You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και τον θρησκευτικό τουρισμό

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και τον θρησκευτικό τουρισμό

ΠΗΓΗ:Πέγκυ Ντόκου από την “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ”
Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις σχετικά με την πρωτοβουλία των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου με το Υπουργείο Τουρισμού για την προώθηση του Προσκυνηματικού Τουρισμού, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

«Όπως γνωρίζετε, έχει προηγηθεί η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στον τομέα του Προσκυνηματικού Τουρισμού προ διετίας. Βέβαια, παρέμεινε ανενεργό μέχρι πρότινος, που πραγματοποιήθηκε μια εκ νέου συνάντηση προκειμένου να γίνει μια αρχή ώστε να προωθηθούν κάποιες δράσεις που θα βοηθήσουν τον θεματικό τουρισμό, που ονομάζεται Θρησκευτικός (Προσκυνηματικός). Από την πλευρά των Ιερών Μητροπόλεων συμμετείχαν ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος ως πρόεδρος της Επιτροπής, ο γραμματέας πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Κύριλλος Παπανθίμου, ο Ιερολ. διάκονος Αμβρόσιος Καμπούρογλου από την Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου ο Ιερολ. διάκονος Βαρθολομαίος Σιαρλής, από την Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου και ο εντιμ. κ. Γεώργιος Πετρόπουλος από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης.
Στην Επιτροπή αυτή την οποία έχει ορίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δεν συμμετέχουν οι μητροπολίτες Καρπάθου κ. Αμβρόσιος και Λέρου, Καλύμνου, Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος. Αυτό συνέβη διότι η Επιτροπή αυτή έπρεπε να είναι τετραμελής. Σε δεύτερο χρόνο, θα δημιουργηθεί μία ακόμη Επιτροπή –εσωτερικής φύσεως- στην οποία θα συμμετέχουν και οι άλλοι δύο μητροπολίτες της Δωδεκανήσου. Στην συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν. Μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από το ενδιαφέρον των αρμοδίων του Υπουργείου Τουρισμού και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσουμε. ως πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή όλων των επισκέψιμων μνημείων στις περιοχές ευθύνης των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και ό,τι σχετίζεται με αυτά. Π.χ. εάν υπάρχει προγραμματισμένη μια πανήγυρις παραδοσιακής φύσεως σε μία περιοχή, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ή εάν υπάρχει σχέση της με την γαστρονομία κ.λπ.

Επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες και φυσικά, θα δούμε τα επόμενα βήματα. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, τα μνημεία μας, ποιες σχέσεις και πρωτόκολλα θα μπορούμε να υπογράψουμε με τις Ομόδοξες Χώρες. Και όσον αφορά τους Ρωμαιοκαθολικούς ποια σημεία μπορούμε να προτάξουμε (π.χ. τα Βήματα Του Αποστόλου Παύλου)» δήλωση ο μητροπολίτης Ρόδου.
Επειδή ωστόσο, η Εκκλησία της Ελλάδας και η Εκκλησία της Κρήτης έχουν ξεκινήσει αυτές τις προσπάθειες εδώ και μια εξαετία περίπου, οι Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, φαίνεται ότι έχουν καθυστερήσει αρκετά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μητροπολίτης Ρόδου είπε: «Η Εκκλησία της Κρήτης είχε ξεκινήσει την πρωτοβουλία εδώ και αρκετά χρόνια. Οι προσπάθειες όμως, σε ουσιαστικό επίπεδο και συντονισμένα, ξεκινούν τώρα με το Υπουργείο Τουρισμού».

Για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, ο σεβ. μητροπολίτης Ρόδου υπογράμμισε τα εξής: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Κρήτη. Δεν είδα ακόμη τα κείμενα αναλυτικά, αλλά το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, δείχνει ότι όλα πήγαν καλά. Νομίζω ότι η απόφαση του Παναγιοτάτου να προχωρήσει στην πραγματοποίηση της Συνόδου έστω και με αυτές τις απουσίες, όπως απεδείχθη, ήταν πολύ σωστή και επιτυχημένη».

Ο Μητροπολίτης Ρόδου απεκάλυψε ότι στα σχέδια του Παναγιοτάτου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου ήταν εξ αρχής η Ρόδος ως πρώτη προτεραιότητα, αλλά τελικώς, επιλέχθηκε η Κρήτη για την πραγματοποποίηση της Συνόδου, επειδή είχε τις απαιτούμενες  εκκλησιαστικές υποδομές.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, να πραγματοποιηθεί στην Ρόδο μια συνάντηση είτε στο πλαίσιο του Διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων είτε στο πλαίσιο του διαλόγου με τις άλλες Εκκλησίες, όπως η Ρωμαιοκαθολική.

Τέλος, ο κ. Κύριλλος σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Παναγιοτάτου κ. Βαρθολομαίου για τις ‘Νέες Χώρες’, εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας «Έπρεπε κάποτε να κλείσει αυτό το θέμα…»