You are currently viewing Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Ορθοδοξία δεν είναι των λίγων, δε σχετίζεται με τον φανατισμό» Λαμπρός ο εορτασμός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Νέα Ιωνία

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Ορθοδοξία δεν είναι των λίγων, δε σχετίζεται με τον φανατισμό» Λαμπρός ο εορτασμός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Νέα Ιωνία

Με τη συμμετοχή πλήθους ευλαβών προσκυνητών τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας (28/6), προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην «πεμπτουσία της ενότητας, της αλήθειας και της αγάπης, που προβάλλει από την Εικόνα των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, οι οποίοι αποτυπώνονται εναγκαλιζόμενοι και ασπαζόμενοι αλλήλους. Πρόκειται για την ίδια ενότητα που όλοι οι Απόστολοι εκφράζουν και μάλιστα στην πιο δύσκολη εποχή, όταν ξεκινά το έργο του ευαγγελισμού και της θεμελίωσης του κηρύγματος της Αναστάσεως σ’ ολόκληρο τον κόσμο…»

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τις διαφορές στον τρόπο προσέγγισης της νέας πίστης ανάμεσα στους δύο Αποστόλους και στα επιχειρήματα που επικαλούντο για να υπερασπίσουν τις θέσεις τους, αλλά και στην ιστορική απόφαση που έλαβαν, τελικά, να διευθετήσουν τις διαφορές εν Συνόδω και εν Αγίω Πνεύματι, συγκαλώντας δηλ. την 1η στην ιστορία, Σύνοδο της Εκκλησίας, την Αποστολική Σύνοδο, που έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα το 49μ.Χ. «Σ’ αυτή την Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις, υπήρξαν αντιπαραθέσεις, αλλά ήταν όλοι μαζί, κανείς δεν έλειψε και με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος αποφάσισαν το άνοιγμα της Εκκλησίας στα έθνη και την διάδοση του Ευαγγελίου σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του τότε κόσμου. Έκτοτε, καθιερώθηκε το Συνοδικό σύστημα μέσα στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία… Από τότε πραγματοποιήθηκαν οι επτά Οικουμενικές Σύνοδοι, που διαμόρφωσαν το δόγμα και την πίστη της Εκκλησίας. Αν και η Εκκλησία παρέμεινε Μία, οι Χριστιανοί διασπάστηκαν. Εμείς, όμως, έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε στην αυθεντική Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη, αυτή που παραλάβαμε από τους Πατέρες μας, που στηρίζεται στην Αποστολική Παράδοση και στο Συνοδικό σύστημα μέχρι και σήμερα…».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εμπειρία της συμμετοχής στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη: «Αξιωθήκαμε να συμμετάσχουμε στο ιστορικό αυτό γεγονός, ένα όραμα δεκαετιών, που έφερε και πάλι κοντά τους Ορθοδόξους, όχι στην πίστη, αλλά στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και προκλήσεων, γεγονός που οι ιστορικές συνθήκες του παρελθόντος απέτρεπαν…». Αναφέρθηκε στην πορεία της προετοιμασίας, στο έργο των προγενεστέρων και συγχρόνων εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και στην τελική ομόφωνη απόφαση της διεξαγωγής της Συνόδου. Μίλησε για τους πειρασμούς της τελευταίας στιγμής που δεν επέτρεψαν σε τέσσερις Εκκλησίες να συμμετάσχουν, αλλά τόνισε την συμμετοχή των δέκα Εκκλησιών, «που κατέστησε το γεγονός Μέγα στην ιστορία της Εκκλησίας, μια ζωντανή Αγιοπνευματική εμπειρία. Όλη η οικουμενική Ορθοδοξία ήταν εκεί, μέσα στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και διακηρύχθηκε η ενότητα… η αίρεση, όμως, του εγωκεντρισμού αρνείται την εικόνα της συμφιλίωσης και της ενότητας. Όποιος Χριστιανός δεν μπορεί ν’ απλώσει τα χέρια της ειρήνης και να ζήσει την χάρη της αγάπης έχει πέσει στην αίρεση του εγωκεντρισμού και ουσιαστικά αποχωρεί από την Εκκλησία. Εμείς για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι, ότι μαρτυρούμε την Ορθοδοξία, όπως μάθαμε από τους Πατέρες μας, όπως επιτάσσει το Συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας μας. Η Ορθοδοξία δεν είναι των λίγων, δε σχετίζεται με τον φανατισμό. Είναι η ενότητα, η καταλλαγή, η ειρήνη, η αγάπη, η μαρτυρία της πίστεως και των Μυστηρίων, η Παράδοση των Πατέρων…».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Ιγνατίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Εκ του Γραφείου Τύπου