύετο η ήδη ταλαιπωρημένη Μητρόπολη Κεφαλληνίας; Γιατί δεν επρυτάννευσε το ίδιο πνεύμα και για την Ακαδημία Θεσσαλονίκης με το να προταθεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος;
Αν δεν επροτάθη ο Γέρων Θεσσαλονίκης, δήθεν για να μην τον… κουράσουν, λόγω των απαιτητικών υποχρεώσεων που έχει στην σημαντική Μητρόπολη που ποιμαίνει, ας του το έλεγαν και ας αποφάσιζε ο ίδιος, το τί θα έπραττε!
Ποιοί παίρνουν αυτές τις αυθαίρετες αποφάσεις και αναστατώνουν την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση που θέλει να σεβόμαστε και να έχουμε σε περίοπτη θέση και περιποίηση τους Ιεράρχες εκείνους οι οποίοι ελευκάνθησαν στην υπηρεσία της Εκκλησίας;
Δεν είναι υποτιμητική αυτή η συμπεριφορά, όταν μάλιστα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρά τα χρόνια του, δίνει καθημερινά το παρών στην Μητρόπολή του ( όταν χθεσινοί ιεράρχες απουσιάζουν τις μισές ημέρες της Εβδομάδος ) και όταν κάθε Κυριακή ανελλιπώς λειτουργεί και κηρύττει τον θείο λόγο του Κυρίου και κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του λαού μας για τα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα, που οι αδιάφοροι κυβερνώντες τη χώρα μας και οι κακοί γείτονές μας είναι έτοιμοι να τα παίξουν στα ζάρια της διεθνούς διπλωματίας!

Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των…”επισκεπτών ή ταξιδιάρηδων Μητροπολιτών”, το οποίο εμφανίσθηκε και αναπτύσσεται εσχάτως με ραγδαίους μάλιστα ρυθμούς, με τις τελευταίες εκλογές Μητροπολιτών, οι οποίοι δεν κάθονται καθόλου στην επαρχία τους, αλλά γυρίζουν από Μητρόπολη σε Μητρόπολη και επιδιώκουν νέες ασχολίες και δραστηριότητες, όπως εν προκειμένω ο Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος στον ακαδημαικό τομέα.

Όμως τί κατάσταση κι αυτή; Αν δεν τους αρέσει το οτι εξελέγησαν Μητροπολίτες και αναπαύονται περισσότερο με την ακαδημαϊκή καριέρα και την συναναστροφή τους με νέους φοιτητές ή με την Ιεραποστολή και τα συνεχή ταξίδια ( όπως ο νεοεκλεγείς Νέας Κρήνης Ιουστίνος και δυό- τρείς ακόμη) ας παραιτηθούν από Μητροπολίτες των συγκεκριμένων Μητροπόλεων, και να αδειάσουν οι θέσεις, ώστε να εκλεγούν νέοι Μητροπολίτες που έχουν όρεξη να εργαστούν και να παράξουν έργο. Αλλιώς όσο παραμένουν η κατάσταση θα γίνεται τραγικότερη.

Εν κατακλείδι να σημειώσουμε οτι για την θέση του Διευθυντή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης ας ελπίσουμε οτι η έχουσα τον τελευταίο λόγο Αν. Υπουργός Παιδείας κ. Σία Αντωνοπούλου, αν και αριστερή θα βάλλει τα γυαλιά και στη θέση τους τους…. ευ-λαβείς(εκ του ευ+λαμβάνω) εισηγητές, που έκαναν αυτή την προκλητική και άσχετη πρόταση για να γίνουν πρόσκαιρα αρεστοί, οδηγώντας όμως μία μεγάλη και σημαντική Μητρόπολη σε κενό διοίκησης, αφού ο Μητροπολίτης της θα δαπανά τον περισσότερο του χρόνου του στα πήγαινε -έλα Κατερίνη- Θεσσαλονίκη και τανάπαλιν και στα διοικητικά καθήκοντα του Διευθυντή της Ακαδημίας.
Μήπως πρέπει να παρέμβει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και να επιβάλλει την τάξη; Εκτός και αν η εισήγηση αυτή έχει την ….ευλογία του!