You are currently viewing Έφυγε ένας  καλός και ευγενικός άνθρωπος: ο οδηγός των Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστοδούλου ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

Έφυγε ένας καλός και ευγενικός άνθρωπος: ο οδηγός των Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστοδούλου ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ενας, γλυκός, ευγενής, χαριτωμένος και χαμογελαστός άνθρωπος που σημάδεψε με το πέρασμά του τη ζωή της Εκκλησίας μας των τελευταίων 35-40 ετών, έφυγε από τη ζωή, το μεσημέρι της περασμένης Παρακευής.
Ο αείμνηστος Χρήστος Κεφαλάς ,ο οδηγός των δύο τελευταίων Αρχιεπισκόπων, του Γέροντοδ και αγωνιστικού Σεραφείμ και του μεγαλόψυχου και οραματιστή Χριστοδούλου, υπήρξε μία εμβληματική φυσιογνωμία των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων,γιατί εκ της θέσεως του του δόθηκε η ευκαιρία να ακούει εμπιστευτικές συνομιλίες των δύο Προκαθημένων τόσο με Αρχιερείς όσο και με πρωθυπουργούς αλλά και Προέδρους Δημοκρατίας και υπουργούς και όμως ποτέ δεν εξέθεσε τους δύο Προκαθημένους! Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ, όσο και αν προσπάθησε να του πάρει λέξη, από όσα ακούγονταν στα τηλεφωνήματα αυτά! Και του είχαν και οι δύο Αρχιεπίσκοποι απόλυτη εμπιστοσύνη!
Τον γνώρισα από τα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ στον οποίο ήταν απόλυτα αφοσιωμένος συνεργάτης! Μάλιστα όταν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ απεσύρετο στο σπίτι του Ψυχικού, ο αείμνηστος Χρήστος εκτελούσε και χρέη τηλεφωνητή και ιδιαιτέρου Γραμματέως για να εξυπηρετεί τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ αφού εκείνος δεν κρατούσε ποτέ μετά το γραφείο μαζί του Διακόνους ως βοηθούς! Πάντα με την χαρακτηριστική φωνή του είχε μόνο καλά λόγια να πεί για τον καθένα! Ιδιαιτέρως όταν εδιηγείτο πάντα εκ των υστέρων κάποιες παλιές ιστορίες οι οποίες διημείβοντο εντός του αυτοκινήτου με τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και ήταν ανακοινώσιμες!

Όταν εξελέγη ο Χριστόδουλος το 1998 ο αείμνηστος Κυρ Χρήστος μπορεί να είχε πια μεγαλώσει αλλά δεν τον έκανε πέρα όπως έλεγαν ορισμένοι χαχόλοι που έσπερναν πάντα ζιζάνια! Αντιθέτως υπήρξε ευσυνείδητος και συνεπής οδηγός και μάλιστα η εμπειρία του τον καθιστούσε απαραίτητο για τις μετακινήσεις του αεικίνητου Αρχιεπισκόπου Χριατοδούλου, ο οποίος σε αντίθεση με τον Σεραφείμ ήταν κάθε μέρα έξω! Ο Κυρ Χρήστος όχι μόνο δεν κουραζόταν αλλά έδινε δυναμικά το παρών με κέφι εφήβου! Δύο γεγονότα από τα πολλά που έζησα μαζί του μέσα στο αυτοκίνητο και με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με σημάδεψαν ως προς το επίπεδο του αγνού και σωστού αυτού ανθρώπου και τον ενέταξαν πολύ ψηλά στη συνείδησή μου! Το ένα ήταν επί Σημίτη τότε που το ανθρωπάκι αυτό είχε αποφασίσει να ταπεινώσει τον Χριστόδουλο με το θέμα των ταυτοτήτων ! Ο Αρχιεπίακοπος ενώ απουσίαζε στη Ρουμανία επέσπευσε την επιστροφή του μήπως και σταματούσε την συμπαιγνία Σημίτη- Δαμανάκη με την ώρα του Πρωθυπουργού που σηματοδότησε την απαρχή των εξελίξεων! Μόλις έφτασε στην Αθήνα αφού μίλησε με τον Σημίτη ο οποίος δεν θέλησε να κάνει πίσω πουθενά , ζήτησε να μιλήσει με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο από τον οποίο ζήτησε συνάντηση αυθημερόν ή έστω την επομένη! Ο Στεφανόπουλος του αρνήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό και σκαιότατο! Τα όσα είπε εκείνη τη μέρα ο Χριστόδουλος στον Στεφανόπουλο κατά το τηλεφώνημά τους δεν γράφονται αλλά και αυτά που είπε μετά για να ξεθυμάνει ήταν ακόμη πιο αυστηρά! Ο Μακαριστός μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ζητήσει όπως ήταν φυσικό να μη διαρρεύσει το περιεχόμενο των δύο αυτών συνομιλιών! Όταν φτάσαμε στην Αρχιεπισκοπή και το είπα διακριτικά στον αείμνηστο Κυρ Χρήστο μου είχε πεί κλείνοντάς μου το μάτι:

–“Μα μιλούσε ο Μακαριώτατος με κάποιον; Δεν το κατάλαβα”! Αυτός ήταν ο Κυρ Χρήστος!

Τον δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με κάτι πιο ιδιωτικό! Αποφάσισε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος να κάνει ένα ολιγοήμερο ταξίδι στο εξωτερικό για να ξεκουραστεί και το εκμυστηρεύτηκε τηλεφωνικά από το αυτοκίνητο σε δύο τρείς ανθρώπους του! Το πού θα πήγαινε και ποιοί θα τον συνόδευαν στο ταξίδι αυτό το ήξεραν οι τρείς άμεσα ενδιαφερόμενοι και ασφαλώς η αυλή του και ο Κυρ Χρήστος που άκουσε τα τηλεφωνήματα! Την μεθεπομένη είχε δημοσιευτεί σε παραπολιτικό σχόλιο εφημερίδας! Ο Χριστόδουλος τους υποπτεύθηκε όλους εκτός από τον Κυρ Χρήστο! Του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη!

Τα πολλά βέβαια είχαν συμβεί επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Τί για εκλογές Μητροπολιτών που άλλαζαν οι υποψήφιοι στο παρά πέντε… Τί για γεγονότα της εκκλησιαστικής μας ζωής, που συντάραξαν το πανελλήνιο… Τα εδιηγείτο στη συνέχεια κατόπιν εορτής και γελούσε με την καρδιά του! Και τον απολαμβάναμε!

Σήμερα κηδεύθηκε σεμνά και ταπεινά στο νεκροταφείο Καισαριανής! Τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία εκτός από τους οικείους του και ορισμένοι καλοί φίλοι! Σύσσωμη η ομάδα ασφαλείας του Χριστοδούλου ! Προς τιμή τους ήταν όλοι παρόντες ! Καθώς και ο πρώτος προϊστάμενος ασφαλείας επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου! Δεν έχουν σημασία τα ονόματα! Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Καισαριανής Δανιήλ μετά του Νέας Ιωνίας Γαβριήλ που προς τιμήν του έδωσε το παρών, ος μη όφειλε! Πού είναι αλήθεια οι Ιεράρχες εκείνοι που όφειλαν πολλά κυριολεκτικά στον Κυρ Χρήστο και μάλιστα τον θεωρούσαν…”οικογένεια”; Δυστυχώς έλαμψαν δια της απουσίας τους!

Παρόντες επίσης ήταν και οι άλλοτε διάκονοι του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου Αρχιμ. Επιφάνιος, Αρχιμ. Χριστόδουλος και Αρχιμ. Ιωαννίκιος. Καθώς και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ι. Συνόδου Γεώργιος Βασιλείου. Τα παιδιά του γραφείου Τυπου της Αρχιεπισκοπής απουσίαζαν! Πάντα έτσι γράφεται η ιστορία και έτσι μετριέται το …μεγάλο μπόι της αχαριστίας μερικών.

 

Υ.Γ. Το γεγονός της διακριτικής παρουσίας του δίπλα σε δύο μεγάλους Πρωθιεράρχες επιβεβαιώνεται από το γεγονός οτι δεν βρήκα ούτε μία φωτογραφία του!